Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

WP ja maailma


WP:n ensimmäinen mustadrongo Kuwaitissa

Kuwaitin Salmista, lähellä Sudi-Arabian rajaa löytyi marraskuussa WP:n ensimmäinen mustadrongo (Dicrurus macrocercus). Lintu on yksityisalueella, mutta alueen omistava sheikki päästi bongariryhmän lintua katsomaan 21.11. 

Lintu oli ollut paikalla jo useita päiviä, ennen kuin se tuli lintuharrastajien tietoon.

Kuwaitissa on aiemmin havaittu tuhkadrongo vuosina 2010 ja 2013 (yht. 3 yks.). Myös Israelissa oli tuhkadrongo joulukuussa 2014. (Lähteet: Tarsiger, Facebook/Global Rare Bird Alert) (21.11.2015 - päivitys 23.11.2015/KuhPe)


dicmac
WP:n ensimmäinen mustadrongo viihtyy vartioidulla yksityisalueella © Kari Haataja


Punanokkasorsa palasi talvehtimaan Israeliin

Viime talvena Israelissa talvehtinut punanokkasorsa (Anas erythrorhyncha) on palannut Hazevaan. Ennen viime talvista lintua punanokkasorsa on tavattu WP:llä vain helmikuussa 1958, silloinkin Israelissa (Lähde: Tarsiger) (18.11.2015/KuhPe)


Corvolla nyt rubiinihippiäinen

Azorien Corvon megasyksy sen kuin jatkuu; halloweenin kunniaksi 31.10. Light house valleyn katajikosta löytyi nuori rubiinihippiäinen (Regulus calendula). Linnusta on kuva, joka on toistaiseksi julkaistu ainakin Facebookissa (David monticelli). Rubiinihippiäisestä on vain kolme aiempaa hyväksyttyä havaintoa WP:llä (31.10.2015/KuhPe)


Corvolla WP:n ensimmäinen idänpiivi

Corvon kaikkien aikojen raripäivä, lauantai 17.10. oli ikään kuin alkusoittoa sunnuntaille 18. lokakuuta. Päivä alkoi leppoisasti amerikanpääskyllä (Petrochelidon pyrrhonata) ja piippukiitäjällä (Chaetura pelagica), minkä jälkeen löytyi viirukerttuli (Dendroica striata). Uskomaton jenkkiviikonloppu huipentui lopulta Light House Valleystä yhytettyyn WP:n ensimmäiseen idänpiiviin (Contopus virens). Megararin löysi "yllättäen" ranskalainen Pierre-André Crochet (18.10.2015/KuhPe)


...Corvon tykitys ei loppunut sunnuntaihin. Seuraavana päivänä 20.10. saarelta löytyi toinenkin idänpiivi, sinikerttuli (Dendroica caerulescens), "Brewster´s Warbler" eli sini- ja kultasiipikerttulin risteymä (1. WP:llä sekin), korpirastas (Catharus ustulaus) sekä pikkukivoja, kuten tiaiskerttuli ja naamiokerttuli. (21.10.2015/KuhPe)


Azorien Corvolla megapäivä

Joaquin-hurrikaanin aikaan lokakuun ensimmäisellä viikolla ounasteltiin Corvolla hyviä rarivirtauksia. Mitään muutamaa punasilmävireota, amerikankurmitsaa, tundraviklaa, indigokardinaalia ja loistokerttulia ihmeempää ei silloin kuitenkaan saaressa havaittu. Hiljaiselon jälkeen 15.10. löytyi Fojon laaksosta Azorien ensimmäinen viitarastas (Catharus fuscencens), mikä enteili jotain ennennäkemätöntä. Lauantaina 17.10. jysähtikin sitten kunnolla. Corvon kylän ympäristöstä löytyi muutamassa tunnissa hurja määrä Amerikan-vieraita. WP:n kolmannen kultakerttulin (Vermivora pinus) lisäksi Vila do Corvon alueella havaittiin tulipääkerttuli (Seiurus aurocapilla), kanadanvireo (Vireo philadelphicus), tundrarastas (Catharus minimus), punarintarastas (Turdus migratorius), 3 tulitangaraa (Piranga olivacea), 4 punarintakardinaalia (Pheucticus ludovicianus), 2 indigokardinaalia (Passerina cyanea), 3 tuhkakirvistä (Anthus rubescens) sekä (saaressa yhteensä) 7 punasilmävireota (Vireo olivaceus). Uusina lajeina havaittiin myös sinisiipitavi ja mitä ilmeisimmin amerikan alalajia edustanut jalohaikara. (Lähde: Azores Bird Sightings-Facebook-ryhmä) (17.10.2015/KuhPe)


Jouni Riihimäki katkaisi 700 WP-pinnaa

Jouni Riihimäki ylitti 700 WP-pinnan rajapyykin 15.10.2015 Azorien Corvolla hienolla lajilla. Ensimmäistä kertaa Corvolla vieraillut unkarilaisporukka kunnostautui heti ensimmäisenä retkipäivänään löytämällä Fojon metsärinteiltä Azorien ensimmäisen viitarastaan (Catharus fuscences). Lintu oli yllättävänkin helposti bongattavissa, ja kaikki halukkaat onnistuivat veeryn näkemään. Liitto onnittelee Jounia! (16.10.2015/KuhPe)


jouni700www
Jouni Riihimäki (kesk.) järjesti "suomalaistalolla" pikku katkaisukekkerit 700 WP-pinnan kunniaksi.


Päiväpinnojen MM komeasti rikki Equadorissa - Suomen oma poika Tuomas Seimola mukana

Retkikunta Dušan Brinkhuizen, Tuomas Seimola, Rudy Gellis ja Mitch Lysinger teki uuden uskomattoman maailmanennätyksen vuorokauden lajeissa 8.10. Equadorissa. Päivän lajimäärä oli hurjat 425. Edellinen päiväpinna-MM on tiettävästi 354, Perussa. (10.10.2015/KuhPe)


Kentistä löytyi mega: WP:n toinen korpisieppari

Himoittua Empidonax-osastoa oli tarjolla 22.9. Iso-Britannian Kentissä, josta löytyi maan ensimmäinen ja WP:n toinen korpisieppari (Empidonax virescens). Lintua ei ainakaan seuraavan aamun ensimmäisten tuntien aikana oltu nähty uudelleen. Ensimmäinen on kuusikymmenluvulta Islannista, ja löytyi kuolleena. Kaikki Empidonax-suvun siepparit ovat todella "kovaa kamaa" WP:llä. (Lähde: Tarsiger) (23.9.2015/KuhPe)


Bosse Karlsson katkaisi 800 WP-pinnaa

Ruotsalainen Bosse Karlsson saavutti ensimmäisenä pohjoismaalaisena 800 himoitun rajapyykin komealla lajilla, liitokotkalla eli Bateleurilla Israelissa. Bongariliitto Från Finland gratulerar! (12.7.2015/KuhPe)


Israelin ensimmäinen sahelinpaksujalka

Israelin ensimmäinen sahelinpaksujalka (Burhinus senegalensis) nähtiin ja kuvattiin Maágan Michaelissa 8.7.Linnun löysi Chen Rozen.

Laji on paikkalintu Egyptissä, eikä sitä WP:llä liene tavattu Egyptin ulkopuolella. Sahelinpaksujalan parhaat tuntomerkit ovat siipien kuvioinnissa. Kuva Yoav Perlmanin Twitter-sivulla. (8.7.2015/KuhPe)


Islannissa nähtiin hoikka-albatrossi

Islannissa valasretkellä olleella Mike Kingillä oli onni matkassa, kun Islannin ensimmäinen ja WP:n neljäs hoikka-albatrossi (Thalassarche clororhynchos) ohitti havainnoijat kuvausetäisyydeltä 1.7. Kuva Mike Kingin Twitter-sivulla.

Keskikesä on ollut Atlantilla muutenkin lajistollisesti aika messevää; heinäkuun neljäs havaittiin Azorien Picolla naamiosuula (Sula dactylatra) (Azorien kolmas ja WP:n 12.) sekä Faialilla punajalkasuula (Sula sula) 4.7. (Azorien eka ja WP:n kymmenes). Fär-Saarille taas pöllähti amurinhaukka (Falco amurensis) ollen saarten ensimmäinen ja WP:n yhdestoista. Kuva rappusilla istuvasta nuoresta linnusta Birding Faroes:n sivuilla (7.7.2015/KuhPe)


Kesän katkaisijat

Janne Aalto katkaisi 700 WP-pinnan rajapyykin 6.6.2015 Venäjän Jekaterinbugissa hienolla lajilla, pyrstötulkulla (Uragus sibiricus).
750-kerhoon taas nousi Ilkka Sahi 27.6.2015 kiinanpikkuhaikaralla (Ixobrychus sinensis) Egyptissä. Onnittelut molemmille! (2.7.2015/KuhPe)

Ruotsia hemmotellaan kesäharvinaisuuksilla

Kesäkuun viime päivät ovat taas aiheuttaneet perinteistä pähkäilyä suomalaisbongareissa, että miksi aina ne ruotsalaiset... 
Edellisten kolmen päivän kovimmat ovat olleet aasiankiitäjä (Apus pacificus) ja suohyyppä (Vanellus leucurus) Dalarnassa, liitohaukka (Elanus caeruleus) Smålandissa, 23 mehiläissyöjän parvi Öölannissa, sekä jotain pikkusälää, kuten punapäälepinkäistä ja mustapääsirkkua. Pohdintaa virtauksista ja sääennusteista ynnä muuta spekulaatiota löytyy ainakin Bongariliitto-nimisen Facebook-ryhmän uumenista. (8.6.2015/KuhPe)

Päivitys: Viimeisimpänä Ruotsin rarina mainittakoon aika käsittämätön havainto, nimittäin alppinaakka (Pyrrhocorax graculus) 25.6. Hallandissa. Linnun alkuperästä ei ole tietoa. (25.6.2015/KuhPe)

Kiharapelikaanista Liettualle uusi laji

21.5.2015 löytyi Liettuan Kelmèstä maan ensimmäinen kiharapelikaani (Pelecanus crispus). Esiaikuinen lintu voi hyvinkin olla sama yksilö, joka havaittiin Puolassa maaliskuussa. Tervetuloa Suomeen seuraavaksi. Kuvia Birding Lithuanian Facebook-sivulla (25.5.2015/KuhPe).


Turkista löytyi rama

Itäisessä Turkissa, Yüksekovassa, Hakkarissa nähtiin ja kuvattiin maan ensimmäinen aavikkokultarinta (Iduna rama) 18.5. Kuvia tästä ramaksi määritetystä linnusta löytyy Turkish Birdingin Facebook-sivulta (19.5.2015/KuhPe)


WP:n ensimmäinen kultakehrääjä

Länsi-Saharassa, Aousseredissa (Marokko) havaittiin 3.5. WP:n alueen ensimmäinen kultakehrääjä (Caprimulgus eximius). Lintu nähtiin, ja löydettiin myöhemmin kuolleena. Lähimmät kultakehrääjät esiintyvät Afrikassa Etelä-Mauritaniassa, Malissa ja Nigerissa. (Lähteet: Birdguides.com, Tarsiger & BirdLife.org) (14.5.2015/KuhPe)


Kalottitasku eksyi Puolaan

Melko lailla paikkalintuna pidetty kalottitasku (Oenanthe leucopyga) yhytettiin Puolasta 12.5. Lintu löytyi Keski-Puolasta, (Winduga, Lipnowski) ja on Puolan ensimmäinen havainto. Kuva löytyy Puolan Ornitho.pl -sivulta. (13.5.2015/KuhPe)


Ruotsissa videoitiin tundrakuikka

Ruotsin Skånessa, Stenshuvudissa kuvatin ja videoitiin 8.5. tundrakuikkana (Gavia pacifica) pidetty Gavia. Videolla ainakin pää ja nokan muoto näyttää hyvältä, samoin kuin kuikan kuvelaikun puuttuminen. Tsekkaa video (Lähde: Tarsiger) (10.5.2015/KuhPe)


Mustakulma-albatrossi nyt Tanskassa

Vuonna 2014 WP-haavelajia, mustakulma-albatrossia (Thalassarche melanophris) päästiin bongaamaan Saksan Helgolandilla, vaikkei se ollutkaan yksiselitteisen helposti hoidettavissa. Valtamerilintu oleili saarella ensin 28.–29.5., sitten 4.–5.6. ja taas 12.–13.6., minkä jälkeen häipyi maailman merille.
Tänä vuonna 2015 lintu nähtiin merellä n. 30 km Helgolandin ulkopuolella 19.4., ja se palasi Helgolandille 21.4. ollen paikalla pari päivää. Albatrossi tuli jälleen saarelle 4.–5.5. ja yllättäen 7.5. se löytyi Tanskan Hirtshalsin satamasta! 
Lintua kävi Helgolandilla bongaamassa usea WP-kerääjä, myös kuvan ottanut Markku Santamaa, joka on taas yhden lajin lähempänä 800:aa. (7.5.2015/KuhPe)

albatrossi
© Markku Santamaa


Pikkutiltaltti Kuwaitissa

15.4.2015 löytyi Kuwaitin Mutla'a Ranchilta Kuwaitin ensimmäinen pikkutiltaltti (Phylloscopus neglectus). Kyseesä on allekirjoittaneen tiedon mukaan WP:n kolmas havainto. WP:n ensimmäinen havainto on joka tapauksessa (yllättäen) Ruotsista lokakuussa 1991, jonka jälkeen Turkin Van-järven lähistöllä havaittiin laulavia lintuja vuosina 2004-2005 (15.4.2015/KuhPe)


Arosuohaukkainvaasio Espanjassa - mitä muuta?

Maaliskuun 20:nnen ja huhtikuun ensimmäisen viikon välisenä aikana Espanjassa on koettu ennennäkemätön arosuohaukkainvaasio. Ainakin 40 macroa on tähän mennessä nähty, ja valtaosa linnuista on havaittu koillisimmassa kolkassa, Kataloniassa. Mitä muuta nämä virtaukset tuovatkaan Eurooppaan ja Suomen Utöseen? Se nähdään lähipäivinä (8.4.2015/KuhPe)


Suomalaisjoukkueet pärjäsivät Israelissa

Champions of the Flyway, 24 tunnin linturalli ja hyväntekeväisyyskampanja, jossa kerättiin rahaa laittoman lintumetsästyksen kitkemiseksi Kyproksella rallattiin 25.3.2015 Israelissa. Linturallissa joukkueet kisasivat lajimäärän lisäksi myös siitä, kuka kerää eniten varoja muuttolintujen suojeluun. 

Suomalaisjoukkueita oli mukana kaksi: The Arctic Redpolls sekä The Tarsiger Northern Lights

Tundraurpiaiset (Roni Väisänen, William Velmala, Jarkko Santaharju ja Vilppu Välimäki) ottivat komeasti kakkossijan lajimäärällä 167. Voittajajoukkue, Cape May -lintuaseman The CMBO American Dippers voitti niukasti yhdellä lajilla.

Tarsiger Teamin joukkue (Mika Bruun, Jände Nordblad, Erkki Valsta ja Janne Aalto) taas ylsivät jaetulle pronssille 164 lajilla.

Joukkueiden esittelysivut: The Tarsiger Northern Lights  & The Arctic Redpolls

Joukkueilla on myös Facebook-profiilit, ja Tarsigerin pohjustusta sekä rallia pääsee seuraamaan Mika Bruunin blogissa. (26.3.2015/KuhPe)


Israelissa talvehtii punanokkasorsa

Israelissa, pohjoisen Aravan alueella löytyi talvehtiva punanokkasorsa (Anas erythrorhyncha). Kyseessä on toinen tai kolmas havainto Israelista. Ensimmäinen havainto on vuodelta 1958. Linnun alkuperä on tiettävästi vielä epävarma. Punanokkasorsa esiintyy Etelä- ja Itä-Afrikassa. Laji lienee yleensä paikkalintu, mutta kuivina kausina voi vaeltaa pitkiäkin matkoja. (Lähde: Israel Birding Portal) (31.1.2015/päivitys 1.2./KuhPe)


Irlannissa jälleen ohotanlokki

Irlannin Killybegsissä yhytettiin 17.1. ohotanlokki (Larus schistisagus). Kyseessä on Irlannin toinen havainto, ja WP:n seitsemäs. Kyseessä voi toki olla sama, Euroopassa pyörivä ad lintu, joka myös vuosi sitten helmikuussa nähtiin Irlannissa. Kuva linnusta Derek Charlesin blogissa. (17.1.2014/KuhPe)


Puolan ensimmäinen amerikanharmaalokki

Puolassa, Jeziorskossa, Łódzkiessa kuvattiin toisen talven amerikanharmaalokki (Larus smithsonianus) 4.1.2015. Mikäli tämä yksilö hyväksytään, kyseessä on Puolan ensimmäinen havainto. (5.1.2015/KuhPe)


Tulosta sivu