Helmikuu 2019 © Bongariliitto ry
Päivitetty marraskuussa 2021
Yhteinen kieli on yhteisöllisen viestinnän perusta.
Ohjeissa käytettäviä lyhenteitä:
LT Lintutiedotus
JR Lintutiedotuksen johtoryhmä
TVK Bongariliiton työvaliokunta
BL Bongariliitto
Tekstiviesti numeroon 040-5079621
H LAJI KUNTA (klo) vapaa teksti HP LAJI KUNTA (klo) vapaa teksti |
Esim. H ristri kirkko Porkkala 1kv p… HP kirjorastas Kalajoki Holmanperä laulaa …
/käyttäjätunnus tulee automaattisesti, ei kirjoiteta itse! Kellonaika ei ole pakollinen. Osat erotetaan välilyönneillä (myös kunta ja vapaa teksti), ei pilkuilla eikä pisteillä |
Jokainen Bongariliiton jäsen on sitoutunut ilmoittamaan välittömästi (=heti) ohjevihkon listassa ilmoitusvelvollisuuden alaisiksi määritellyistä lajeista Suomessa tehdyt ensihavainnot, tai ensihavaintoon rinnastettavat havainnot (ks. kohta ”Ensihavainto”). Tämä koskee omien havaintojen lisäksi myös muiden tekemiä havaintoja, joista jäsen on saanut tiedon, mutta joita ei ole vielä ilmoitettu lintutiedotukseen. Ilmoitusvelvollisuus ei koske havaintoja, jotka jäsen on velvollinen pitämään salassa voimakkaan sitoumuksen vuoksi. Tällaisiksi katsotaan Ympäristöhallinnon ja Luonnontieteellisen museon työntekijöiden työnsä vuoksi tietoonsa saamat salassa pidettävät havainnot sekä Tiiran pää- ja yhdistyskäyttäjien Tiirassa näkemät käyttäjän salaamat havainnot.
Poikkeuksen edelliseen muodostava BirdLife Suomen Tiira – lintutietopalveluun tallennetut rekisteröitymättömien havainnoijien havainnot, joita ei tarvitse ilmoittaa Lintutiedotukseen. Nämä ovat lähtökohtaisesti ns. maallikkohavaintoja, joissa virheen mahdollisuus on huomattava. Toki näidenkin osalta voi käyttää harkintaa ja tarvittaessa olla yhteydessä Bongariliiton työvaliokuntaan.
Ilmoitusvelvollisuus ja lajikohtainen ohjeistus koskee Suomea, Suomen ulkopuolelta ilmoitettavien havaintojen suhteen toimitaan harkinnan mukaan.
Listassa ei ole enää lainkaan ilmoitettavaksi suositeltuja lajeja, vaan ilmoitusvelvollisuus koskee niin valtakunnallisia harvinaisuuksia, kuin vuodenaikais- ja alueharvinaisuuksiakin. Tämän muutoksen perusteena on kasvava bongarijoukko yhä moninaisempine pinnalistoineen, sekä ohjeistuksen yksinkertaistaminen.
Usein ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolinenkin havainto voi olla mielenkiintoinen mm. paikallisesti. Bongariliitto kehottaakin ilmoittamaan rohkeasti myös muita havaintoja Lintutiedotukseen. Mikäli et ole varma, onko havaintosi riittävän mielenkiintoinen ilmoitettavaksi, lähtökohtaisesti se kannattaa ilmoittaa – ”liian” tavallinen havainto ilmoitettuna on paljon pienempi paha, kuin ilmoittamatta jäänyt mielenkiintoinen havainto.
Ensimmäinen ilmoitus kustakin linnusta tehdään ensihavaintona (tunnus H tekstiviestin tai www-selaimella tekstinä syötetyn havainnon alussa. ’Valitsemalla laji’ –toiminnolla www-selaimella jätetään kohta ’päivityshavainto’ rastimatta, applikaatiolla ei valita ”päivityshavaintoa”). Linnusta on suositeltavaa tehdä uusi ensihavaintoilmoitus, jos se on ollut kadoksissa niin kauan, että sen on voitu olettaa poistuneen. Uusi ensihavaintoilmoitus on suositeltava myös kun lintu nähdään kaukana alkuperäisestä löytöpaikasta. Vakiintunutta reittiä, esim. etelärannikkoa pitkin muuttavasta suurharvinaisuudesta laitetaan uudelta paikalta ensihavaintoviesti, vähemmän harvinaisten lajien suhteen riittää ennakoitavissa olevalta reitiltä päivityshavainto.
Havaintoa ilmoittaessa voidaan myös antaa kellonaika. Mikäli tätä ei syötetä, järjestelmä käyttää havainnon syöttöhetkeä aikana. Kellonaikaa käytetään tekstiviestihälytyksissä siten, että yli 2h vanhat havainnot oletetaan ei-aikakriittisiksi, jolloin niistä ei lähde tekstiviestihälytyksiä. Siksi tätä kellonaikatoimintoa täytyy käyttää syötettäessä järjestelmään vanhoja havaintoja, jotka eivät ole enää ajankohtaisia, eli lintu ei ole enää bongattavissa. Mikäli on kyse havainnosta, jossa lintu on löytynyt aiemmin, mutta on vielä todennäköisesti bongattavissa (paikallinen tai selkeää johtolinjaa, esim. rannikkoa pitkin muuttava lintu), aikaa ei kannata syöttää (jos se on yli 2h vanha), vaan ilmoittaa löytöaika viestin vapaan tekstin osuudessa, koska tällaisesta havainnosta halutaan yleisesti häly tekstiviestinä. Myös erittäin harvinaisen lajin tapauksessa kannattaa harkita viestin laittamista nykyhetkelle, vaikka bongattavuus olisikin huono. Mikäli ensihavainnossa on kyseessä kuollut tai hoitoon toimitettu, ei-pinnakelpoinen havainto, siitä ilmoitetaan yli 2h vanhana havaintona, tai ei lainkaan. Mikäli lintu kuolee tai otetaan hoitoon sen löytymisen ja siitä ilmoittamisen jälkeen, tulee siitä tiedottaa ”uutena” eli alle 2h vanhana havaintona.
Koska viestin tila on lyhyt, tulee ensihavaintoon sisällyttää vain tärkeimpiä asioita, erityisesti kun kyseessä on suurharvinaisuus.
Tärkeitä asioita ovat
Viesteissä kannattaa säästää tilaa käyttäen mahdollisuuksien mukaan lyhenteitä. Lyhentäminen ei saa kuitenkaan estää viestin ymmärtämistä. Suositeltavien lyhenteiden luettelo on ohjevihkon loppuosassa. Mitä harvinaisemmasta linnusta on kyse, sitä tarkemmat ohjeet tarvitaan. Mikäli kaikki tieto ei mahdu ensiviestiin, loput lähetetään pääsääntöisesti päivitysviesteinä. Erityisen tärkeät toimintaohjeet voidaan tarvittaessa ilmoittaa (TVK) myös ensihavaintotunnuksella. Ei-aikakriittisiä lisätietoviestejä (esim. ajo-ohje) päivityksenä lähetettäessä kannattaa odottaa jonkin aikaa (n. 5 minuuttia), jolloin kiinnostuneet ehtivät tilaamaan tarvittaessa päivitykset. Yleensä lähempää tulijat tuntevat paikat paremmin eivätkä tarvitse niin tarkkoja ajo-ohjeita kuin kauempaa tulevat. Lähettämällä ajo-ohjeet hieman myöhemmin on myös paremmin aikaa varmistua niiden oikeellisuudesta.
Päivityksenä (tunnus HP tekstiviestissä tai www-selaimella tekstinä syötetyn havainnon alussa. ’Valitsemalla laji’ –toiminnolla www-selaimella rastitetaan kohta ’päivityshavainto’ tai applikaatiolla valitsemalla kohta ”päivityshavainto”) lähetetään tietoja tilanteesta ensihavainnon jälkeen. Näissä on yhtä lailla tärkeää tarkka tieto linnun käyttäytymisestä ja olinpaikasta. Myös negatiiviset havainnot ovat tärkeitä ja niitä tulisi myös lähettää, mikäli bongattavaa lintua ei havaita. Negatiivisen havainnon yhteydessä on syytä mainita etsijöiden määrä, käytetty aika ja olosuhteet, jotka voivat vaikuttaa löydettävyyteen.
Päivityksenä lähetetään mm.
Viestit lähetetään tekstiviestinä numeroon 040-5079621.
Viestejä voidaan syöttää myös Lintutiedotuksen sivuilta valitsemalla laji tai kirjoittamalla teksti samaan muotoon kuin tekstiviestikin tai applikaatiolla ”Luonti” – kohdasta.
Tekstiviestillä lähetettäessä järjestelmä lähettää lähettäjälle tallennuskuittauksen, kun havainto on mennyt onnistuneesti järjestelmään.
Bongariliitto maksaa jokaisen asiallisen, oikean muotoisen ilmoitusviestin, joka hyvitetään lähettäjän SM-viestitilille (käyttäjä saa yhden tekstiviestin / tekstiviestillä ilmoitettu havainto).
Järjestelmään lähetettävä tekstiviesti on muotoa:
H LAJI KUNTA KLO* VAPAA_TEKSTI
tai
HP LAJI KUNTA KLO* VAPAA_TEKSTI
* klo ei pakollinen
H on ensihavaintoviestin tunniste tekstiviestillä hälyä lähetettäessä. HP tarkoittaa Päivitystietoa, eli aiemmin ilmoitetun havainnon tilannetietoa.
Jos tekstiviesti-ilmoituksessa tapahtuu virhe ja viestisi menee korjattavaksi, saat seuraavanlaisen viestin: ”Viesti meni korjattavaksi, älä lähetä uudestaan. Seuraavalla kerralla tarkista, että viesti on alle 160 merkkiä ja että rakenne H LAJI KUNTA teksti on oikein,”
LAJI voidaan ilmoittaa joko suomenkielisellä nimellä tai tieteellisen nimen 3+3 merkin lyhenteenä (listan mukaiset lyhenteet). Kolmen merkin osia ei eroteta, vaan ne kirjoitetaan yhteen, siis STRORI ei STR ORI. Suomenkielinen nimi ja tiet. lyhenne toimivat aina viestien lähetyksessä riippumatta siitä kummalla nimeämistavalla vastaanottaa viestit. Järjestelmään on laitettu jonkin verran vanhoja lajinimiä ja lyhenteitä, jotta vanhoillakin nimillä lähetetyt viestit menisivät suoraan perille.
Järjestelmässä on muutamia lajin tyyppisesti käyttäytyviä erikoistunnuksia:
RARI Määrittämätön harvinaisuus
UUSI Listan ulkopuolinen laji
UUSIA Listan ulkopuolinen alalaji
TARHA Tarhakarkurina pidetty lintu
TVK TVK:n tiedote
TIED Toimielimen tiedote, vain hallituksen luvalla!
MUUTTO Muutto käynnissä
MVL Vesilintumuutto
MHANHI Hanhimuutto
MPETO Petolintumuutto
MKURKI Kurkimuutto
MPL Pikkulintumuutto
RISTEY Risteymä
Lajilistan ulkopuolinen laji ilmoitetaan tunnuksella UUSI, joka on ryhmitelty SUURHARVINAISUUDEKSI. Uudesta lajista mainitaan joko suomen- tai englanninkielinen tai tieteellinen nimi. UUSIA-tunnusta käytetään samoin ilmoitettaessa listan ulkopuolinen alalaji.
Muuttotilanteet (esim. muuton käynnistyminen tai voimakas käynnissä oleva muutto) ilmoitetaan lajina MUUTTO. Muutto-tunnus ei kuulu mihinkään harvinaisuusluokkaan, vaan ilmoituksen saavat itselleen lajihälytykset MUUTTO-lajista valinneet.
Tiedotteet lähetetään lajitunnuksella TIED. Lyhenne on tarkoitettu vain Bongariliiton toimielinten käyttöön ja sitä saa käyttää vain hallituksen tai TVK:n tai Lintutiedotuksen johtoryhmän jäsenen myöntämällä luvalla.
TESTI on tarkoitettu Lintutiedotuksen johtoryhmän testikäyttöön, lähinnä mahdollisia vikatilanteita selvitettäessä. TESTI-tunnusta saa käyttää vain Lintutiedotuksen johtoryhmän luvalla, ei omin päin tapahtuvaan testaamiseen.
KUNTA ilmoitetaan kuusikirjaimisella lyhenteellä. Lyhenne on lähes kaikissa tapauksissa kunnan nimen kuusi ensimmäistä kirjainta (jos alle kuusi kirjainta, kunnan nimi). Poikkeavista kunnista (joilla 6 ensimmäistä kirjainta ei ole yksikäsitteinen, esim. Kangasniemi ja Kangasala) on lista ilmoitusohjeen liitteenä. Mikäli tila sallii, voi ilmoitettaessa käyttää myös kunnan koko nimeä. Kuntaliitoksissa hävinneiden kuntien nimellä lähetettäessä viesti ohjautuu suuressa osassa tapauksista oikealle kunnalle. Kuitenkin kannattaa pysyä selvillä ajanmukaisista kunnan nimistä, mutta ei kannata antaa nimiepäselvyyksien estää aiheellisen viestin lähettämistä.
Järjestelmään voidaan syöttää myös naapurimaiden havaintoja, jolloin kuntatunnuksen paikalla käytetään kyseisten maiden lyhenteitä jotka ovat:
EST = Viro
LAT = Latvia
LIT = Liettua
SWE = Ruotsi
NOR = Norja
DEN = Tanska
RUS = Venäjä
Näissä ei voi käyttää maan nimeä, koska Ruotsi menisi sekaisin Ruotsinpyhtään lyhenteen kanssa.
KELLONAIKA ei ole pakollinen. Sitä kannattaa käyttää, jos kyse on vanhemmasta havainnosta ja laji ei ole enää bongattavissa. Syötettäessä yli 2h vanha aika havainnosta ei lähde tekstiviestihälytyksiä. Aika annetaan muodossa TTMM eli esimerkiksi puoli kaksi iltapäivällä on 1330. Päivämäärää ei voi antaa.
VAPAA TEKSTIIN kirjoitetaan esimerkiksi käyttäytymisohjeet ja lisätiedot linnusta. Ilmoitettaessa epävarmoja määrityksiä kannattaa tehdä selväksi koskeeko epävarmuus vain ikä/sukupuolimääritystä vai lajia.
Järjestelmä tunnistaa viestin lähettäjän ja liittää viestiin automaattisesti kauttaviivan (/) ja ilmoittajan käyttäjätunnuksen (esim. mäkpe, lamma). Sitä ei siis tarvitse eikä pidä itse kirjoittaa viestiin.
Viestejä voi lähettää vain liittymistä, jotka on kirjattu järjestelmään käyttäjien henkilötiedoissa.
Yhdistyksen hallitus valitsee Lintutiedotuksesta huolehtivan johtoryhmän, jota johtaa hallituksen nimeämä hallituksen jäsen. Johtoryhmä laatii ilmoittamisohjeet ja valvoo niiden noudattamista.
Lintutiedotuksen välittämä tieto on yhdistyksen omaisuutta ja sen julkisesta käytöstä on sovittava Lintutiedotuksen johtoryhmän kanssa.
Johtoryhmän ajanmukainen kokoonpano löytyy parhaiten Bongariliiton www-sivuilta kohdasta ”yhdistys ja jäsenyys”.
Yhdistyksen hallitus valitsee Työvaliokunnan.
Työvaliokunnan tehtävänä on mm. edistää bongaustilanteiden sujumista. Se antaa ohjeita ja neuvoja tilanteiden järjestelystä ja tiedottamisesta, tarvittaessa osallistuu neuvotteluihin paikallisten asukkaiden ja asianosaisten lintuharrastajien kanssa sekä valvoo bongareiden käyttäytymistä bongaustilanteiden yhteydessä.
Työvaliokunnan (TVK) ajanmukainen kokoonpano löytyy parhaiten Bongariliiton www-sivuilta kohdasta ”yhdistys ja jäsenyys”
Jokainen bongaus on erilainen. Toimintaohjeiden periaatteita mukaillen tulee jokaiseen bongaustilanteeseen suhtautua tapauskohtaisesti, tilanteen edellyttämällä tavalla. Asianmukaisesta tiedottamisesta ja bongaustilanteen mahdollisimman häiriöttömästä sujumisesta huolehtiminen on jokaisen bongarin kunnia-asia.
OHJEET PÄHKINÄNKUORESSA
– näillä ja terveellä järjellä pärjää!
Tämä lajiluettelo vastaa tilannetta 5.2.2019. Ajantasainen lajiluettelo löytyy myös Bongariliiton kotisivuilta: www.bongariliitto.fi/yhdistys_jasenyys/lintutiedotus/ilmoitusohjeet/lajiista (Lisää lajilista sivu)
Lintutiedotuksen kotisivuilta löytyviin tietoihin ei tule tukeutua ilmoitusvelvollisuutta arvioitaessa, sillä Lintutiedotusta ylläpitää kolmas osapuoli, eikä Bongariliitto voi taata sieltä löytyvän ohjeistyksen ajantasaisuutta.
Muutoksista ilmoitusvelvollisuuteen tiedotetaan Bongariliiton virallisilla tiedotuskanavilla ja/tai tiedotteena Lintutiedotuksessa.
Huomaa, että ilmoitusvelvollisuus ei enää ole sidoksissa harvinaisuusluokitukseen (suurharvinaisuus, harvinaisuus, pikkuharvinaisuus, vuodenaikaisharvinaisuus, alueharvinaisuus, ei-harvinaisuus). Harvinaisuusluokitusta käytetään päätettäessä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä koituvaa sanktion tarvetta arvioitaessa.
Tähän luetteloon on koottu kaikki lintulajit, lajiparit, lajiryhmät, käsiteryhmät ja alalajit, joille on kirjattu tiedottamisvelvollisuutta osoittava merkintä ja muut BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelusta löytyvät lintulajit. Sen sijaan alalajien osalta lista ei ole täydellinen. Luettelon tarkoitus ei ole olla Suomessa tavattujen lintujen lajiluettelo. Suomen lintujen lajiluettelo löytyy täydellisenä osoitteesta: www.birdlife.fi/lintutieto/suomessa-havaitut-lintulajit/
V – ilmoitusvelvollisuus, mikäli V:n ohessa mainitaan muuta, koskee ilmoitusvelvollisuus vain lisämääreen mukaista aluetta tai ajankohtaa (kuukautta). On huomionarvoista, että ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa jäsenen määräaikaiseen erottamiseen Lintutiedotuksesta tai törkeissä tapauksissa erottamiseen Bongariliitosta. Sanktioista päättää Bongariliiton hallitus päätösvaltaisessa kokouksessaan tapauskohtaisesti.
E – ei ilmoitusvelvollisuutta. Myös näitä lajeja saa ilmoittaa Lintutiedotukseen ja se on myös suotavaa, mikäli on luultavaa, että havainnolla on bongausmielenkiintoa vaikkapa paikallistasolla.
TVK – ennen havainnon ilmoittamista Lintutiedotukseen tai muihin medioihin, tulee aina olla yhteydessä TVK:n. Esim. 6-8 TVK merkitsee, että yhteys TVK:n tulee ottaa vain kesä-elokuussa tehdyn havainnon osalta. Sama pätee muihin määreisiin TVK-lyhenteen ohessa.
Numerosymbolit osoittavat kuukaudet, jolloin laji on ilmoitusvelvollisuuden
alainen. Esim. 6–8 tarkoittaa kesä-, heinä- ja
elokuuta.
HUOM-sarakkeessa PES tarkoittaa pesimiseen viittaavaa havaintoa.
HUOM-sarakkeessa RENG merkityiltä lajeilta tulee mahdollisuuksien
mukaan ilmoittaa, onko linnulla havaittu renkaita
(metalli-, luku- tai värirengas) tai muita merkkejä (esim. satelliittilähetin,
siipi- tai nokkamerkki), yhtäläisen tärkeää on ilmoittaa,
mikäli merkkien puuttuminen on havaittu varmuudella tai
mikäli sitä ei tiedetä. Esimerkiksi kiljuhanhen kohdalla väri-/lukurengastetut
yksilöt ovat useimmiten pinnakelvottomia, istutettuja
lintuja.
Jotkin lajit risteytyvät helpommin kuin muut (esim. amerikantavi
ja tavi, amerikanhaapana ja haapana), ja onkin aiheellista
kertoa, onko risteymän mahdollisuus otettu huomioon määrityksessä
ja/tai mahdollisia risteymän piirteitä havaittu. Listalla
on HUOM-sarakkeessa merkintä RIST poikkeuksellisen suuren
”risteymäriskin” omaavien lajien kohdalla.
Myös E, V ja numerosymboleja voidaan käyttää HUOMsarakkeessa,
jolloin niiden merkitys on sama kuin Ilmoitusvelvollisuus-sarakkeessa. Tämänkaltainen käyttö on pyritty minimoimaan, mutta joissakin tilanteissa katsottiin aiheelliseksi tehdä poikkeuksia, esimerkiksi allihaahkan kohdalla HUOM-sarakkeessa on merkintä ”E Suomenlahdella 5 muuttavista.”, mikä merkitsee Ei ilmoitusvelvollisuutta Suomenlahdella toukokuussa muuttavista.
ALUEET (jako noudattaa paikallisyhdistysten rajoja):
Ra = rannikko (KyLy, PSLY, Tringa, Hakki, TLY, ÅFF, RSLH, PLY, SpLY, MLY)
Si = sisämaa (Apus, EKLY, KHLY, KSLY, Kuikka, LHLH, Oriolus, PHLY, PKLTY, PiLY, SSLTY, Ha)
Pe = Perämeri (KPLY, PPLY, Xenus)
Po = Pohjoinen (LLY, Kuusamo, KLY)
Linkki karttaan: www.bongariliitto.fi/yhdistys_jasenyys/lintutiedotus/ilmoitusohjeet/ilmoitusaluekartta (Lisää karttasivu)
Käyttäytyminen ja puku | |
p | paikallinen |
m | muuttava |
kiert | kiertelevä (liikkuu ilman selvää suuntaa) |
kaart | kaarteleva (esim. korkeutta ottava petolintu) |
N,E,S,W | muuttavien ilmansuunnat (käytä myös väli-ilmansuuntia NW, NNW jne.) |
Ä | laulava / soidintava |
ä | ääntelevä (ei laulava / soidintava) |
r | rengastettu |
a5 | viiden parvi |
5a | viisi parvea |
n | noin |
1/3 | 1 koiras ja 3 naarasta (tai naaraspukuista) |
ad | aikuispukuinen |
” | aikuinen |
juv | nuoruuspukuinen |
’ | nuori |
imm | ei ad eli juv-subad |
subad | esiaikuispukuinen (mikä tahansa puku ad ja juv välillä) |
pull | untuvikko |
1kv | 1. (kuluvan) kalenterivuoden lintu |
2kv +2kv | 2. (edellisen) kalenterivuoden lintu (jne.) vähintään 3. kalenterivuoden lintu (jne.) |
jp | juhlapukuinen |
vp | vaihtopukuinen |
tp | talvipukuinen |
pp | peruspukuinen
|
Ohjeet | ||
ed | edelleen | |
edp | edelleen paikalla | |
vt | valtatie | |
th | tienhaara | |
rist | risteys | |
kn | käänny | |
oik | oikea | |
vas | vasen | |
suor | suoraan | |
lt | lintutorni | |
pp | parkkipaikka | |
kp | kaatopaikka | |
N,E,S,W hav ilm ohitus | ilmansuunnat (myös väli-ilmansuunnat) havaitsi (havainnoija ei ilmoittaja) ilmoitti (ilmoittaja ei havainnoija) linnun ohitusaika, tärkeä muuttavilla | |
Erityiset lyhenteet muuttaville / muuttolennon omaisesti siirtyville linnuille
+ ohitus lähietäisyydeltä, linnun tulosuuntaan katsottaessa oikealta
++ kuten +, mutta melko kaukaa
+++ kuten +, mutta hyvin kaukaa
++++ kuten +, mutta erittäin kaukaa (lähinnä isojen lintujen parvi, esimerkiksi kattohaikara)
– kuten +, mutta vasemmalta puolelta, samoin —, —, —-
+- ohitus suoraan yli, ”plusmiikasta”
I matala lentokorkeus
II keskikorkea lentokorkeus
III hyvin korkea lentokorkeus
Sekä ohituspuoli, että lentokorkeus voidaan merkitä myös kauttaviivan kera, mikäli arvio on epävarma. Esimerkiksi ++/+++ II/III.
Esimerkkejä:
H CARCAN PORI Yyteri, Huhtalanraitti 187, a1”2’ tp ++II SW ohitus 4.20. Hav andse ja lamma, ilm/MäkPe
HP ANSCAE Hanko Halias 1 valkoinen edp, näkyy yleiselle alueelle Uddskatanin kärkeen. albiino ANSANS ei poissuljettu, linnulla sininen kaularengas tekstillä ”ZOO AMSTERDAM”/laiji
H UUSI PARAIN Jurmo, Lumivarpunen länsipään rauhoitusalueella, hav.HimSp ym. TVK neuvottelee bongauksesta ja tiedottaa heti tilanteen selvittyä. Ilm/MäkPe
HP UUSI PARAIN Jurmo, lumivarpunen onkin leukistinen pikkuvarpunen, tilanne ohi. TVK:n puolesta /MäkPe
Kunnat, joiden lyhenne on eri kuin kunnan nimi tai sen 6 ensimmäistä merkkiä
Hämeenkyrö | HKYRÖ |
Hämeenlinna | HLINNA |
Hämeenkoski | HKOSKI |
Kangasala | KANALA |
Kangasniemi | KNIEMI |
Uusikaupunki | UUSKAU |
Uusikaarlepyy | UUSPYY |
Muiden kuntien kohdalla lyhenne on kunnan nimi tai sen 6 ensimmäistä kirjainta, esim. Ivalo on siis IVALO ja Kouvola KOUVOL
BONGARILIITTO TYÖVALIOKUNTA
Bongausjärjestelyt ja -ohjeet , rajoitukset ym.
LINTUTIEDOTUS JOHTORYHMÄ
Tiedotuksen ohjeistus & seuranta, järjestelmän seuranta, häiriöilmoitukset (ensisijaisesti viestillä)