Lintutiedotukseen liittyminen ja käyttöohjeet

Lintutiedotus on Bongariliiton jäsenten välinen kanava harvinaisuushavaintojen nopeaan välittämiseen. Järjestelmään liittyminen edellyttää Bongariliiton jäsenyyttä ja välitettävää tietoa sitovat Bongariliiton säännöt ja henki. Lintutiedotuksen välittämä tieto on yhdistyksen omaisuutta ja sen julkisesta käytöstä on sovittava Lintutiedotuksen johtoryhmän kanssa.

 • Bongariliiton Lintutiedotukseen voivat liittyä vain Bongariliiton jäsenet. Bongariliiton jäseneksi liittyminen tapahtuu toimittamalla allekirjoitettu henkilötietolomake sihteerille, ks. ’jäsenhakemus’.
 • Bongariliiton jäsenenä voit liittyä Lintutiedotukseen. Liittyminen tapahtuu osoitteessa https://lintutiedotus.santamargarita.fi.

Järjestelmään kirjautuaksesi avaa Lintutiedotuksen sivu ja valitse ’uusi käyttäjä’. Jos sinulla ei ole Internet-yhteyttä käytössäsi, tee rekisteröityminen yhdessä jonkun nettiyhteyden omistavan kaverisi kanssa tai esimerkiksi kirjastossa. Jos et kerta kaikkiaan keksi tapaa päästä Internetiin, voit soittaa jollekin Lintutiedotuksen johtoryhmän jäsenelle, joka voi tehdä puolestasi yksinkertaisen profiloinnin.

Täytä henkilötietosi sivulle pyydettyihin kohtiin. Erityisen tärkeää on tarkistaa, että sähköpostiosoite ja gsm-numero ovat oikein. Mikäli näissä on virheitä, viestejä ei tule. Gsm-numero on tärkeä myös viestien järjestelmään ilmoittamisen kannalta, koska järjestelmä hyväksyy vain rekisteröityneiden käyttäjien puhelinnumeroista lähetetyt havainnot (lähettäjän tunnistus tapahtuu puhelinnumeron avulla).

Muodosta kysyttävä käyttäjätunnus sukunimestäsi ja etunimestäsi 5 merkillä muotoon sssee (esimerkiksi Visa Rauste = rauvi). Mikäli näin syntyvä tunnus on käytössä tai muuten sopimaton, vaihda kirjaimia ensisijaisesti etunimen osalta (kuitenkin aina 5 merkkiä!). Käyttäjätunnuksen logiikka on tärkeä siksi, että tekstiviesteissä ja sähköpostissa näkyy vain lähettäjän käyttäjätunnus. Näin nimen päätteleminen käyttäjätunnuksesta tai haku bongariluettelosta aakkosjärjestyksen mukaan (alkaa sukunimen 3 ensimmäisellä kirjaimella) on helppoa. Olkaa tässä tarkkoja, järjestelmä ei tarkasta tunnuksen oikeellisuutta, se tehdään vasta ryhmän jäseneksi hyväksyttäessä. Tunnus on henkilökohtainen, eikä sitä saa esim. jakaa useamman bongarin kesken.

Lintutiedotusjärjestelmässä voi tulevaisuudessa olla muitakin käyttäjäryhmiä. Tämän vuoksi systeemissä on Lintutiedotuksen jäsenille käyttäjäryhmä ’bongariliitto’. Ryhmän havainnot eivät näy ulkopuolisille. Tästä syystä jäsenen pitää liittyä järjestelmässä ’bongariliitto’-ryhmään. Jäseneksi voi hakea myös rekisteröitymisen yhteydessä rastittamalla kohdan ’Olen bongariliitton jäsen’. Ryhmän jäseneksi hakeminen rekisteröitymisen jälkeen tapahtuu seuraavasti:

 1. Valitse vasemman laidan otsikoista kohta ’ryhmät’.
 2. Paina ’hae’ saadaksesi listan ryhmistä (hakua ei tarvitse tarkentaa, koska ryhmiä on niin vähän).
 3. Valitse ryhmä ’bongariliitto’.
 4. Klikkaa ’hae jäseneksi tähän ryhmään’.
 5. Kysyttäessä valitse ’lähetä pyyntö ryhmän vastuuhenkilölle’.

 

Ylläpitäjä hyväksyy jäsenet, jotka ovat liittyneet jäseniksi. Tässä voi olla jonkin verran viivettä. Ryhmän vastuuhenkilöä kannattaa informoida siitä, että jäsentietolomake on jo lähetetty jäsensihteerille, mikäli haluaa nopeuttaa prosessia. Ennen hyväksymistä järjestelmä toimii normaalisti, mutta ryhmän havainnot eivät ole saatavilla.

Www-käyttöliittymä löytyy osoitteesta https://lintutiedotus.santamargarita.fi

Havainnot näkyvät etusivulla sisäänkirjautuessa. Kuukautta voidaan vaihtaa havaintojen yläpuolella olevilla nuolilla ja sivua alareunan nuolilla. Sivulla näkyy kerrallaan 20 havaintoa. Lajin voi asetella näkymään joko suomenkielisellä nimellä tai 3+3 lyhenteellä. Käytettäessä suomenkielistä nimeä rivi on hieman pidempi ja muttaa rivin korkeutta, lyhenteitä käyttämällä saa kompaktimman näkymän. Tässä näkymässä, kuten lähetetyissä tekstiviesteissä ja sähköposteissakin, ensihavainnot on kirjoitettu ISOILLA kirjaimilla ja päivitykset pienillä.

Havaintojen alapuolella on viestisivu, johon tulevat käyttäjälle lähetetyt muut viestit. Näitä viestejä voi myös lähettää joko yksittäiselle käyttäjälle (esim. ’käyttäjät’-kohdassa) tai koko ryhmälle (kohta ’ryhmät’).

Sivun vasemmassa reunassa on toimintovalikko, josta voi valita eri sivuja. Toiminnot selviävät helposti kokeilemalla, eikä niiden tarkempi kuvaaminen tässä ohjeessa ole siten tarpeen.

Unohtuneet salasanat voi selvittää ’BONGAUS STATUS’ -kyselyllä, mikäli tekstiviestitilillä on saldoa. Jos ei, ota yhteys Santa Margaritan henkilökuntaan, yhteystiedot löytyvät mm. yrityksen www-sivuilta.

Järjestelmän voi määritellä lähettämään hälytysviestejä GSM-tekstiviestinä tai sähköpostina. Käyttäjä voi määritellä lajit, alueet ja kuukaudet, joilta viestejä tulee. Lisäksi voidaan valita halutaanko tiedot vain ensihavainnoista vai myös päivitystiedot.

Tekstiviestihälyjen toimimiseksi täytyy tehdä seuraavat toimenpiteet / tarkistaa, että seuraavat kohdat ovat OK:

 • Puhelinnumero on määritelty henkilötiedoissa ja on oikein (Löytyy kohdasta ’Oma Profiili’ -> ’Muokkaa henkilötietoja’).
 • SMS-hälytykset ovat päällä, eli täplä kohdassa kyllä (SMS=lyhytsanoma eli GSM-tekstiviesti). Valintaa voi muttaa valitsemalla kohdassa ’Oma profiili’ -> ’Muokkaa henkilötietoja’ tai tekstiviestillä BONGAUS AVAA tai BONGAUS SULJE (päivityksille BONGAUSP AVAA tai SULJE . Muutettaessa valinta selaimella on tärkeä muistaa, että muutoksen jälkeen tulee painaa ’tallenna’, että tehdyt muutokset tallentuvat järjestelmään. Kun SMS-hälytykset ovat päällä, saat viestejä niistä määrittelyistä, jotka ovat päällä. Samoin päivitysten ollessa päällä saat SMS-viestinä hälyjä niistä määrittelyistä, joissa on päivitykset päällä.
 • On aktiivisia hälymäärittelyjä (päälläolo näkyy + -merkillä hälytyslistassa). Määrittelyt näkyvät kohdassa ’Omat hälytysmäärittelyt’ (määrittely ks. seuraava luku). Yksittäisiä hälymäärittelyjä ja niiden päivitystietoja voi laittaa päälle ja pois viesteillä BONGAUS/BONGAUSP AVAA/SULJE TUNNUS, jossa tunnus on kyseisen henkilökohtaisen hälytysmäärittelyn tunnus: esim.
  • ’BONGAUSP AVAA KOVAT’ laittaa päälle päivitykset hälytysmäärittelystä, jonka tunnus on ’kovat’. Jos määrittely ’kovat’ sisältää kyseisellä henkilöllä suurharvinaisuudet, voidaan tällainen viesti lähettää lähdettäessä bongaamaan suurharvinaisuutta, josta halutaan päivitykset. Tällöin tietysti päivitysviestien pitää olla päällä (tai laittaa päälle BONGAUSP AVAA) myös kohdan 2. valinnassa.
  • ’BONGAUS SULJE TAMMIPUUTE’ laittaa hälymäärittelyn, jonka tunnus on ’tammipuute’, pois päältä.
 • Käyttäjällä on maksettuja tekstiviestejä. Käytettävissä olevien viestien määrä näkyy käyttöliittymässä sivun vasemmassa alanurkassa. Viestien määrän saa myös kyseltyä BONGAUS STATUS tekstiviestillä (samaan numeroon kuin havikset ja BONGAUS AVAA / SULJE -viestit). Tiedustelun vastauksesta näkyy myös, ovatko tekstiviestihälyt ja -päivitykset päällä ja mikä on salasanasi.


Viestit on mahdollista ottaa vastaan käyttäen lajille suomenkielistä nimeä tai lyhennettä (valinta henkilötietosivulla). Huomattavaa on, että suomenkielistä nimeä käytettäessä ottaa sen riskin, että voi menettää jonkin verran merkkejä viestin lopusta. Lyhenteen käyttö on ajateltu pääasialliseksi toimintatavaksi ja suomenkielinen nimi vain aputoiminnoksi. Lyhenteet löytyvät ohjevihkosta, joten ohjevihkoa mukana pitämällä voi varmistaa viestien oikeinymmärtämisen lyhenteitäkin käytettäessä. Lyhenteen käytön hyötynä on se, että viestiin saadaan mahtumaan enemmän tietoa. Viestejä voi syöttää järjestelmää sekä suomenkielisillä nimillä että lyhenteillä riippumatta siitä kummassa muodossa havaintoja selaa ja ottaa tekstiviestinä vastaan.

Tekstiviestit maksetaan etukäteen suoraan Santa Margaritan tilille 127930-510418 [Nordea] joko e-maksuna (systeemin kohta ’osta tekstiviestejä’) tai viitesiirtona. E-maksut siirtyvät tekstiviestitilillesi heti, viitesiirrot siirretään sinne keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Henkilökohtaisen viitenumerosi viitteellisiä pankkisiirtoja varten näet Lintutiedotuksen nettisivuilta kohdasta ’Oma profiili’ -> ’Muokkaa henkilötietoja’ (sivun alareunassa, sivua täytyy yleensä kelata, että tulee näkyviin). Maksutapahtuman pienin summa on 20 €. Huomaa, että tämä viitenumero on eri, kuin e-maksuissa käytettävä tapahtumakohtainen viitenumero. Viitteellisellä pankkisiirrolla pankissa tai automaatilla maksettaessa viitenumero täytyy ottaa siis nimenomaan henkilötietosivulta, ei e-maksusta!

E-maksulla osto tapahtuu järjestelmän ’Tekstiviestien ostaminen’- toiminnolla. Valinnasta valitaan haluttu viestimäärä ikkunaan ja painetaan ’osta’ –painiketta, jolloin saadaan ostotapahtuman tiedot näkyviin. Tästä edelleen ’Pankkiin’ -painikkeella päästään SOLO-tunnuksilla pankin e-maksusivuille, josta pitää ehdottomasti palata maksun suorittamisen jälkeen ’Palaa myyjän palveluun’ -toiminnolla, koska vasta tässä yhteydessä tieto ostetuista viesteistä siirtyy Lintutiedotukseen.

Maksutoimintaa hoitaa täysin Santa Margarita, joten jos olet tehnyt virheitä maksuissa, ota yhteys Santa Margaritaan järjestääksesi asiat kuntoon. Yhteydenottoon suositellaan järjestelmän ’Palaute’ -toimintoa. Kiireellisissä tilanteissa lisää yhteystietoja löytyy yrityksen www-sivuilta.

Hälytysmäärittelyjä luodaan ja muokataan kohdassa ’Omat hälytykset’. Sovelluksessa on kolme osaa:

 1. Hälytysmäärittelyosuus, jossa luodaan määrittelyt.
 2. Lajilistojen luonti- ja ylläpitotyökalu, jolla voidaan tarvittaessa tehdä omia lajilistoja hälytysmäärittelyissä käytettäviksi.
 3. Kuntalistojen luonti- ja ylläpitotyökalu, jolla voidaan tarvittaessa tehdä omia kuntalistoja hälytysmäärittelyissä käytettäviksi .


Huomaa, että omia kunta- ja lajilistoja ei ole pakko tehdä, vaan voi käyttää valmiiksi luotuja lajiryhmiä ja alueita.

Uusi hälymäärittely tehdään seuraavasti:

 1. Valitse vasemman reunan palkista ’Omat hälymäärittelyt’.
 2. Valitse harmaista painikkeista ’Uusi hälytysmäärittely’.
 3. Kirjoita kohtaan ’Tunnus’ hälytysmäärittelylle sopiva nimi (esim. heinäkuunpuute, tosikovat tms.). Tämä nimi näkyy hälytysmäärittelylistassa ja sitä voi käyttää myös yksittäisen määrittelyn päälle/pois laittamiseen tekstiviestillä (jolloin nimen kannattaa olla lyhyehkö: 7puute on siis parempi kuin esim. heinakuultaminultapuuttuvatlajit). Hankaluuksien välttämiseksi erikoismerkkejä, skandeja ym. ei kannata käyttää.
 4. Valitse lajiryhmä (vain 1 voi valita). Voit valita yleisen tai oman lajiryhmän. Listalla ovat ensin omat lajiryhmät, sitten yleiset ja viimeisenä muiden tekemät julkiseksi määritellyt listat. Kentän oikealla puolella on harmaa painike, josta saat lajilistaluetteloikkunan auki. Lajilistaluetteloikkunasta voit valita hälymäärittelyssä käytettävän lajilistan klikkaamalla ko. rivillä kohtaa ’valitse’. Listojen sisältöä voi selata klikkaamalla listan nimen kohdalta.
 5. Valitse alue. Toiminta identtinen lajilistojen kanssa.
 6. Valitse kuukausijakso, jolla hälymääritys on aktiivinen. ’Tammikuu-joulukuu’ tarkoittaa, että hälyt tulevat koko vuodelta, ’joulukuu-helmikuu’ talvelta, ’heinäkuu-heinäkuu’ vain heinäkuulta jne.
 7. Valitse, onko hälyväline tässä määrittelyssä tekstiviesti vai sähköposti (tai oma päiväkirja).
 8. Valitse, minkä käyttäjäryhmän havainnoista haluat viestejä. Koska kuka tahansa voi kirjautua palveluun ja jäsenyyden tarkistus hoidetaan käyttämällä ’bongariliitto’-ryhmää, on varminta ottaa viestejä vastaan vain ryhmän jäseniltä.
 9. Valitse, onko määrittely päällä. Järjestelmässä voi säilyttää myös määrittelyjä, jotka eivät ole päällä esim. myöhempää käyttöä tai tilannetta varten. Voit luoda esim. määrittelyn, jossa on jääkuikka, leveäpyrstökihu, pikkukajava, sepelhanhi, valkoposkihanhi ja ’MUUTTO’-tunnus ja laittaa sen päälle arktikaretkelle lähtiessään, mutta pitää sen muuten pois päältä.
 10. Valitse, haluatko ko. ryhmän määrittelystä myös päivitysviestit.
 11. Tallenna tehty määrittely harmaalla ’Tallenna’-painikkeella.


Hälytysmäärittelyjä voi olla monia yhtä aikaa ja ne voivat käyttää eri viestivälinettä, esimerkiksi tavallista on ottaa suurharvinaisuudet tekstiviestinä ja kuitenkin kaikki sähköpostina. Vaikka sama laji esiintyisi useassa aktiivisessa määrittelyssä, lähettää järjestelmä yhteen välineeseen vain yhden viestin, eli määrittelyiden päällekkäisyys ei haittaa.

Määrittelyiden tiedot näkyvät määrittelylistassa, yksi määrittely on yksi rivi. Lopussa olevat + -merkit ilmaisevat määrittelyn ja päivitysviestien päälläolon. Määrittelyjä pääsee muokaamaan klikkaamalla määrittelyn tunnusta. Kunta- ja lajilistoja pääsee selaamaan / muokkaamaan (muokkaamaan vain omia) klikkaamalla niiden nimiä listassa.

Mikäli haluaa määritellä itselleen tulevat hälyt hyvin tarkasti ja säästää näin tekstiviestikustannuksissa, voi määritellä itselleen omia laji- ja kuntalistoja. Tämä vähentää myös tarvetta valittaa muiden ilmoittamista havainnoista. Tarkoituksena on, että järjestelmään voidaan ilmoittaa melko paljon havaintoja, joista jokainen voi sitten poimia itselleen kiinnostavat profiloimalla.

Huomatkaa, että kunta- tai lajiryhmän muodostaminen ei itsessään ole hälymääritys, vaan sen aputyökalu. Tehdyt ryhmät vaikuttavat toimintaan vasta sitten, kun niitä käytetään hälymäärityksissä. Kuntalistoja on jo valmiina mm. useiden yhdistysten alueista. Kannattaa tarkistaa löytyykö muiden tekemistä listoista jo valmiiksi haluttua aluetta. Jos ei, alueen määrittely sujuu seuraavasti:

 1. Valitse vasemman reunan palkista ’Omat hälymäärittelyt’.
 2. Valitse harmaista painikkeista ’Omat kuntaryhmät’.
 3. Valitse harmaista painikkeista ’Uusi kuntaryhmä’.
 4. Anna ryhmälle nimi.
 5. Kirjoita kuvaus, jos tarvetta.
 6. Valitse ryhmä näkyväksi muille, mikäli muille voisi olla hyötyä kyseisestä määrittelystä. Tätä kannattaa käyttää säästeliäästi, koska muuten valintalistasta tulee tolkuttoman pitkä, jolloin sieltä on vaikea löytää yhtään mitään. Hyviä muille näkyviä listoja voivat olla selkeät maantieteelliset alueet, kuten yhdistysten toiminta-alueet.
 7. Valitse kenelle ryhmä näkyy, jos näkyy (jos ed. kohta rastittu).
 8. Valitse kuntia listalta. Valitut kunnat näkyvät oikeanpuoleisessa ikkunassa, vasemmanpuoleiseen valintaikkunaan saadaan kerrallaan yhden maakunnan kunnat. Listoilta voi valita kuntia yksitellen tai ryhminä (ctrl- ja shift-näppäimet toimivat kuten yleensäkin, eli ctrl pohjassa klikkaamalla voi valita yksittäisiä eripuolelta listaa, shiftillä taas alueita). Tuplanuoli oikealle siirtää koko maakunnan valittujen ikkunaan, yksittäinen nuoli vain valitut. Tuplanuoli vasemmalle tyhjentää valittujen ikkunan, yksinkertainen nuoli poistaa valittujen listalta valitut.
 9. Tallenna tehty määrittely harmaalla ’Tallenna’ -painikkeella.


Uuden ryhmän nimi ja kuvaus näkyvät nyt kuntaryhmälistassa, josta se voidaan taas klikata haluttaessa muokkausta varten. Kuntaryhmä on nyt käytettävissä hälymäärityksiin.

Lajiryhmiä voidaan tehdä samoin kuin kuntaryhmiäkin. Erona on se, että määrittelyssä käytettävät lähtölistat voidaan valita lahko- tai harvinaisuusluokkapohjaisesti:

 1. Valitse vasemman reunan palkista ’Omat hälymäärittelyt’.
 2. Valitse harmaista painikkeista ’Omat lajiryhmät’.
 3. Valitse harmaista painikkeista ’Uusi lajiryhmä lahkojaolla’ tai ’Uusi lajiryhmä harvinaisuusjaolla’ (lahko-/harvinaisuusjaon käyttöä voidaan vaihtaa tarvittaessa kesken määrittelynkin).
 4. Anna ryhmälle nimi.
 5. Kirjoita kuvaus, jos tarvetta.
 6. Valitse ryhmä näkyväksi muille, mikäli muille voisi olla hyötyä kyseisestä määrittelystä. Tätä kannattaa käyttää säästeliäästi, koska muuten valintalistasta tulee tolkuttoman pitkä, jolloin sieltä on vaikea löytää yhtään mitään. Hyviä muille näkyviä listoja on luultavasti vielä vähemmän kuin kuntasektorilla.
 7. Valitse kenelle näkyy, jos näkyy (siis jos ed. kohta rastittu).
 8. Valitse lajeja listalta. Valitut lajit näkyvät oikeanpuoleisessa ikkunassa, vasemmanpuoleiseen valintaikkunaan saadaan kerrallaan yhden ryhmän lajit. Listoilta voi valita lajeja yksitellen tai ryhminä (ctrl- ja shift-näppäimet toimivat kuten yleensäkin, eli ctrl pohjassa klikkaamalla voi valita yksittäisiä eripuolelta listaa, shiftillä taas alueita). Tuplanuoli oikealle siirtää koko maakunnan valittujen ikkunaan, yksittäinen nuoli vain valitut. Tuplanuoli vasemmalle tyhjentää valittujen ikkunan, yksinkertainen nuoli poistaa valittujen listalta valitut.
 9. Tallenna tehty määrittely harmaalla ’Tallenna’-painikkeella.