Uutiskategoria: WP

Intiankuhankeittäjä Britanniassa

22/05/2024

Holy Islandin saarella, Northumberlandissa, Englannissa kuvattiin 21.5.2024 intiankuhankeittäjä (Oriolus kundoo). Kundoo on splitattu taannoin kuhankeittäjästä omaksi lajikseen ja koiras eroaa eurooppalaisesta pidemmälle silmän taakse jatkuvasta mustasta ohjasjuovasta. Kyseessä on WP:n ensimmäinen havainto hyväksytyksi tullessaan.

WP:n 1. punarintapääsky Tanskassa!

10/05/2024

9.5.2024 kuvattiin Tanskassa, Elsinoressa WP:n ensimmäinen punarintapääsky (Cecropis semirufa). Käsittämätön havainto afrikkalaisesta ruostepääskyn sukulaisesta. Linnun löysi ja kuvasi Mikkel Høegh Post.

Eskimohanhien matka kohti Suomea?

21/04/2024

Viime vuoden syksynä Norjasta löytynyt eskimohanhipari, joista toisella on kanadalaiset renkaat, löydettiin talvehtimasta Belgian Vlissegemistä, josta ne kevään kuluessa siirtyivät Hollantiin. Seuraavaksi kaksikko löytyi Saksasta, Hampurin läheltä valkoposkihanhiparvesta, ja 13.4. ne nähtiin muutolla Ruotsin Ottenbyssä kohti koillista. 17.4. hanhet löytyivät Virosta, Hiidenmaalta, jossa ne ovat edelleen p kylmän virtauksen pysäyttäminä. Seuraava pysäkki voi olla Suomi…

WP:n 1. heinäsirkkahaukka Mauritaniassa

08/03/2024

Mauritanian-retkellä ollut onnekas puolalaisryhmä löysi 8.3.2024 WP:n puolelta, Nouadhiboun puutarhoilta heinäsirkkahaukan, Grasshopper Buzzard (Butastur rufipennis). Havainto on hyväksytyksi tullessaan WP:n ensimmäinen! Eikä siinä vielä todellakaan kaikki: porukka löysi alueelta lisäksi abyssiniansininärhen (Coracias abbysinicus) sekä kolme  ruusupeippoa (Lagonosticta senegala), joka yleensä esiintyy WP:llä vain Algeriassa. Ryhmässä olivat: Hubert Stelmach (heinäsirkkahaukan tosispondeksi saanut), Sebastian Michałowski, Michał Skąpski, Paweł Kołodziejczyk ja Zbigniew Kajzer.

(Lähteet: BirdGuides.com, Global Rare Bird Alert -Facebook-ryhmä)

WP:n 1. munkkikurki Venäjällä

05/10/2023

Euroopan puoleisella Venäjällä, lähellä Samaraa kuvattiin munkkikurki (Grus monacha) syyskuussa 2023. Havainto on ensimmäinen WP:n alueelta, mikäli tulee hyväksytyksi luonnonvaraisena. Havainto kuvineen löytyy iNaturalistista

WP:n 1. korpikerttuli Corvolla

28/09/2023

25.9.2023 löytynyt kähmyilevä kerttuli, jota epäiltiin ensin WP:n toiseksi rämekerttuliksi (Connecticut Warbler) saatiin nyt, 28.9. ensimmäistä kertaa kunnolla näkyviin ja kuvattua, ja lintu osoittautui korpikerttuliksi (Mourning Warbler) (Oporornis philadelphia). Havainto on WP:n ensimmäinen. Syyskuun viimeinen viikko on ollut muutenkin huikea amerikkalaisten varpuslintujen osalta niin Corvolla kuin Euroopassakin.

Mourning Warbler, Corvo © Vincent Legrand

 

Kuva © Vincent Legrand. Facebook: Vincent Legrand Photography; Instagram: legrandwild

Tanskassa kivikkouunilintu

01/06/2022

Kaakosta puhaltaa. Todellinen megarari löytyi Tanskan Christiansöltä 30.5., saaressa nimittäin laulaa kivikkouunilintu (Phylloscopus griseolus). Lajin pesimäalueet ovat Afganistanista Luoteis-Kiinaan ja Mongoliaan ja talvehtimisalueet Intiassa. Kyseessä on WP:lle uusi laji. (30.5.2016/KuhPe) Tätä kirjoittaessa 1.6. lintu on edelleen bongattavissa

Afrikanhaarahaukka kuvattiin Virossa

25/04/2022

Osmussaaressa, Noarootsissa, Virossa nähtiin ja kuvattiin 25.4. afrikanhaarahaukka (Milvus aegyptius). Ad-pukuisen linnun näkivät Annika Forsten ja Antero Lindholm. Linnun alkuperä ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta uskomaton havainto kaiken kaikkiaan. Laji on splitattu haarahaukasta taannoin ja se elää nimensä mukaisesti Afrikassa. WP:n puolella nähtävissä mm. Egyptissä. Linnusta on kuva ainakin Tarsigerin Facebook-sivulla ja todennäköisesti kohta myös Tarsigerissa.

Champions of the Flyway – The Year of the Dove

31/03/2022

Champions of the Flyway -hyväntekeväisyysralli järjesteään Israelissa taas tänä vuonna. Tällä kertaa kerätään rahaa turturikyyhkyn suojeluun, teemana on The Year of the Dove. Eilatin lintuaseman, IBRCE:n rengastajien joukkueessa on Daniel Artur Felix Blochen ja Noam Weissin lisäksi kaksi suomalaista: Sebastian Andrejeff ja Tomas Swahn.

Kaikille spliteille suomenkieliset nimet

31/01/2022

Kaikille WP:llä tavatuille linnuille on nyt suomenkieliset nimet – ja ne löytyvät tietysti Pinnarista! BirdLifen nimistötoimikunta on kokoontunut ja antanut suomenkieliset nimet lopuillekin WP:llä tavatuille lajeille. Nimi löyty nyt tuoreimmillekin spliteille, vaikka tuorein IOC:n 12.1. -päivitys ei listalle uusia lajeja tuonutkaan. Tuoreimmat splitit: Larus canus  Common Gull kalalokki Larus brachyrhynchus Short-billed Gull amerikankalalokki Merops viridissimus African Green Bee-eater sahelinmehiläissyöjä Merops cyanophrys Arabian Green Bee-eater arabianmehiläissyöjä Merops orientalis Asian Green Bee-eater pikkumehiläissyöjä Eremalauda dunni Dunn’s Lark saharanaavikkokiuru Eremalauda eremodites Arabian Lark arabianaavikkokiuru Prinia gracilis Graceful Prinia priinia Prinia lepida Delicate Prinia siropriinia Oeanthe oenanthe Northern Wheatear kivitasku Oenanthe seebohmi Atlas Wheatear atlaksenkivitasku Oenanthe halophila Maghreb Whetaear atlaksensurutasku Oenanthe lugens Mourning Wheatear surutasku Oenanthe warriae Basalt Wheatear basalttitasku