Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Etusivu » News! » Suomi » 2017

Uutisia Suomesta 2017


Suomen toinen phoenicuroides keskellä talvea

Joulupäivänä löytyi Helsingin Viikistä huomiotaherättävän näköinen leppälintukoiras. Lintu määritettiin itäisen phoenicuroides-alalajin mustaleppälinnuksi, joka on Suomen toinen havainto ja ensimmäinen talviaikainen. Linnusta on hyvää kuva- ja videomateriaalia sekä DNA-näyte. Lintu oli paikalla edelleen myös ekaekaa-bongarien iloksi. Edellinen vastaava havaittiin toukokuussa 2011 Inkoossa. Leppälinturyhmän taksonomia on mielenkiintoinen keitos. (1.1.2018/KuhPe)


Viikin mustaleppälintu löytyi 9.1. kuolleena hyvin nälkiintyneessä kunnossa. (10.1.2018/KuhPe)


Mika Bruun vuoden bongari 2017

Bongariliiton hallitus valitsi syyskokouksessa 2017 vuoden bongariksi Mika Bruunin. Bruun on erityisesti ansioitunut aktiivisena tiedottajana ja tiedon jakajana sosiaalisessa mediassa. Myös vuosikausien työ Tarsigerin parissa on vertaansa vailla. Mika sai syyskokouksessa 18.11. kiertopalkinnon, Dick Forsmanin maalauksen seinälleen. Onnittelut mr. Tarsigerille. (19.11.2017/KuhPe)


BruunM
Vuoden bongari Mika Bruun ja pj Petteri Mäkelä (kuva: Markus Lampinen)


Suomen 1. tuhkakirvinen löytyi Mustasaaresta

20.10. tuli Lintutiedotukseen häly Suomelle uudesta lajista, kun Mustasaaren Västra Norrskäriltä löytyi tuhkakirvinen (Anthus rubescens). Suomen-pinnan löytäjinä olivat Petri Lampila, Antti Peuna ja Harri Taavetti. Venekyyti on järjestetty lauantaille 21.10. (20.10.2017/KuhPe)

Hangossa nähtiin kääpiökerttu

Jotain ovat itävirtaukset Suomeenkin tuoneet; 17.10. löytyi Hangon lintuasemalta Suomen 12. kääpiökerttu (Sylvia nana). Paikalla on liikkumismkielto, ja bongausjärjestelyt yritetään järjestää seuraavalle päivälle. Ohjeet bongareille on jaettu sähköpostiverkossa ja Facebook-ryhmässä. 

Edellinen itärari oli 11.10. Uudessakaupungissa havaittu punapyrstölepinkäinen (17.10.2017/KuhPe)


Ruskohaikara ilahdutti Säpin miehittäjiä

Eurajoen Luvian Säpin lintuasemasaarella koettiin hurmion hetkiä, kun Suomen 12. ruskohaikara teki komean ohilennon 6.10.
Ruskohaikara on nähty Suomessa aiemmin 11 kertaa, mutta ollut harmillisen vaikeasti bongattava laji. Säpinkään lintu ei jäänyt bongattavaksi, vaikka näyttikin etsivän laskeutumispaikkaa havaintohetkellä. Etsinnöistä huolimatta komeaa haikaraa ei löydetty uudelleen.

Saaressa nähtiin paria päivää aiemmin myös taigakirvinen, onhan Säppi Suomen paras paikka havaita tuo laji.

Syksyn tähän mennessä kovin laji oli 29.9. yhden havainnoijan toimesta kotipihalla Inarissa nähty kirjorastas, jota ei löytynyt uudelleen. Linnusta ei ole kuvaa.

(6.10.2017/KuhPe)


ardpur_makpe
Ruskohaikara ei jäänyt bongareita odottelemaan © Petteri Mäkelä.


Pohjoismaiden rariteettikomiteoiden kokous 25.–27.8.2017

Kautta aikain kolmas Pohjoismaiden rariteettikomiteoiden kokous järjestettiin 25.–27.8.2017 Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Hangossa. Kokoukseen osallistui yhteensä 22 komiteoiden jäsentä Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta. Edelliset kokoukset on pidetty Ruotsissa 2013 ja Tanskassa 2015. Norja lupautui isännöimään seuraavaa kokousta vuonna 2019.

Kokousten tärkein päämäärä on ollut jakaa määritystietoutta ja yhtenäistää toimintaa Pohjoismaiden kesken. Jotta esimerkiksi suurharvinaisuuksien käsittely tapahtuisi samankaltaisilla suuntaviivoilla eri maissa, on tärkeä keskustella yhteisistä määrityskriteereistä. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa tundrakuikan, idänmehiläishaukan, idänkäen, iberiantiltaltin, valkopäätiaisen ja isolepinkäisen sibiricus-alalajin määrittämisestä ja RK-käsittelystä. Petolintuspesialisti Dick Forsman piti komiteoiden ulkopuolisena asiantuntijana esitelmät idänmehiläishaukan, amurinhaukan ja välimerenhaukan määrittämisestä.

Kokouksessa keskusteltiin myös taksonomian yhtenäistämisestä Pohjoismaiden välillä, sillä nykyisellään eri maat seuraavat erilaisia taksonomioita, mikä johtaa erilaisiin lajilistoihin. Lisäksi keskusteltiin lajien luonnonvaraisuudesta kertovasta kategorisoinnista. Lajit luokitellaan Euroopassa viiteen eri kategoriaan luonnonvaraisesta varmaan / lähes varmaan häkkikarkulaiseen. Tällä hetkellä yli 20 lajilla on eroja Pohjoismaiden välillä lajien kategorisoinnissa. Näiden tietojen yhtenäistämiseksi on perustettu työryhmä, johon kuuluu vähintään yksi jäsen kustakin maasta. Työryhmä tekee kategoriamuutoksista esityksen, jonka pohjalta kukin komitea päättää oman maansa mahdollisista muutoksista. Lisäksi keskusteltiin erilaisista havaintojen käsittelyn periaatteisista sekä siitä, miten tätä prosessia ja havaintojen dokumentointia voidaan parantaa.

Pohjoismaalaista yhteistyötä edistettiin myös viemällä kokousväki Tvärminnen rantasaunaan.

Tapahtumaa tukivat BirdLife Suomi, Otto Malmin säätiö ja Foto Fennica.

(Lähde: BirdLife Suomi/Aleksi Lehikoinen) (29.8.2017/KuhPe)Espoossa Suomen 2. välimerenhaukka

Espoon Laajalahdella, Maarin tornissa kävi munkki, kun Suomen toinen välimerenhaukka (Falco eleonora) löytyi paikallisena lahdelta 21.8. Lintu käväisi myös Helsingin puolella ja oli kaiken kaikkiaan bongattavissa vajaat pari tuntia. Lisää linnun liikkeista sekä kuvaa ja videota Bongariliiton Facebookissa (23.8.2017/KuhPe)


Joroisissa aasianpääskykahlaaja

14.7. Joroisilta löytynyt pääskykahlaaja näyttää vahvasti aasianpääskykahlaajalta (Glareola maldivarum). Jos laji varmistuu, kyseessä on Suomelle uusi laji. Aasianpääskykahlaaja on WP:llä ensi luokan harvinaisuus, joka on nähty mm. Brittein saarilla ja naapurissamme Ruotsissa - viimeksi toukokuussa 2017. Lisää havainnosta, kun jotain selviää... (14.7.2017/KuhPe)


Bongariliiton Facebook-ryhmässä käydään keskustelua linnun määrityksestä. Muun muassa lyhyet pyrstöjouhet, selvän valkean kyynärsiiven takareunan puuttuminen, etupainoinen lentokuva, oranssihtavan beige sävy vatsassa sekä mieluummin ovaalin- kuin viirunmuotoinen sierainaukko puoltaisivat aasianpääskykahlaajaa. Sulkinut kesäinen lintu ei tosin ole mikään yksiselitteinen määritettävä. 

Seuraamme tilannetta eliksenkiilto silmissä (toim. huom. :)) (16.7.2017/KuhPe)


Lisää kuvia linnusta Tarsigerissa (19.7.2017/KuhPe)


Perniöstä löytyi mahdollinen madeirankiitäjä

Tiistaina 9.6. Perniöstä löytyi heikkokuntoinen Apus, joka toimitettiin hoitoon Christer Kaleniukselle. Hoidosta huolimatta lintu kuoli. Pieni kurkkulappu ja pieni koko sopivat madeirankiitäjälle (Apus unicolor), mutta menevät myös päällekkäin tavallisen tervapääskyn kanssa. DNA-näyte paljastanee lajin lähiaikoina. Mikäli kyseessä olisi madeirankiitäjä, olisi se uusi laji Suomelle. Tieto linnusta tuli bongareilla asti vasta 22.6. Löytötarina ja detaljit Pekka Komin Blogissa (24.6.2017/KuhPe).


Megajysäys Utöstä: Suomen 2. nokitasku

Utöstä kajahti jälleen, kun 19.5. tuli Lintutiedotukseen viesti Suomen toisesta nokitaskusta (Saxicola caprata). Edellinen, Suomen ensimmäinenhän nähtiin lokakuussa 2010 Kristiinankaupungissa. WP:ltä lajista on aiemmin 14 havaintoa. Nyt on kova (19.5.2017/KuhPe)


Birdlifen tiedote: Paraisten Utöstä löytyi tänä aamuna kevään harvinaisin lintu, huippuharvinainen nokitasku. Linnun löytänyt saaren asukas luuli lintua mustaleppälinnuksi, joita saaressa nähdään keväisin. Utössä retkeilleet
lintuharrastajat Rurik Baarman ja Hannu Hilke huomasivat kuitenkin, että
kyse oli paljon harvinaisemmasta linnusta.

Havainto nokitaskusta oli odottamaton, vaikka laji on nähty kerran
aikaisemmin Suomessa, lokakuussa 2010 Kristiinankaupungissa. Muita
havaintoja lajista ei olekaan koko Länsi- ja Pohjois-Euroopasta.
Seuraavaksi lähimmät harhailijat on havaittu Israelissa ja Kyproksella.
Nokitaskun lähimmät pesimäalueet sijaitsevat Keski-Aasiassa Iranissa,
Turkmenistanissa, Uzbekistanissa ja Kazakstanissa. (Lähde: BirdLife suomi)


Suomen kuudes keltajalkaviklo

Suomen kuudes keltajalkaviklo (Tringa flavipes) yllätti iloisesti Lohjan Hyvelänjärvellä aamuretkellä olleen Jan Södersvedin. Lintu löytyi suuresta liroparvesta ja pysyi jopa bongattavana muidenkin iloksi. Edellisen kerran tämä pohjoisamerikkalainen pitkäkoipi havaittiin SUomessa vuonna 2009. Kuvia linnusta löytyy Facebookista, mm. löytäjänsä sivulta. (15.5.2017/KuhPe)


Sodankylässä kaksi jäälokkia

Sodankylän Porttipahdalla nähtiin lauantaina 6.5. kaksi esiaikuista jäälokkia (Pagophila eburnea). Linnut näki ja kuvasi lokkiparven seasta Pekka Kustula. Kuvat tulivat julkisuuteen vasta 8.5. Kyseessä on tiettävästi 27. havainto Suomesta, mutta silti kyseessä on kovan luokan rari ja pinna, sillä edellinen havainto on vuodelta 2000 ja sitä edellinen 1979. (8.5.2017/KuhPe)


Tornien taisto jo 24. kerran

BirdLife Suomen Tornien taisto -tapahtuma järjestettiin 6.5.2017 24.
kerran. Tapahtumaan osallistuttiin yli 320 lintutornissa ympäri maan, ja
torneissa kävi yli 2 500 ihmistä.


Lintuja havainnoitiin vaihtelevissa oloissa. Suurimmassa osassa maata
vallitsi aurinkoinen sää, mutta paikoin pohjoistuuli viilensi tunnelmaa.
Pohjois-Suomessa on vielä runsaasti lunta, ja esimerkiksi Kuusamossa
tapahtumaa ei ole koskaan käyty yhtä talvisissa tunnelmissa.
Tapahtuman aikana kello 5-13 torneista havaittiin kaikkiaan noin 200
lajia, mikä on hieman vähemmän kuin edellisinä vuosina. Erityisesti
hyönteissyöjiä on saapunut tavanomaista vähemmän, mikä näkyi
tornien tuloksissa. Siitä huolimatta tervapääsky havaittiin yli
kymmenessä tornissa.


Eniten lajeja (107) havaittiin Porin Leveäkarissa ja Virolahden
Kellovuorella
. Vähintään sata lajia havaittiin myös viidestä muusta
tornista Helsingissä, Kristiinankaupungissa, Pyhäjoella ja Virolahdella.
Sisämaassa eniten lajeja (99) havaittiin Parikkalan Siikalahdella.
Lapissa eniten lajeja (43) havaittiin Ylitornion Portimojärvellä.
Kuusamon kolmessa tornissa käytiin jännittävä keskinäinen kisa: kussakin
tornissa havaittiin 30-32 lajia.


Päivän harvinaisin lintu, muuttava lumihanhi, nähtiin Virolahden
Kellovuorelta. Monessa paikassa nähtyjä pikkuharvinaisuuksia olivat muun
muassa arosuo- ja haarahaukka sekä jalohaikara.


Tornikisaa käytiin tänään samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa.
Ruotsissa seutsemännen kerran järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin
70 tornia, ja eniten lajeja (107) havaittiin Öölannin Ottenbyssä.
Tanskassa tornikisa järjestettiin kolmannen kerran.


Tornien taisto järjestetään vuosittain toukokuun alussa. Tapahtumassa
pyritään havaitsemaan pelkästään lintutornissa havainnoiden
mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Samalla tehdään
lintuharrastusta tunnetuksi ja osallistumismaksuilla kerätään tänä
vuonna varoja äärimmäisen uhanalaisen heinäkurpan suojeluun.


(Lähde: BirdLife Suomi) (6.5.2017/KuhPe)


Suula yllätti Ahvenanmaan rallissa

Ahvenanmaan perinteinen ralli kisattiin tänä vuonna 8.4. kevään ollessa jo pitkällä. Kokonaislajimäärä 140 oli tavanomaista suurempi. Rallihistorian kovin laji, Eckerön Styrsingsuddenilla muuttanut suula jäi yhden onnekkaan joukkueen herkuksi. Ajankohtaan nähden aikaisia lajeja nähtiin muutamia, esim. pikkulokki, pikkukuovi ja muutama kalatiira. Muita parempia lajeja edustivat parit sepelrastaat, mustaleppälintu sekä vaikkapa 42 vuorihempon parvi. Voittoon ylsi joukkue Partavillit (O. Nokelainen, M. Häkkilä, T. Fors, A. Aintila) kunnioitettavalla lajimäärällä 111. Kakkoseksi kiri Team Ristisaari lajimäärällä 107 ja kolmosena paistatteli Seagulls 103 pinnallaan. Yhteensä mukana oli tänä vuonna 11 joukkuetta, joista peräti neljä Ahvenanmaalta. (8.4.2017/KuhPe)  


partavillit
Poika (tonnin painoinen kotkapatsas) lähtee takanreunalle Keski-Suomeen.


Suomalaiset taas voittoon Israelissa

Suomalaisjoukkue Arctic Redpolls otti jo toistamiseen voiton Champions of the Flyway -linturallissa Israelin Eilatissa 29.3.2017 ennätyksellisellä lajimäärällä 181. Kisan tarkoituksena on kerätä varoja lintujen salametsästyksen vastaisele työlle. Katso lisää Arctic Redpollsin Facebook-sivulta sekä champions-of-the-flyway.com. Isot onnittelut joukkueelle (30.3.2017/KuhPe)


Mäntysirkkua bongattiin Uudessakaupungissa

Uudenkaupungin Hangossa talvehtinutta mäntysirkkua bongattiin onnistuneesti. 25.2. Järjestettyyn yhteisbongaukseen saapui 137 ilmoittautunutta bongaria, bongaus sujui mallikkaasti ja mutkattomasti ja lintua päästiin katselemaan hyvin. Muutamaa viikkoa aiemmin suunniteltu bongausyritys jäi torsoksi, mutta nyt onnisti. Kiitos Pekka Alholle sekä Yaran henkilökunnalle! (25.2.2017/KuhPe)


Lintutiedotus-sovellus nyt ladattavissa

Lintutiedotuksen uudet Android- ja iPhone-sovellukset ovat nyt kaikkien saatavilla sovelluskaupoista (Google Play Store ja App Store). 

Sovellus löytyy nimellä ”Lintutiedotus”.


Sovelluksella voi mm.:

  • selata kaikkia ilmoitettuja havaintoja listana tai kartalta
  • luoda uuden ilmoituksen tekstinä tai kartalta, esim. omaan sijaintiinsa tai jonnekin muualle ko. kohtaa kartalta osoittamalla
  • kartalta voi siirtyä navigointiin (iPhonessa navigointiin pääsee valitsemalla kartalta havainnon ja valitsemalla otsikon i-ikonista avautuvasta valikosta navigointi)
  • kartalla esitetään havainnon paikannuksen tarkkuus väreillä: violetti=navigoinnin mukaiset koordinaatit, punainen=kuntavalinnan mukaiset koordinaatit (valitettavasti muita värejä ei ole tässä vaiheessa käytettävissä)
  • kytkeä omia hälytyksiä päälle ja pois


Hälytykset saa tulemaan sovellukseen asettamalla hälytyksen välitystavaksi ”Mobiilisovellus”. Hälytysten äänten mahdollinen muuttaminen riippuu puhelimesta ja siellä käytettävistä asetuksista.


Mahdolliset tukipyynnöt tai kehitysehdotukset tulee lähettää osoitteeseen support@santamargarita.fi.


Mäntysirkkukoiras Uudessakaupungissa

Lauantaina 14.1.2017 löytyi Uudenkaupungin Hangosta Suomen kymmenes mäntysirkku. Kyseessä on jo syksyn-talven kolmas koiras-mäsi Suomessa. Lintu on suljetulla alueella, ja tätä kirjoitettaessa bongausjärjestelyjä odotellaan. Loviisan Pernajassa joulukuussa oleillut mäntysirkku oli piinaavan vaikea bongattava, ja monelta jäi laji näkemättä. Kiinnostusta Uudenkaupungin lintuun siis varmasti on. (14.1.2017/KuhPe)

- Yhteisbongauksen järjestäminen onnistui. Lisätietoa Liiton muissa viestimissä. Kiitos järjestäjälle! (16.1.2017/KuhPe)

- Hangon tehtaalta ilmoitettiin 17.1. tyly uutinen: bongaustilaisuus on peruttu (17.1.2017/KuhPe)


Tulosta sivu