Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

WP ja maailma 2014


Tuhkadrongo - Israelin ensimmäinen ja WP:n 4.

Israelista, Gan Shmuelista, Hefer Valleysta löytyi maan ensimmäinen tuhkadrongo (Dicrurus leucophaeus) 3. joulukuuta. Laji on aiemmin tavattu WP:llä kolmesti, yhteensä neljä yksilöä, kaikki Kuwaitista 2010-2013. Kuva Israelin drongosta löytyy linkistä. (Lähteet: Facebookin WP-ryhmä ja Tarsiger) (4.12.2014/KuhPe)


Saharankääpiökerttu eksyi Hollantiin

Sarjassamme yllättäviä havaintoja on Hollannissa 12. marraskuuta lähtien oleillut saharankääpiökerttu (Sylvia deserti). Saharan aavikoiden paikkalinnuksi mielletty laji on Euroopassa ensiluokan harvinaisuus. Koudekerkissa, Alphen aan den Rijnissa viihtyilevä lintu on tiettävästi aiemmin tavattu Afrikan ulkopuolella WP:llä vain Italian Sisiliassa 1988, Gran Canarialla 2008 sekä Espanjan Alicantessa 2011. Kuva linnusta ainakin Netfuglin sivuilla. (Lähteet: Netfugl/Vincent Legrant ja Tarsiger) (27.11.2014/KuhPe)


WP:n toinen purppuramedestäjä Kuwaitissa

Kuwaitin Khiranissa ilmoitetaan nähdyn 13.11. maan ja samalla WP:n toinen purppuramedestäjä (Cinnyris asiaticus). Kuwait on WP:n otolisimpia kolkkia nähdä kaukoidän harvinaisuuksia. Maassa on havaittu myös mm. metsävästäräkki ja tuhkadrongo (Lähteet: Tarsiger.com ja www.birdguides.com) (17.11.2014/KuhPe)


Isolepinkäinen (Lanius e. borealis) Corvolla

Azorien Corvon Light House Valleysta lokakuun 18. päivänä löytynyt borealis-alalajin isolepinkäinen yllätti miehittäjät. Kyseessä on WP:n ensimmäinen havainto tästä alalajista. Borealis kuuluu samaan ryhmään sibiricuksen kanssa, josta WP:ltä on tiettävästi aiemmin vain kaksi hyväksyttyä havaintoa. Norjasta lienee yksi havainto, ja Suomen ainoa RK:n hyväksymä havainto koskee isolepinkäistä Lanius excubitor sibiricus/borealis/invictus Turusta maaliskuussa 2000. Lisäksi Suomessa on havaittu muutama "sibiricuksen näköinen" viime vuosina. Näiden määritys on vielä auki. Isolepinkäisryhmän määritys- ja taksonomiaproblematiikka on monimutkainen vyyhti (18.10.2014/KuhPe)

lanexcbor www
Kuva: Jens Hansen

lanexcbor2 www
Kuva: Jens Hansen


Petri Kuhno katkaisi 700:n wp-pinnan rajapyykin


Bongari-vuosikirjan päätoimittaja Petri Kuhno katkaisi Corvolla Azoreilla 9.10.2014 700 wp-pinnan rajapyykin. Katkaisulajina toimi Scarlet Tanager eli tulitangara. Petri on kuudes suomalainen, joka on yltänyt 700:n lajiin wp:llä. 

Bongariliitto ry onnittelee Petriä ja toivottaa raririkkaita viikkoja Corvolla. 

Kuhpe
Riehakasta tuuletusta katkaisun johdosta!
Bongariliitto ry kiittää historiallisen hetken ikuistajaa Markku Santamaata katkaisukuvasta. (Larka/11.10.2014)

Puolan ensimmäinen kultakulmasirkku

Puolan ensimmäinen kultakulmasirkku (Emberiza chrysophrys) saatiin ja rengastettiin 4.10. Dabkowicestä. Kyseessä on WP:n yhdestoista havainto. Lisää hehkutusta sekä kuva Birding Polandin Facebook-sivulla. (4-10-12014/KuhPe)


Norjassa punasilmävireo

Norjalaisetkin pääsivät nauttimaan syksyn jenkkihysytarjonnasta. 2.10. Rogalandin Kvitsøyssä nähtiin ja kuvattiin maan ensimmäinen punasilmävireo (Vireo olivaceus). Corvolla pureskellaan jo jännityksestä kynsiä.... Kuvia Norjan vireosta artsobservasjoner.no (3-10-2014/KuhPe)

Seuraavana päivänä 3.10. tehtiin toinen havainto Rogalandin Syrestä (päivitys 4-10-2014/KuhPe)

Amerikan-vieraita Euroopassa

Viimeisten päivien aikana Amerikkalaisia pikkulintuja on havaittu Euroopassa. Atlantin säärintamat ja virtaukset ovat olleet suotuisia lintujen harhautumiselle Britteihin ja Eurooppaan saakka. Matalapaineiden heiketessä/siirtyessä etelämmäs myöhemmin syksyllä jenkkihysyt harhautuvat yleensä todennäköisemmin Azoreille. Näin ainakin Corvolle kohta rantautuvat WP-listaajat toivovat. Nyt on havaittu muun muassa keltaperäkerttuli Shetlannissa 29.9., punasilmävireo Irlannissa 28.9. sekä Islannissa 27.9., korpirastas Shetlannissa 28.9. ja tulipääkerttuli Irlannissa 27.9. (30-9-2014/KuhPe)


Norjassa jo maan seitsemäs siperianrastas

Unelmalaji siperianrastas rengastettiin Norjan Husøyssä 24.9. Kyseessä on 1kv lintu ja jo seitsemäs Norjasta. Jokohan laji vihdoin löytyisi meiltäkin? (24.9.2014/KuhPe)


Punajalkahaukoilla invaasio

Puolassa, Krowie Bagnossa, Wlodawassa on elo-syyskuussa laskettu ennätyksellisiä punajalkahaukkamääriä. Huippu oli toistaiseksi 16.9., jolloin paikalla laskettiin 700 yksilöä! Lisätietoja Birding Polandin Facebook-sivulla sekä www.clanga.com (17.9.2014/KuhPe)


"Kovia itäkahlaajia" liikkeellä

Hollannin Zeelannissa (Tholen, Rammegors) yhytettiin 7.9. maan toinen aasianpääskykahlaaja (Glareola maldivarum). Pienikokoisesta pääskykahlaajasta löytyy kuvia Waarneming.nl -sivulta.
Nuori mongoliantylli (Charadrius mongolus) taas yllätti 4.9. Georgiassa (Kolkheti N. P.). Kyseessä on Georgian ensimmäinen havainto. Linnusta on kuva linkissä. (Lähteet: www.dutchbirdalerts.nl ja Tarsiger.com) (9.9.2014/KuhPe)


Oslossa Norjan ensimmäinen mustapäälokki

Oslon Bjørvikasta löytyi 20.8. maan ensimmäinen mustapäälokki (Larus ichtyaetus). Kyseessä on nuori 1kv lintu. Lisätietoa ja kuvia artsobservasjoner.no

(Lähde: Tarsiger) (KuhPe/21.8.2014)


Ruotsissa leppoisia havaintoja

Jos Suomessa on alkukesä ollut suht hiljaista rarien suhteen, onnekkaat naapurimme ovat saaneet nauttia useammastakin tosikovasta. Toukokuun lopun ja kesäkuun alun kovimmista voisi mainita vaikkapa Västmanlandin nokisorsan, Närkessä yhytetyn jo Ruotsin viidennen tai kuudennen aasiankiitäjän, Måseskärissä viipotelleen mustakulma-albatrossin, Skånen ruusutiiran (Ruåtsin toinen) sekä aavikkohaukan ja sinirastaan. Heja Sverige! (Lähteet: Lintutiedotus ja Tarsiger) (06-06-2014/KuhPe)


Hietakurki pysähtyi Ruotsissa


Ruotsissa on odotettu jo pitkään, että hietakurki näyttäytyisi heidänkin maassaan.

Tämä suurharvinaisuus on aikaisemmin havaittu naapurimaissa ja nyt on menossa jo neljäs peräkkäinen vuosi, kun lintu liikkuu Euroopassa.

28.04.2014 tuli tieto, että hietakurki oli lähtenyt pohjoisen suuntaan Saksasta ja ylittänyt Tanskan ja suuntana oli selvästi Ruotsi. Saman päivän iltana klo 19.05 ilmoitettiin Bird Alarmin kautta, että 12 kurjen parvi oli lentänyt Skånessa pohjoisen suuntaan ja joukossa oli ollut yksi pienempi ja vaaleampi kurki.

Seuraavana päivänä 29.04.2014 lintu sitten löytyikin iltapäivällä klo 16.21 Ruotsista,Västmanlandista, Salan kunnasta. Paikka on Västeråsista pohjoiseen. Onnellinen löytäjä oli Daniel Green, joka on kertomansa mukaan tarkkaillut kurkiparvia jo useamman vuoden juuri tämän lajin havaitakseen.

Tällä samalla alueella lintu on sitten viihtynyt siitä lähtien.

BA:n mukaan lintu oli ilmeisesti lähtenyt NE 05.05.2014 n. klo 12 eikä sitä oltu sen jälkeen löydetty.

Sitten tuli tietoa, että lintu olisi kuitenkin taas nähty alkuperäisellä alueella 06.05. aamupäivällä ja tästä oli ilmoitus Svalanissa, josta tieto siirtyi BA:iin. 

Näin lintu olisi alueella jo kahdeksatta päivää.

Ei uutta tietoa 07.05. iltaan mennessä. Lienee poistunut. 


Club300-sivulla:

Prärietranan på väg norrut!
2014-05-05

Efter en vecka på plats i Västmanland, kring Västfärnebo, har nu tranan gett sig av norrut! Håll span i Hälsingland, Gästrikland, Västerbotten eller varför inte i Härjedalen/Jämtland?!


------------------------------

Suomessa odotetaan toiveikkaana, että lintu lähtiessään pohjoisen suuntaan löytyisi Suomesta ja ehkä jopa samoilta paikoilta kuin viime vuoden keväällä.


Suomessa hietakurki havaittiin onnekkaasti 05.09.2011 sen lentäessä Espoossa Laajalahden Maarin tornin ylitse. Parvea seurattiin tehokkaasti, kunnes se katosi merelle Viron suuntaan hämärtyvässä illassa. Kymmenet bongarit saivat ruksattua lajista itselleen eliksen.

Toisen kerran hietakurki nähtiin Suomessa 07.05.2013 Pyhäjoella, kun kurkiparvi levähti jonkin aikaa paikalla mutta poistui kuitenkin pian. Aika harvat onnistuivat tuolloin linnun näkemään. 

Näitä kurkiparvia todellakin kannattaa ahkerasti tutkailla, sekä lentäviä, että lepäileviä. Joskus se jollekulle napsahtaa.


(kemol/08.05.2014)


WP:n ensimmäinen sirokotka

Egyptin Ras Shukeirissa kuvattiin WP:n ensimmäinen sirokotka (Hieraeetus wahlbergi). Kyseessä on 2kv lintu.  Kuvia ja tarinaa Dick Forsmanin sivuilla.

(Lähteet: Tarsiger, dickforsman.com) (23.4.2014/KuhPe)


V-nigrum -alalajin haahka Norjassa

Norjan varanginvuonolla, Vardøssä yhytettiin haahkaparvesta oranssinokkainen "alaskanhaahka" Somateria mollissima v-nigrum. Havainto on ensimmäinen WP:n alueelta. Lisätietoa ja kuvaa Birdingfrontiers.com

(kuhpe/20.2.2014)


Tulosta sivu