Uutiskategoria: Maailma

Tanskassa kivikkouunilintu

01/06/2022

Kaakosta puhaltaa. Todellinen megarari löytyi Tanskan Christiansöltä 30.5., saaressa nimittäin laulaa kivikkouunilintu (Phylloscopus griseolus). Lajin pesimäalueet ovat Afganistanista Luoteis-Kiinaan ja Mongoliaan ja talvehtimisalueet Intiassa. Kyseessä on WP:lle uusi laji. (30.5.2016/KuhPe) Tätä kirjoittaessa 1.6. lintu on edelleen bongattavissa

Afrikanhaarahaukka kuvattiin Virossa

25/04/2022

Osmussaaressa, Noarootsissa, Virossa nähtiin ja kuvattiin 25.4. afrikanhaarahaukka (Milvus aegyptius). Ad-pukuisen linnun näkivät Annika Forsten ja Antero Lindholm. Linnun alkuperä ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta uskomaton havainto kaiken kaikkiaan. Laji on splitattu haarahaukasta taannoin ja se elää nimensä mukaisesti Afrikassa. WP:n puolella nähtävissä mm. Egyptissä. Linnusta on kuva ainakin Tarsigerin Facebook-sivulla ja todennäköisesti kohta myös Tarsigerissa.

Mika Ohtonen katkaisi 5000 maailmanpinnaa

15/02/2022

Mika Ohtonen saavutti 5000 maailmanpinnan rajan 14.2.2022 Tansaniassa. Katkaisulajina oli naamiokaijanen, Yellow-collared Lovebird (Agapornis personatus). Suomessa on kahdeksan 5000 katkaissutta maailmanlistaajaa (Pinnariin ilmoittaneita). Ainoana yli 6000 lajia havainneena listalla on Erkki Virolainen. Bongariliitto onnittelee!

Kaikille spliteille suomenkieliset nimet

31/01/2022

Kaikille WP:llä tavatuille linnuille on nyt suomenkieliset nimet – ja ne löytyvät tietysti Pinnarista! BirdLifen nimistötoimikunta on kokoontunut ja antanut suomenkieliset nimet lopuillekin WP:llä tavatuille lajeille. Nimi löyty nyt tuoreimmillekin spliteille, vaikka tuorein IOC:n 12.1. -päivitys ei listalle uusia lajeja tuonutkaan. Tuoreimmat splitit: Larus canus  Common Gull kalalokki Larus brachyrhynchus Short-billed Gull amerikankalalokki Merops viridissimus African Green Bee-eater sahelinmehiläissyöjä Merops cyanophrys Arabian Green Bee-eater arabianmehiläissyöjä Merops orientalis Asian Green Bee-eater pikkumehiläissyöjä Eremalauda dunni Dunn’s Lark saharanaavikkokiuru Eremalauda eremodites Arabian Lark arabianaavikkokiuru Prinia gracilis Graceful Prinia priinia Prinia lepida Delicate Prinia siropriinia Oeanthe oenanthe Northern Wheatear kivitasku Oenanthe seebohmi Atlas Wheatear atlaksenkivitasku Oenanthe halophila Maghreb Whetaear atlaksensurutasku Oenanthe lugens Mourning Wheatear surutasku Oenanthe warriae Basalt Wheatear basalttitasku

IOC 12.1. -päivitys

28/01/2022

IOC:n 12.1. lajilista- ja nimipäivitys ilmestyi. Uusia splittejä ei tällä kertaa saatu, mutta linnunnimiin tuli muutoksia.

WP:n 1. lavertajavireo Corvolla

26/09/2021

Azorien Corvon syksy lähti taas komeasti käyntiin. WP-kärki Pierre-André Crochet sekä Paul Doniol-Valcroze löysivät ensimmäisen miehitysvuorokautensa aikana WP:n ekan lavertajavireon, Warbling Vireo (Vireo gilvus). Kaupan päälle löytyi myös WP:n kuudes rusokylkikerttuli, Chestnut-sided Warbler (Dendroica pensylvanica). Huikea aloitus siis. Onnittelut löytäjille…

IOC:n päivityksissä 6 WP-splittiä

20/06/2021

IOC:n viimeisin päivitys tuo WP-listalle 6 uutta lajia. Egyptissä esiintyvä viridissimus-alalajin pikkumehiläissyöjä saa lajistatuksen, samoin Atlas-vuorten kivitasku seebohmi. Arabianaavikkokiurut splitataan kahdeksi lajiksi, dunni ja eremodites, priiniat niin ikään kahdeksi. Surutasku puolestaan jakautuu peräti kolmeksi lajiksi, itäinen lugens, läntinen, Marokossa esiintyvä halophila sekä basalttitasku warriae, jota on jo odotettukin. Lisää infoa BirdGuides’n sivuilla.

Amerikansirohaukka Azoreilla

14/03/2021

São Jorgen saarella, Azoreilla kuvattiin todellinen megaluokan unelmalaji. Bruno Soares videoi 13.3.2021 WP:n neljännen amerikansirohaukan American Swallow-tailed Kite (Elanoides forficatus) Urzelinan kylällä. Haukka lienee ollut paikalla jo 10.3. lähtien ja on edelleen 14.3. paikalla! Koronarajoitusten vuoksi mahdollinen bongaaminen menee todella vaikeaksi… WP:n aiemmat havainnot lajista ovat Kanarian Fuerteventuralta 23.3.1993, Azorien Floresilta 17.3.2005 ja Azorien Sao Miguelilta 24.8.2008.

Ruotsissa nähtiin rotkotulkku

26/10/2020

Ruotsin Morassa, keskellä sisämaata kuvattiin sunnuntaina 25.10. rotkotulkku (Bucanetes mongolicus)! Tuo itäinen, paikkalinnuksi tai korkeintaan vaelluslinnuksi mielletty vuoristolaji on aiemmin nähty Euroopassa vain Maltalla marraskuussa 2013. WP:llä lajia tavataan Itä-Turkissa ja Armeniassa hyvin paikoittaisesti. Kuwaitista on kaksi havaintoa. Ruotsin havainto on vähintäänkin hämmentävä.

Kaksi uutta lajia Virolle!

30/09/2020

Syyskuun lopulla tärähti Virolle peräti kaksi uutta lajia. 25.9. Roger Erikson kuvasi Spithamissa Itämerellä kovan pikkuliitäjän (Puffinus puffinus) ja 29.9. löytyi Põõsaspean rannalta maan eka amerikansipi (Actitis macularia). Onnittelut naapuriin. Myös Norjalle Sendari on antanut syyskuussa kaksi uutta lajia ”ison veden” takaa. Kohta olis varmaan Suomen vuoro(?)