Pinnarin ohjeet

Pinnarin toimintaan liittyviin kysymyksiin ja toiveisiin, rekisteröitymisiin, käyttäjätunnuksien toimintaan ym. vastaa pinnari(at)bongariliitto.fi

Alhaalta löytyvät kuvalliset esimerkit ja ohjeet. Klikkaa kuvat isommaksi.

Pinnari on Bongariliiton jäsenille pinnatietojen ilmoittamiseen tehty käyttöliittymä.

Toimintaperiaate

Pinnari on tietokanta, johon jäsenet ilmoittavat havaintojaan lisää havainto -sivun kautta tai listalta ruksaamalla.

Jokainen ruksaaminen tai havainnon tallentaminen muodostaa pinnahavainnon.

Pinnahavaintojen periytyvyys

Pinnarin taustalla toimii havaintojen periytyvyysperiaate. Alueet ja aikajaksot ovat jaettu hierarkkisiin tasoihin, jolloin alemmalle tasolle ruksattu tai syötetty havainto periytyy ylemmille tasoille automaattisesti.

Esimerkiksi: Helsingissä nähty viheltäjäsatakieli periytyy kaikille niille listoillesi, jotka ovat hierarkiassa ylempänä kuin Helsinki, kuten Tringa, Suomi, WP ja Maailma. Perityminen tapahtuu, vaikka liittyisit em. listoille Helsingin listalle ruksimisen jälkeen. Pinnahavainto jää siis talteen taustalle havaintopankkiin, josta se otetaan niille listoille, joille liityt.

Esimerkki: Lasket ekaekaa-pinnoja ja näet Helsingissä 1.1.2012 viheltäjäsatakielen. Havainto ruksataan ekaekaa-listalle ja periytyy edellisen esimerkin mukaisille listoille, mutta myös tammikuuntalvi– ja 2012-vuodenpinnoihin mikäli havainnoija on sellaisille liittynyt.

Pinnahavaintojen säilyvyys

Voit liittyä listalle, ruksailla lajit ja hetken päästä poistua listalta. Netin muilla pinnalistasivuilla (mm. netfugl ja bubo) havainnot tuhoutuvat. Pinnarissa ne jäävät pinnahavaintoina taustalle, josta ne otetaan käyttöön niille listoille, joihin ne periytyvät.

Jos tulet myöhemmin katumapäälle ja liityt takaisin listalle, jolta jo olit ruksinut, ruksit ja lisätiedot eivät katoa.

Syötetyn pinnahavainnon voi poistaa vain ruksaamalla sen pois havaintolistasta tai poistamalla sen havaintojen muokkausikkunassa. Poistamisen jälkeen havainnosta ei lasketa pinnaa enää millään niillä listoilla, joille se oli aiemmin periytynyt.

Pinnahavaintojen ja listojen näkyvyys
Pinnalistat ja niille ruksitut henkilökohtaiset pinnat (pinnahavainnot) näkyvät muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vain rekisteröityneille käyttäjille, eli Bongariliiton jäsenille.

Pinnariin liittyneiden toivotaan laskevan pinnojaan edes joillain listoilla.
Voit liittyä tai erota listoilta mielesi mukaan, mutta Suomen pinnojen (elisten) laskeminen on suotavaa kaikille.

Pinnahavaintojen säilyvyys ja ladattavuus omaan käyttöön
Pinnahavainnot säilyvät palveluntarjoajan tietokoneilla monena varmuuskopiona. Palveluntarjoaja takaa, etteivät syötetyt havainnot tuhoudu.
Kaikki syöttämäsi pinnahavainnot on ladattavissa koneellesi csv-tiedostona, jota voit tarkastella vaikkapa Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.

Havaintojen tallentaminen

Suomeen sijoittuvissa havainnoissa paikkatiedon voi syöttää suoraan kunnan tarkkuudella. Pinnari täydentää automaattisesti yhdistyksen. Huom. jos kunta kuuluu useampaan yhdistykseen, niin Pinnari syöttää automaattisesti useamman havainnon. Nämä kunnat löytyvät BirdLifen sivulta (ks. sarake ”kuuluu myös toimialueeseen”). Älä siis ihmettele, jos havainnot esim. Lohjalta kirjaantuvat kahdesti (havainnot Hakin ja Tringan listoille).

Havainnon voi syöttää suomeksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä tai 3+3 lyhenteellä. Mikäli olet valinnut kieliasetuksen, pinnari rajaa lajia syötettäessä vaihtoehtoja kolmen ensimmäisen kirjaimen jälkeen. Mikäli käyttäjä ei ole valinnut kieliasetuksista mitään kieltä, voi havainnon syöttää mutta tällöin Pinnari ei rajaa vaihtoehtoja ja lajinimi on kirjoitettava kokonaan ja täsmällisesti oikein.

Uusi Pinnari noudattaa IOC:n mukaista taksonomiaa (ks. lajilistat), tieteellisiä nimiä ja lyhenteitä. Järjestelmä konvertoi vanhat havainnot suoraan IOC-järjestelmään. Epäselvissä tapauksissa (esim. spliteissä) järjestelmä sijoittaa havainnon johonkin sopivaan taksoniin, ja jättää käyttäjälle tehtäväksi sijoittaa havainto oikean taksonin alle. Lisää havainto -välilehdeltä löytyy Tarkistettavat-painike, josta käyttäjä näkee omat tarkistusta vaativat havaintonsa.

Pinnariin jää talteen viimeisimmän syötetyn havainnon paikkatiedot ja se säilyy muistissa, vaikka selain suljetaan. Myös päivämäärä jää talteen, mutta uuden istunnon alussa oletuspäivämääränä on kuluva päivä.

Havaintoon liittyvät asiasanat kirjoitetaan asiasanat-laatikkoon. Havaintoon lisättävä asiasana ilmestyy laatikon alapuolelle. Se voidaan poistaa klikkaamalla asiasanaa. Lukko-napin avulla asiasanan voi jättää voimaan, kun syöttää useampia havaintoja.

CSV-tiedostoon on tullut yksi uusi tietokenttä mukaan. Havaintorivin viimeisessä sarakkeessa näkyy havaintoon liitetyt asiasanat. Todellinen havainto / pseudohavainto on muutettu numeeriseksi (0 = pseudo, 1 = todellinen).

Termistöä

Lajilista

Lista pinnalistan lajeista

Pinnalista

Lista, joka on määritelty paikan, ajan, aikavälin tai asiasanan mukaan. Lajeja lasketaan em. kriteerien rajaamilla kriteereillä.

Ruksilista

Lajilista, johon pinnalistan mukaiset omat lajit ruksitaan

Havaintojen selaaminen

Uudessa Pinnarissa on yhdistetty vanhan Pinnarin ”Omat listat” ja ”Pinnalistat”. Omat listat saa näkyville liukukytkimen avulla. Listojen hakutoimintoja ja suodattimia on lisätty.

Jokaisen oman listan perässä on seitsemän symbolia.

Kiikarikuvakkeesta näet omat listalle kuuluvat havaintosi. Voit järjestää tämän listauksen taksonomian tai päivämäärän mukaan, nousevasti tai laskevasti. Oikeassa reunassa olevan kynäsymbolin kautta pääset muokkaamaan havaintoa, roskakorilla poistat havainnon. Klikkaamalla lajinnimeä näet kaikki listalle kuluvat havaintosi tästä lajista. Tätä kautta pääset muokkaamaan / poistamaan kaikkia listalle kuuluvia havaintojasi.

Kun omat listat -nappi on päällä, listaan ilmestyy kynäkuvake. Siitä aukeaa ns. rastilista. Tätä kautta pääset syöttämään havaintoja suoraan ko. listalle. Jos täytät sivun yläreunassa olevat tietokentät ajasta, paikasta, mahdollisista asiasanoista ja lisätiedoista, ne tallentuvat kaikkiin rastittamiin havaintoihin.

Myös yksittäisen havaintojen muokkaus / poistaminen on mahdollista tätä kautta, kynä ja roskakorisymbolien kautta pääset muokkaamaan tai poistamaan ensimmäistä listalle kuuluvaa havaintoasi.

Klikkaamalla listalla olijoiden lukumäärää (tai listan otsikkoa) avautuu näkymä, jossa on listalla olijoiden nimet, pinnamäärä ja tänä kalenterivuotena tulleiden uusien pinnojen määrä. Näkymän voi järjestellä nimen / pinnamäärän / muutoksen mukaan joko nousevasti tai laskevasti. Klikkaamalla ”Tuoreimmat” aukeaa uusi näkymä. Siinä on listattu sata viimeisintä listalle syötettyä havaintoa. Tästä voi suodattaa joko käyttäjäkohtaisen listauksen tai lajikohtaisen listauksen tai käyttäjä- ja lajikohtaisen listauksen.

Lintusymbolista aukeaa näkymä kaikista listalla olevista lajeista sekä ko. lajin havainneiden lukumäärä. Listaa voi järjestellä taksonomian tai havainneiden määrän mukaan, nousevasti tai laskevasti. Klikkaamalla yksittäisen lajin nimeä, näet listauksen kaikista listalla olevista henkilöistä jotka ovat havainneet ko. lajin.

+/- symbolista pääset vertailemaan kahden eri listalla olijan havaintoja. Oletusarvona oma nimesi on toinen vertailtavista, mutta myös sen voi muuttaa. Klikkaamalla vertailulistan otsikoista toisen nimeä, näet vain tällä henkilöllä olevat mutta toiselta puuttuvat lajit.

Ovisymbolista liityt / poistut listalta. Keltainen ovi = olet listan jäsen ja klikkaamalla poistut. Ruskea ovi = et ole listan jäsen mutta klikkaamalla liityt listalle.

Silmäkuvakkeesta piilotat listan omasta näkymästäsi (saat kaikki piilottamasi listat näkyville aktivoimalla sivun yläosasta ”Piilotetut” napin).

Oikeassa reunassa olevasta keltaisesta kahvasta voit raahata listoja haluamaasi järjestykseen. Muista painaa tallenna-nappia muokkausten jälkeen. Tallennetut muutokset siirtyvät käyttäjän eri laitteisiin kunhan vain kirjautuu uudelleen.

Kuvalliset ohjeet ja esimerkit

Pinnalistan symbolit

Jokaisen pinnalistan vieressä on ylläolevat painikkeet: avaa käyttäjien pinnat, avaa lajilista, liity listaan, vertaile ja piilota lista.

Vertaile

Vertaile kahden henkilön pinnoja tietyllä listalla. Kirjoita laatikoihin kahden vertailtavan henkilöiden nimet (esimerkissä Pekka Komi ja Sami Tuomela). Aluksi esitetään kaikki havaitut lajit. Nimeä klikkaamalla saa ne lajit esiin, mitkä on hoidossa vain toisella. Esimerkissä on klikattu Sami Tuomelan nimeä.

Lajilista

Näytä listan lajit. Aluksi lajit näytetään systemaattisessa järjestyksessä, ja Havainneita-tekstiä klikatessa lajit järjestyvät sen mukaan, kuinka monella käyttäjällä jokin laji on hoidossa. Lajinimeä klikkaamalla näytetään ne henkilöt, joilla laji on hoidossa. Esimerkiksi Bongariliiton tunnuslintua, piikkipyrstökiitäjää, klikkaamalla listataan kolme nimeä: Mikael Dyhr, Pertti Uusivuori ja Kimmo Hotulainen.

Lisää havainto -sivu

 

Havainnon tiedot

Esimerkissä ollaan tallentamassa havaintoa närhestä päivämäärältä 24.06.2023, ja kuntaan on kirjoitettu Parainen. Yhdistys sekä ylemmät sijaintitiedot täyttyvät automaattisesti. Asiasanoihin on lisätty mökki ja juhannus eli pinna kirjautuu myös näille listoille. 

Kielivalinnoista (FI, EN, SCI ja 3+3) yhtäkään ei ole klikattu, joten lajikenttään voi kirjoittaa vapaasti. Mikäli on valittu jokin kieli, pinnari rajaa lajia syötettäessä vaihtoehtoja kolmen ensimmäisen kirjaimen jälkeen.

Asiasanan vieressä oleva lukko aktivoitu eli valitut kaksi asiasanaa jäävät voimaan havainnon tallennuksen jälkeen. Lajin ja lisätietotekstin voi niin ikään lukita. Tallennuksen jälkeen havainto ilmestyy lomakkeen alapuolelle. Sen voi poistaa painamalla roskakoria ja muokata painamalla kynää.

Tarkistettavat

Lisää havainto -sivulta löytyyy tarkistettavat havainnot. Sitä klikkaamalla alle avautuu lista Pinnarin löytämistä havainnoista, jotka pitää tarkistaa IOC-taksonomian päivityksen myötä. Esimerkissä näkyy tarkistettavien listasta pähkinänakkeli. Kynää painamlla avautuu ylläoleva näkymä. Pinnari kertoo lisätietokentässä, että Uralin länsipuolelta ilmoitettu pähkinänakkeli (Eurasian Nuthatch, Sitta europaea) voi olla joko se tai sitten siperiannakkeli (Siberian Nuthatch, Sitta arcitca). Laji joko pidetään ennallaan tai sitten korjataan, ja painetaan päivitä.

Rastilistan käyttö

Rastilistalle siirtyminen

Kun olet liittynyt jollekin listalle ja omat listat -painike on päällä, listaan ilmestyy kynän kuva, josta pääsee rastilistaan.

Valinnat

Aluksi ilmestyy rastilistan valinnat, jonne kirjataan ne lisätiedot, jotka haluaa lisätä jokaiseen ruksittuun lajiin. Listan rajauksiin usein kannatta valita vain nähdyt. Tällöin alla olevaan ruksilistaan ei listata kaikkia mahdollisia lajeja, vaan vain ne jotka on entuudestaan ilmoitettu pinnalistalle.

Ruksiminen

Kun ruksilistan lisätietoihin kirjataan kunta, niin yhdistys ja muut ylemmät tiedot eivät päivity automaattisesti. Jos kirjoittaa pelkän kunnan, niin lajia ruksiessa saat virheilmoituksen.

Lisätietokentän päivämäärä, asiasanat ja sijainti kannattaa aina täyttää asiallisesti. Tässä esimerkissä kuntana on Lemland, päivämäärä on 01.01.2000 ja asiasanaksi on valittu sponde, jolloin kaikki havainnot päivittyvät myös siihen pinnalistaan. Useammankin asiasanan voi myös lisätä kuten eko ja mökki. Klikkaamalla lajin vieressä olevaa laatikkoa, tietokantaan tallentuu kyseinen laji ja valintoihin kirjatut lisätiedot. 

Ruksilistan avulla on nopea lisätä pinnoja sen jälkeen, kun on liittynyt uudelle listalle. Muista ruksia lajit huolellisesti. Helposti voi käydä niin, että ruksii listalta vahingossa jonkin rarin, jota ei ole nähnyt.

Esimerkkivideo rastilistasta: Videossa on esitetty nopea tapa kirjata havaintoja listalle lisätietoineen.

Avattu vuoden 2012 vuodenpinnat ja kirjattu havaintoja Mietoistenlahden pyöräretkeltä (muista valita yhdistys, koska toisin kuin lisää havainto -näkymässä, niin yhdistys ei täyty automaattisesti). Ylhäältä rajattiin listalle näkymään vain ne lajit, jotka muut käyttäjät ovat ilmoittaneet listalle kaikkien Suomessa havaittujen lajien sijasta (vain nähdyt).  Jokaiseen ruksittuun lajiin tulee sama päivämäärä, lisätiedot ja asiasanat (eko & sponde).

Pinnalistat

Hakutulokset

Voit hakea listoja ylläolevien kriteerien perusteella. Hakukriteerien mukaiset listat tulevat näkyviin alle hakutulokset-palkin alle, mikä löytyy omien järjestysten alta.

Omat järjestykset

Paina listan oikeassa reunassa olevaa symbolia, jolla lista lisätään omaan järjestykseen. Omat järjestykset -palkin saa pieneksi klikkaamalla sitä.

Listojen järjestystä muokataan painamalla keltaista kahvaa. Listojen järjestys tallentuu automaattisesti. 

Huom. Kun olet muokannut järjestystä tietokoneella ja siirryt käyttämään Pinnaria kännykälläsi (tai toisin päin), niin muista päivittää sivu, jotta muutokset tulevat toisella laitteella voimaan.

Useampi oma järjestys

Pinnari antaa oletuksena yhden listanäkymän (järjestys), jota voi vapaasti muokata siirtämällä listoja ylemmäs tai alemmas. Jos haluat luoda useamman oman järjestyksen vaikkapa omille vuodareille tai kuukausipinnoille, niin paina järjestysasetukset-nappia.

Havainnon liputus

Pinnariin kirjataan usein vahingossa vääriä havaintoja. Joidenkin havaintojen pinnakelpoisuus voi myös muuttua, ja käyttäjät unohtavat usein käydä poistamassa tällaiset havainnot pinnalistoiltaan.

Liputustoiminnolla voi hoksauttaa toista Pinnarin käyttäjää, mikäli tämän havainto vaikuttaa väärin kirjatulta.

Havainnon liputtaminen:

  • Havainnon voi liputtaa havaintorivin lopusta löytyvällä lippu-kuvakkeella.
  • Kirjoita liputetun havainnon yhteyteen aina viesti, jossa kerrot selkeästi, mikä havainnossa vaatii mielestäsi korjaamista. Esim. ”Laji on havaittu Suomessa vain kerran vuonna 1994, joten havainto ei voi olla oikein” tai ”RK on hylännyt tämän havainnon”
  • Kun liputat toisen käyttäjän havainnon, havainnon tekijä näkee kuka liputuksen on tehnyt ja milloin.

 

Liputettujen havaintojen tarkistaminen:

  • Käyttäjä löytää omat liputetut havaintonsa ”Lisää havainto” -sivulta havaintolomakkeen alta kohdasta ”Liputetut”
  • Liputetut-listalla pääset lukemaan liputuksen tiedot klikkaamalla i-painiketta.
  • Pääset muokkaamaan liputettua havaintoa kynän kuvakkeesta.
  • Tarkista liputettu havaintosi, tee tarvittavat muutokset ja paina ”Päivitä”. Päivitä-napin painaminen poistaa havainnosta liputuksen. Voit myös olla tekemättä havaintoon muutoksia ja painaa pelkästään Päivitä-nappia, mikäli havainnossa ei mielestäsi ole virhettä.
  • Roskakori-nappi poistaa koko havainnon ja samalla liputuksen
  • Liputus siis kuitataan pois joko päivittämällä havainto (muokaten tietoja tai ei) tai sitten poistamalla havainto
  • Jos liputettuun havaintoon ei reagoi viikon kuluessa, niin saat sähköpostiin ilmoituksen