Uutiskategoria: Suomi

Ruskosuula ajautui Ruotsiin

08/08/2023

Eilen 7.8. Helsingin vesillä kuvattu ruskosuula (Sula leucogaster) painui risteilijän mukana Ruotsin puolelle 8.8., eikä kukaan suomalaisbongari lajia lopulta onnistunut näkemään. Kovan tuulen ja merenkäynnin takia kukaan ei todennäköisesti edes harkinnut yrittämistä. BB löytyi Ruotsin puolella Silja Serenaden kannelta, josta saatiin kuva edellispäivänä myös Suomen vesiltä! Lintu oli nyt löydettäessä ilmeisen heikossa hapessa ja toimitettiin hoitoon. Ruotsille ruskosuula oli jo toinen havainto – aiempi on länsirannikolta marraskuussa 2021.

Ruskosuula Helsingin edustalla

07/08/2023

7.8. kilahti Lintutiedotukseen jotain saman luokan megaylläriä, kuin taannoinen mustakurkkumurri Porkkalassa. Kaakkoisvirtauksilla ja Mustanmeren tappohelteillä odotettiin varmaan jotain ihan muuta, kuin Suomen ensimmäistä ruskosuulaa (Sula leucogaster)! Sellaisen kuvasi Jukka Haukijärvi vartioalus Turvan kannelta lepäilemässä noin 4,5 km Helsingin Isosaaren eteläpuolella. Aikansa lepäiltyään suula oli lähtenyt lännen suuntaan klo 17.15, eikä siitä toistaiseksi ole uusia havaintoja. Merellä puhaltaa melkoisen kova idänpuoleinen tuuli. Kyseessä on Itämeren ensimmäinen havainto tästä trooppisesta merilinnusta. Tuleeko seuraava päivitys Ruotsista? Seuraamme tilannetta.

Arohyyppä nyt Loviisassa

03/08/2023

Arohyyppä (Vanellus gregarius) löytyi 3.8. Loviisan Haravakylästä. Linnun löysi Jarmo T. Koistinen. Arvatenkin kyseessä on sama hyyppä, joka viihtyi Sotkamossa ennätykselliset kaksi ja puoli kuukautta 7.5.-24.7.2023. Joka tapauksessa Loviisan havainto on Suomen 11. ja kautta aikain toinen elokuinen (ja syksyinen). Edellinen elokuun havainto oli 4.8.1988, joten tässä on kuukausipinnaa tarjolla monille.

Valkoperäsirri Porissa

22/07/2023

Pori iski pitkästä aikaa, kun Juha Niemi löysi Kuuminaisten Loukkeennokalta 21.7. Suomen yhdeksännen valkoperäsirrin. Niemi löysi myös Suomen kolmannen peräsirrin Porin Yyteristä vuonna 1994. Suomen eka oli elokuussa 1980 niin ikään Yyterissä. Edellisen kerran valkoperäsirri on nähty Suomessa toukokuun lopulla 2020, Keminmaalla. Porin valkoperäsirrillä peräti kaksi bongaria katkaisi tänään 22.7. 400 eliksen rajan. Onnittelut Janne Aalto ja Tomi Muukkonen.

Kääpiökerttu Siikajoella

26/06/2023

Kalle Hiekkanen rengasti ja kuvasi Suomen 14. kääpiökertun (Sylvia nana) juhannussunnuntaina 25.6. Siikajoen Tauvossa, Kullinkarilla. Kyseessä on Suomen ensimmäinen kesäkuinen ja yleensäkin kesäinen havainto. Vain yksi aiemmista havainnoista koskee keväistä lintua, 23.5.1992 Närpiössä. Kaikki muut Suomen nanat on havaittu loka-marraskuussa.

Vihermehiläissyöjä Kajaanissa

04/06/2023

Kainuuta hemmotellaan. Jo 3.6. ensimmäisen kerran löytynyt (löytäjä: Tero Repo) Suomen kolmas (neljäs?) vihermehiläissyöjä löytyi uudelleen illalla 4.6., jolloin havainnosta lähti Lintutiedotus-viesti. Edellisestä viher-Meropsista olikin kulunut jo aimo tovi: Kalajoella toukokuussa 1996. Suomen eka säihkyjä näkyili Sodankylän keskustassa heinäkuussa 1991

Siperiantavi Ähtärissä

13/05/2023

Arto Halttunen löysi Ähtärin Itä-Peränteeltä peltotulvalta siperiantavin 11.5.2023. Havainto on ilmeisesti vasta Suomen kolmas (v. 1994 Ilmajoella nähdyllä oli tiettävästi renkaat). Pinnakelpoisuuden laji sai vasta äskettäin. Laji oli monelle odotettu ”paikko”, koska edelliset bongattavissa olleet linnut Jyväskylässä ja Rantasalmella vuonna 2011 jäi monelta näkemättä. Yhtenä syynä varmaankin silloinen E-kategoria. Ähtärissä kävi lukuisa bongarijoukko ja seuraavana päivänä lintua ei enää nähty.

Kaksi arokyyhkyä Saarijärvellä

15/04/2023

Hannu Tammelin löysi kaksi arokyyhkyä retkellään lumisille Satosuon aukeille. Erikoinen ääni kiinnitti huomiota ja äkkiä soratielle laskeutui kaksi hietakyyhkyn näköistä lintua. Tamha ehti ottaa linnuista pari scouppikuvaa, ennen kuin ne pelästyivät ohi ajanutta autoa ja poistuivat kohti NE. Lintuja ei nähty uudelleen koko päivänä, vaikka etsijöitä riitti.
Edellisen kerran arokyyhky on nähty Suomessa 29.7.-2.8.2010 Lappeenrannan Toikansuolla, mikä onkin ainoa kerta, kun laji on ollut bongattavissa. Sitä ennen on yksi havainto muuttavasta linnusta Kuusamosta 1992 sekä kaksi havaintoa vuodelta 1969.
1800-luvulla lajilla oli jonkinlainen invaasio ja Suomessa havaittiin muutama arokyyhky vuosina 1863 ja 1888. Saarijärven lumilakeuksien havainto on siis vähintäänkin tyrmistyttävä. Onnittelut löytäjälle.

Pikkumerimetso nyt Kotkassa

13/10/2022

13.10. aamusella löytyi Kotkasta pikkumerimetso. Tällä kertaa linnun löysivät Joni Räisänen, Jouko Hiltunen ja Rauno Sandberg. Suomen toinen pikkumerimetso nähtiin Espoossa viimeisen kerran 6.10., jonka jälkeen oli viikko taukoa ja nyt ”pygmi” ilmestyi siis Kotkaan. Onko kyseessä sama lintu, kuin Espoossa ja jopa sama, kuin Suomen eka Siilinjärvellä kesällä? Oli miten oli, Suomelle uudesta lajista on tänä vuonna siis saatu uusi laji ja pinna myös kolmelle eri yhdistykselle.

Pikkumerimetso löytyi Espoosta

05/10/2022

5.10.2022 päsähti Lintutiedotukseen melkoinen ylläri, kun klo 10.10 Espoon Maarin torni ilmoitti todennäköisen pikkumerimetson (Phalacrocorax pygmeus) lentäneen juuri tornin ohi! Ja löytöporukassa ja ilmoittajana oli itse Mika ”Murri” Teivonen. Laji varmistui saman tien ja lintu löytyi paikallisena. Kovaa settiä! Suomen eka, lähes legendaarinen pygmi oli Savossa, Siilinjärven Mustin kaivosalueella heinäkuussa bongattavissa, vaikkakin suljetulla tehdasalueella, ja vaikka moni sen onnistui näkemään, moni onnistui myös nuijaamaan.
Tämä Espoon, Suomen toinen havainto, pysyi bongattavana ainakin jonkin aikaa, mutta klo 12.42 tulleen päivityksen mukaan nousi ja lähti SSW. Muutamaa tuntia myöhemmin lintu palasi jälleen paikalle.