Kirjaudu PinnariinJos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.kontiki_banneri_romania_2019

FennicaBongariliittover2

Uutisia WP:ltä ja vähän maailmaltakin vuonna 2018


Virossa lehmähaikara

Viron Saarenmaalta, Läätsästä löytyi 4.11. maan ensimmäinen lehmähaikara (Bubulcus ibis). Linnun löytäjäksi mainitaan Marco Purovesi.
(4.11.2018/KuhPe)


WP:n ensimmäinen sinikardinaali Corvolla

Azoreilla yhytettiin jo toinen uusi laji WP:lle viikon sisällä, kun Corvon miehittäjät löysivät 17.10. Poco de Aguan laakson niityiltä 1kv sinikardinaalin (Blue Grosbeak) (Passerina caerulea). Lajista on aikaisempia kevät- ja kesähavaintoja Euroopasta, mutta ne on tulkittu kuuluvaksi häkkikategoriaan. (19.10.2018/KuhPe)


Western Kingbird

Azorien Floresilla oli 13.10. kova päivä. Juuri kun uutinen Floresilta löytyneestä mustanokkakäestä oli naapurisaarella Corvolla sulateltu, tuli Azorien bongarien WhatsApp-ryhmään veretseisauttava kuva. "Mikä tämä on?" Kuvassa istui komea, WP:n ensimmäinen Western Kingbird, niittytyranni (Tyrannus verticalis). Virtaukset ovat juuri nyt otolliset jenkkiharhailijoille. Corvoltakin yhytettiin sentään WP:n neljäs sitruunakerttuli. (PS: Floresin käki määrittyi kuvista kuitenkin keltanokkaiseksi)

(13.10.2018/KuhPe)

Pinnariin uusia lajeja

Pinnari on päivitetty ajan tasalle ja WP-listalle on lisätty kaksi lajia: 

- Siperianharmaalokki, Vega Gull (Larus vegae); tammikuussa 2016 Irlannissa tavattu lintu on IRBC:n hyväksymä.

- Aasiantörmäpääsky, Pale Martin (Riparia diluta). Törmäpääskyn alalajista lajistatukseen splitattu aasiantörmäpääsky havaittiin Kuwaitissa marraskuussa 2017 ja on nyt The Kuwaiti Records Committee:n hyväksymä.

(31.5.2018/KuhPe)


Jatkoa edelliseen: 

- Lehmähaikara (coromandus)Eastern Cattle Egret (Bubulcus coromandus), Kuwait 2018.

- Aasiantörmäpääsky (chinensis) Grey-throated Martin (Riparia chinensis), Kuwait 2017.

The Kuwaiti Records Committee:n hyväksymiä.

(4.6.2018/KuhPe)


- "Atlaksenharakka", Maghreb Magpie (Pica mauritanica)

(4.7.2018/KuhPe)


Huppuhyyppä, vuoden ega mega

Turkissa, Mustanmeren rannikolla, Kızılırmak Delta Bird Sanctuary:llä löytyi Turkin ja WP:n ensimmäinen huppuhyyppä (Vanellus cinereus) 11.3.2018. Huppuhyyppä on itäaasialainen kahlaaja. Se pesii Kiinan koillisosissa ja läheisillä alueilla Venäjällä ja Japanissa, joten kyseessä on megaluokan kaukovieras. Kuva lajista löytyy ainakin Birding Turkeyn Facebook-sivulta. (11.3.2018/KuhPe)


Maailman lintulajien suomenkieliset nimet

Ensimmäinen maailman lintujen suomenkielinen nimistö julkaistiin vuonna 1992. Tämä luettelo perustui Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen (SLY) nimistötoimikunnan työhön ja sisälsi nimet 183 heimolle, 1 138 suvulle ja 9 300 lajille (Otavan lintutieto, s. 366–432). Toisessa luettelossa vuodelta 1999 oli 177 heimon ja 9 500 lajin nimet (Maailman lintulajien suomenkieliset nimet, Suomen Lintutieteellinen Yhdistys). Kun SLY lopetti toimintansa, nimistötyö siirtyi BirdLife Suomen asettamalle toimikunnalle. Sen päivittämässä kolmannessa luettelossa vuodelta 2006 oli 194 heimon, 1 227 suvun ja 9 740 lajin nimet (Maailman lintujen suomenkieliseta nimet. 2. uudistettu painos, BirdLife Suomi).


Nykyinen nimistö on päivitetty 2014–2017, ja siinä on 236 heimon, 2 340 suvun ja 10 141 lajin nimet. Nimistön tieteelliset ja englanninkieliset nimet ja lajien järjestys perustuvat kaksiosaiseen kirjaan The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World (4. painos, 2013–2014) sekä kirjan toisessa osassa julkaistuun korjausluetteloon ja -levyyn. Luetteloa on täydennetty Euroopan rariteettikomiteoiden yhteistyöelimen AERC:n taksonomisen komitean TAC:n suosituksien perusteella.


Lisää aiheesta BirdLife Suomen sivuilla.


(Lähde BirdLife Suomi)


IOC on täällä


Bongariliitto alkaa 1.1. 2018 seurata Maailman ja WP:n pinnoissa IOC:n lajilistaa (http://www.worldbirdnames.org/). Tämän johdosta Pinnaria päivitetään tätä lajilistaa vastaavaksi. Nyt jo päivitetään WP:n lajilista ja Maailman listaa aletaan päivittää heti, kun saamme BirdLife Suomen nimistötoimikunnalta heidän viimeistelyä vaille valmiiksi saamansa suomenkieliset nimet Maailman lajeille.


Suomen lajilistasta päättää RK ja mielenkiinnolla odotetaan ja tietysti kovasti toivotaan, että Suomen lajilistallakin alettaisiin seurata IOC:ta, jotta pinnalistojen ylläpito olisi mahdollisimman yksinkertaista. Tähän astihan Suomen ja WP:n osalta on seurattu AERC:n lajilistaa ja Maailman pinnojen osalta Howard & Moorea, mutta näistä AERC vaikuttaa kokonaan lopettaneen toimintansa ja Howard & Moore on päivittynyt erittäin hitaalla aikataululla verrattuna erittäin aktiiviseen IOC:hen.


Mainittakoon vielä, että osalle lajeista ei vielä ole suomenkielistä nimeä sillä BirdLifen nimistökomitean päivityskään ei vielä tuo uusia nimiä kaikille lajeille, sillä nimistötoimikunnan nimet on annettu Howard & Mooren mukaan. Mutta nimistötoimikunta on luvannut nimetä nämä WP:n alueella tavattavat lajit vielä talven aikana, jolloin nimet tietysti päivitetään heti Pinnariin. Vaikka osalla näistä nyt nimeämättömistä lajeista on jo osin vakiintuneitakin suomenkielisiä nimiä, ei näitä ole syytä nyt Pinnariin kirjata, mikäli nimistötoimikunta nimeääkin nimen eri tavalla. Tästä seuraisi taas ongelmia – ihan kuin niitä ei rivibongarille olisi tarpeeksi jo näiden eri listojen ja uusien nimien opettelun myötä ;-)


WP-lajilistan päivityksen myötä on muutoksia tullut seuraaviin lajeihin:


Metsähanhi splitattu kahdeksi lajiksi taigametsähanheksi (Anser fabalis) Taiga Bean Goose ja tundrametsähanheksi (Anser serrirostris) Tundra Bean Goose.


Kapverdenviistäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Pterodroma feae) Fea’s Petrel sekä (Pterodroma deserta) Desertas Petrel (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Keltanokkaliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi makaronesianliitäjä (Calonectris borealis) Cory’s Shearwater ja välimerenliitäjä (Calonectris diomedea) Scopoli’s Shearwater.


Kääpiöliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Puffinus baroli) Barolo’s Shearwater ja (Puffinus boydi) Boyd’s Shearwater (ei vielä suomenkielisiä nimiä).


Tropiikkiliitäjä on splitattu kahdeksi lajiksi (Puffinus bailloni) ja (Puffinus persicus) Persian Shearwater (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Madeirankeiju on splitattu kolmeksi lajiksi (Oceanodroma castro) Band-rumped Storm Petrel, azorienkeiju (Oceanodroma monteiroi) Monteiro’s Storm Petrel sekä (Oceanodroma jabejabe) Cape Verde Storm Petrel (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Haarahaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Milvus migrans) Black Kite ja (Milvus aegyptius) Yellow-billed Kite (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Sinisuohaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Circus cyaneus) Hen Harrier ja (Circus hudsonius) Northern Harrier (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Hiirihaukka on splitattu kahdeksi lajiksi (Buteo buteo) Common Buzzard ja (Buteo bannermani) Cape Verde Buzzard (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Sulttaanikana on splitattu kolmeksi lajiksi (Porphyrio porphyrio) Western Swamphen, (Porphyrio madagascariensis) African Swamphen ja (Porphyrio poliocephalus) Grey-headed Swamphen (ei vielä suomenkielisiä nimiä).


Eskimolokki (Larus thayeri) Thayer’s Gull on lumpattu grönlanninlokkiin ja poistuu näin ollen WP-lajilistalta.


Pikkutiira on splitattu kahdeksi lajiksi (Sternula albifrons) Little Tern ja amerikanpikkutiira (Sternula antillarum) LeastTern.


Kyläpöllönen on splitattu kahdeksi lajiksi (Otus scops) Eurasian Scops Owl ja (Otus cyprius) Cyprus Scops Owl (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Vihertikka on splitattu kahdeksi lajiksi (Picus viridis) European Green Woodpecker ja (Picus sharpei) Iberian Green Woodpecker (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Pikkukiuru on splitattu kahdeksi lajiksi (Calandrella rufescens) Lesser Short-toed Lark ja mongolianhietakiuru (Calandrella cheelensis) Asian Short-toed Lark.


Töyhtökiuru on splitattu kahdeksi lajiksi (Galerida cristata) Crested Lark ja (Galerida macrorhyncha) Maghreb Lark (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Keltavästäräkki on splitattu kahdeksi lajiksi (Motacilla flava) Western Yellow Wagtail ja aasiankeltavästäräkki (Motacilla tschutschensis) Eastern Yellow Wagtail.


Sepeltasku on splitattu kahdeksi lajiksi (Saxicola maurus) Siberian Stonechat ja (Saxicola stejnegeri) Stejneger’s Stonechat (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Rytikerttunen on splitattu kahdeksi lajiksi (Acrocephalus scirpaceus) Eurasian Reed Warbler ja afrikanrytikerttunen (Acrocephalus baeticatus) African Reed Warbler.


Hernekerttu on splitattu kahdeksi lajiksi (Sylvia curruca) Lesser Whitethroat ja himalajanhernekerttu (Sylvia althaea) Hume’s Whitethroat.


Harmaasieppo on splitattu kahdeksi lajiksi (Muscicapa striata) Spotted Flycatcher ja (Muscicapa tyrrhenica) Mediterranean Flycatcher (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Punapyrstölepinkäinen on splitattu kahdeksi lajiksi (Lanius isabellinus) Isabelline Shrike ja ruostepäälepinkäinen (Lanius phoenicureoides) Red-tailed Shrike.


Isolepinkäinen on splitattu kolmeksi lajiksi (Lanius excubitor) Great Grey Shrike, taigaisolepinkäinen (Lanius borealis) Northern Grey Shrike ja (Lanius pallidirostris) Steppe Grey Shrike (ei vielä suomenkielistä nimeä). (Jälkimmäistä pidetty myös etelänisolepinkäisen alalajina, mutta nyt siis saa lajistatuksen).


Varis on splitattu kahdeksi lajiksi nokivaris (Corvus corone) Carrion Crow ja varis (Corvus cornix) Hooded Crow.


Kanarianpeippo on splitattu kahdeksi lajiksi (Fringilla teydea) Tenerife Blue Chaffinch ja Gran Canary Blue Chaffinch (Fringilla polatzeki) (ei vielä suomenkielistä nimeä).


Urpiainen on splitattu kahdeksi lajiksi (Carduelis flammea) Common Redpoll ja ruskourpiainen (Carduelis cabaret) Lesser Redpoll. (Mainittakoon, että tundraurpiainen pysyy myös yhä lajina, vaikka ruotsalaiset sooloilevatkin.)


Ruususiipitulkku on splitattu kahdeksi lajiksi aasianruusutulkku (Rhodopechys sanguineus) Asian Crimson-winged Finch ja atlaksenruusutulkku (Rhodopechys alienus) African Crimson-winged Finch.


IOC-listaan siirtyminen tuo muutaman ennestään Pinnarista puuttuneen lajin:

kapinsuula (Morus capensis)afrikanmerimetso (Phalacrocorax lucidus) ja ussurinuunilintu (Phylloscopus tenellipes) ja virheellisesti listalla ollut laahustyranni on poistettu WP-lajilistalta


Ja vielä nimistötoimikunta on päivittänyt muutaman WP:llä tavatun lajin nimeä:

afrikanlauluhaukka on uudelta nimeltään lauluhaukka, kafferikiitäjä -> häätökiitäjä, ruusutimali -> ruusukekonokka, seetrikerttuli ->sypressikerttuli ja variskäki ->intianvariskäki


Nyt tulevien muutosten myötä Pinnarin Maailmanpinnalista ei tule olemaan ajan tasalla (kuten se ei tietenkään ole ollut muutenkaan, sillä siellä on seurattu vanhan painoksen Howard & Moore -listaa). Maailman lajilista tullaan kuitenkin päivittämään IOC-listan mukaiseksi mahdollisimman nopeasti.


Ja RK:han ei ole vielä tehnyt päätöstä, mitä lajilistaa Suomen lajilistan osalta tullaan tulevaisuudessa seuraamaan, joten Suomessa tavatut lajit eivät vielä tule näkymään Suomen listalla eikä näille lajeille ei voi siksi laittaa WP-listalla havaintopaikaksi Suomea. Näihin voi toki kirjoittaa päivämäärän ja paikaksi laittaa esim. WP ja Eurooppa ja sitten tarkemman paikan lisätietokenttään.

(2.1.2018/AalJa ja välikätenä KuhPe)
Tulosta sivu