Uutiskategoria: Määrityskisa

Määrityskisa 2019

30/12/2019

Määrityskisa 2019


Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa helmikuun alusta 2019 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2018. Kierroksia on yksitoista (11). Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija sekä edellisvuoden voittaja. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella (IOC:n listan mukaisesti). Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan ”rankkarikisalla”, kerrasta poikki -tyylisesti, jos sekin menee tasan, turvaudutaan arvontaan. Palkintona on lahjakortti KonTiki Toursin lintumatkalle. Lahjakortin arvo on ko. matkan arvo (kuitenkin max. 3000 euroa). Palkintomatka on käytettävä alkavan kalenterivuoden aikana palkinnon julkistamisesta. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu. ======================================================================= =======================================================================
 
 

Määrityskisa ratkesi arvonnalla

Lyömätön kärkikolmikko Markus Lampinen, Ville Supponen ja William Velmala määritti myös viimeisen, extrakierroksen lajit oikein. Kuvissa on papyruskerttunen (Acrocephalus stentoreus) ja saharanvarpuskiurunaaras (Eremopterix nigriceps). Jouduttiin siis turvautumaan arvontaan. Arvonnan suoritti Petteri Mäkelä, ja viihdyttävä virallinen arpomisvideo on katsottavissa Bongariliiton Facebook-sivulla. Arpaonni suosi Ville Supposta, joten onnittelut voittajalle! Määrityskisa on jatkunut vuodesta 2011 ja nyt kisa jää ainakin toistaiseksi tauolle. Sponsorina toimi Kon Tiki Tours, jonka tarjoama 3000 € matkalahjakortti oli palkintona vuosittain. Kiitos kaikille ja hyvää alkanutta vuosikymmentä (9.1.2020/KuhPe) 
 

Jatkoajalle!

Käsittämätön kisa! Ajattelin, että en ikinä löydä tarpeeksi pahaa kuvaa, jolla saisin kolmen kärjen hajotettua. Löysinpä sitten kuvan, joka oli liian paha. Kukaan ei nimittäin tunnistanut kuvaa 21. … ja kuva 22. taas oli liian helppo. Erheellisesti kuvittelen, että nämä jenkkilajit olisivat jotenkin automaattisesti pahoja kuvia, mutta niin ei taida todellakaan olla.

Kuva 21. sai ehdotuksia kyllä ihan oikeasta suvusta: vaaleakultarinta ja iberiankultarinta – ja taitaahan ehdotettu paksunokkakerttunenkin kuulua nykyään Idunoihin. Lisäksi veikattiin taiturikultarintaa, viitarastasta, punakottaraista ja luhtakerttusta.

Nokka ei ole ehkä tarpeeksi leveä opacalle eli iberiankultarinnalle, vaikkakaan nokan tyvi ei edes näy, eikä toisaalta tarpeeksi paksu paksunokkakerttuselle. Siipi on lyhyt, ja se onkin oleellista. Se, voiko lintua oikeasti määrittää, on eri juttu, mutta projektio on hahmotettavissa hyvin lyhyeksi, muilla ehdotetuilla kultarinnoilla se on kuitenkin selvästi yli puolet tertiaalien pituudesta. Selkäpuolen värisävy on pallidalle ja opacalle liian lämpimän ruskea, vaikkakin kuvan sävymaailma on vähän punertava, josta syystä uskon joillakin ajatusten karkailleen punakottaraisen suuntaan… ja taiturikultarinta on alapuolelta ja naamasta selvästi keltaisempi. Lyhyt siipi, epäselvärajaiset vaaleat siipisulkien ja tertiaalien reunukset, heikot päänkuviot, siipisulkien ja selän värisävyjen välinen heikko kontrasti sopivat ramalle. Nokan luotettava tarkastelu on kuvakulmasta johtuen vaikeaa, mutta hyvällä mielikuvituksella voi hahmottaa ramalle sopivan pitkän ”tikarinokan”. Näillä eväillä lintu voidaan todeta olevan aavikkokultarinta (Iduna rama). Lintu on kuvattu Intian Goalla.

Kuvan 22. lintu tunnettiin hyvin. Ehdotuksia saivat balkaninsieppo, atlaksensieppo, kirjosieppo, mantsuriansieppo ja kanadankerttuli. Pyrstön kuviointi voi hyvinkin viedä sieppo-osatolle, mutta linnun muoto on hyvin pullea ja kun tarkkaan katsoo, sillä on keltainen rinta. Lintu on siis keltarintavireo (Vireo flavifons).

Eli nyt kisa ajautui hämmentävään tilanteeseen, jossa kärjessä on 19 pisteellä kolme tyyppiä! Toimimme seuraavasti: laitan kaksi kuvaa määritettäväksi, ja rankkarikisaan osallistuvat vain nuo kolme kilpailijaa. Vastausaikaa on viikko (7.1.2020 klo 23.59), ja jos kisa ei sittenkään ratkea, suoritamme arvonnan, jonka virallisena valvojana toimii ex-pj. Petteri Mäkelä.

Kiitos kaikille kisaajille, jotka ovat näinä vuosina osallistuneet tähän kisaan. Toistaiseksi tämä oli viimeinen vuosi tätä kilpailua. Mutta eihän tämä vielä ohi ole…

Tilanne 1.1.2020 (mukana vain loppuun asti kisanneet) Markus Lampinen 19 Ville Supponen 19 William Velmala 19 Hannu Huhtinen 18 Juha Niemi 17 Heikki Vasamies 17 Tuomas Syrjä 16 Pekka Suhonen 15 Kalle Hiekkanen 15 Mikko Savelainen 12 Matti Mäkelä 11 Vesa Jouhki 10 Sami Tuomela 9 Timo Lintula 8
 
Extrakuva 1
 
Extrakuva 2
 

Viimeistä viedään!

Marraskuun kierroksen kuvilla saatiin vähän purettua terävintä kärkeä, mutta edelleen kolmen kovan kopla hallitsee peliä…

Kuvan 19 pyrähtäjä oli pahahko kuva, mutta ei tarpeeksi paha. Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin yllättävän monta (4) kanariantaskua sekä hömötiaista (2). Pulleanpyöreä olemus ja siiven muoto sopivat paremmin tiaisille. Vatsapuolen väritys on ehkä liian tumma kanariantaskulle, ja noin musta pyrstö sopisi vain koiraskanariantaskulle, jolloin punertavaa rintaa varmasti näkyisi. Koivet olisivat pidemmät ja mustemmat, vaikkakin jalkojen väri yksittäisessa kuvassa on aina vähän niin ja näin.

Hömötiaisen vatsapuoleenkaan ei kuvan linnun sävy oikein istu, edes Britti- tai Euroopan alalajeihin. Lisäksi hömötiaisella pitäisi olla valkeaa pyrstönreunoilla, enemmän tai vähemmän. Vatsapuolen sävy taas sopii erinomaisesti kuusitiaiselle (Periparus ater), kuten myös kupeiden heikko kuviointi (tummaa höyhenkeskustoissa). Paten tunnisti seitsemän vastaajaa.

Kuva 20 aiheutti runsaasti hajontaa. Ääniä sai peräti 7 lajia oikean lisäksi: punasilmävireo, sirittäjä, tiltaltti, iberiantiltaltti, vuoriuunilintu, viitakerttunen ja tulipääkerttuli! Tuuhea alaperähöyhenys, lyhyehkö pyrstö ja lyhyehkö ulottuma voivat ymmärrettävästi viedä ajatukset viitakerttuseen, eivätkä Phylloscopuksetkaan ole mahdoton ajatus. Lyhyen oloinen siipi ei kuitenkaan sovi ainakaan sirittäjälle eikä iberiantiltaltille, siivellä ei näy vihreää eikä alaperässä keltaista. Sama pätee punasilmävireoon. Koipien väriä ei näy, eikä päätä, joten linnusta on vähän paha saada “otetta”. Muodoltaan lintu on kuitenkin jotain muuta kuin Phyllari. Oliivinruskea yleissävy, vähän tummemmat pyrstö- ja siipisulat ja vaalean/beigen/rusehtava vatsapuoli voisivat sitä vastoin sopia gularis-alalajin mustapääkertulle (Sylvia atricapilla), varsinkin, kun joku vastaaja oli jopa äkännyt, että katajanhavujen seasta pilkistää punertavaa päälakea. Satrin määritys taittui viideltä vastaajalta.

Viimeinen kierros lähtee käyntiin ennennäkemättömässä tilanteessa, jossa peräti kolmella kisaajalla on kärkitulos, 18 pistettä. On suoranainen ihme, jos näillä kuvilla onnistuu pudottamaan kaksi tämän tasoista määrittäjää. No, sehän jää nähtäväksi. Onnea koitokseen kaikki.

Tilanne 1.12.2019 Markus Lampinen 18 Ville Supponen 18 William Velmala 18 Hannu Huhtinen 17 Juha Niemi 16 Tuomas Syrjä 16 Heikki Vasamies 16 Pekka Suhonen 14 Markus Miettinen 13 Kalle Hiekkanen 14 Janne Riihimäki 12 Mikko Savelainen 12 Jari Laitasalo 11 Matti Mäkelä 11 Vesa Jouhki 10 Sami Tuomela 9 Timo Lintula 8
 
Kuva 21.
 
Kuva 22
 

Kärjessä nyt neljä kilpailijaa

Lokakuun kierros yllätti! Kärki meni mielenkiintoisella, etten sanoisi pelottavalla tavalla uusiksi. Kuvan 17 phyllari oli kinkkinen kuva, joka oli pääosissa tässä mullistuksessa. Kuvasta ehdotettiin seuraavia lajeja: amurinuunilintu (5), lapinuunilintu (4) sekä ruskouunilintu. Voimakkaat päänkuviot ja etenkin pitkä silmäkulmanjuova vievät helposti noihin ehdotettuihin lajeihin. Lapinuunilinnulla on tumma alanokan kärki ja vaaleammat jalat. Amurinuunilinnulla olisi vielä kontrastikkaammat ja teräväpiirteisemmät päänkuviot – silmäjuova, ohjas ja päälaki keskimäärin mustemman sävyiset. Pyrstön alapeitinhöyhenet ovat samansävyiset kuin vatsa, eikä minkäänlaista kellertävää sävyä ole havaittavissa. Amurinuunilinnulla kaiketi pitäisi olla enemmän tai vähemmän keltaista alaperässä, eniten tuoreessa puvussa. Kuvan lintu on ikään kuin idulin ja lapulin välimuoto: mm. kontrastikas silmäjuova ja kuvioidut korvanpeitinhöyhenet tuovat olemukseen lapulimaisuutta, mikä seikka sopii hyvin burjatianuunilinnulle (Phylloscopus plumbeitarsus). Lajin määritti oikein 4 vastaajaa.

Kuvan 18 lintu oli suht’ hyvin tunnistettu, vaikkakin näiden naaraslintujen maastomäärityksestä ollaan erimielisiä, pystyykö niitä edes tunnistamaan. Kyse on siis lajiparista ruskopää-/mustapääsirkku. Ruskopääsirkku sai 2 ääntä, kivikkosirkku yhden, ja punavarpunen kaksi. Äkkiä katsoen punavarpunen voi tulla hyvinkin mieleen, mutta ainakin muoto, pitkä pyrstö ja aavistus lämpimän kellertävää sävyä yläperässä ovat seikkoja, jotka eivät istu punavarpuselle. Yläperän sävy sekä selkäpuolen heikko viirutus sopivat keskimäärin paremmin mustapääsirkulle (Emberiza melanocephala).

Kuten eräs vastaajakin totesi, molempien määrityskuvien lajeilla ja läheisillä lajeilla on niin paljon vaihtelua, että määritys yhdestä kuvasta on arpapeliä. Mutta tämä onkin määritysskaba :)

Tilanne 1.11.2019 Markus Lampinen 16 Juha Niemi 16 Ville Supponen 16 William Velmala 16 Hannu Huhtinen 15 Tuomas Syrjä 15 Heikki Vasamies 15 Pekka Suhonen 14 Markus Miettinen 13 Kalle Hiekkanen 13 Janne Riihimäki 12 Mikko Savelainen 12 Jari Laitasalo 11 Matti Mäkelä 11 Ina Tirri 10 Vesa Jouhki 9 Jan Södersved 9 Sami Tuomela 9 Timo Lintula 8 Mika-Petri Harju 5
 
Kuva 19.
 
Kuva 20.
 

Jännäks menee

Raju kierros. Kuvan 15 pyllistelevä pikkulintu oli paha rasti ja henkkoht hämmästelen niitä määrityskoneita, jotka sen tunnistivat! Ääniä saivat seuraavat 9 lajia (+ oikea): Rusorintakerttuli (3), punarintakardinaali, punarintarastas, rusotasku, aavikkotasku, keltapääsirkku, peltosirkku, valkokulmanakkeli ja peippo. Periaatteessa tuollaiset pyrstön alapuolen kuviot rajaavat lajit muutamaan mahdolliseen. Toisaalta niitäkin jää kyllä tarpeeksi. Pelto- ja keltapääsirkulle ne voisivat sopiakin, mutta oikein muut tuntomerkit sitten taas eivät. Kuvan linnulla on mm. (tumman)harmaat koivet. Rastaille ja kardinaalille muoto ja koko eivät sovi, vaikkakin kokoa on vaikea arvioida ilman vertailukohdetta. Moni vastaaja oli päässyt jenkki-warblereihin, ja niissä lajeissa on montakin sellaista, joilla on tämänkaltainen pyrstö. Ehdotetuista lajeista rusorintakerttulilla (Bay-breasted W) alapuoli on ennemminkin kellertävä, kuin harmaan beige. Pyrstön ulkoreunassa on kapeammalti mustaa kuin kuvan linnulla. Kuvan linnulla erottuu myös harmaata päätä, mikä ei myöskään oikein istu Bay-breasted’lle. Kuva on huono, lintu on juuri lähdössä lentoon, joten pyrstö on missä asennossa sattuu, eikä mikään ole koskaan yhdessä kuvassa niinkuin se on oikeasti luonnossa, mutta silti kuusi määrittäjää onnistui linnun tunnistamaan keltaperäkerttuliksi (Setophaga coronata). Ei ollut helppo myöskään kuva 16, jonka valtaosa kisaajista määritti nokiliitäjäksi. Ehdotuksia tuli myös töyhtölunnista, mustalinnusta, pilkkasiivestä ja tyrskyliitäjästä. Töyhtölunni on pikimustempi, ei niin rusehtavan musta kuin kuvan lintu. Lisäksi sille, kuten myös Melanitta-osastolle siiven ulottuma on liian pitkä. Nokiliitäjällä pitäisi olla näkyvää, heikkoa suomukuviointia selkäpuolella, kuvan linnulla ei ole yhtään. Ja ettei vaan näkyisi häivähdys vaaleaa rinnansivulla. Kuvassa snorklailee mahdollisimman tumman muodon baleaarienliitäjä (Puffinus mauretanicus). Vain yksi vastaaja arv… tunnisti lajin oikein! Kiitos ja anteeks. Tilanne 1.10.2019 Markus Lampinen 15 William Velmala 15 Hannu Huhtinen 14 Juha Niemi 14 Ville Supponen 14 Heikki Vasamies 14 Markus Miettinen 13 Kalle Hiekkanen 13 Janne Riihimäki 12 Pekka Suhonen 13 Tuomas Syrjä 13 Jari Laitasalo 11 Mikko Savelainen 11 Matti Mäkelä 10 Ina Tirri 10 Vesa Jouhki 9 Jan Södersved 9 Sami Tuomela 9 Timo Lintula 8 Mika-Petri Harju 5
 
Kuva 17
 
Kuva 18
 

Huipulla tuulee

Kuva 13 aiheutti hajontaa ehkä enemmän kuin yksikään kuva aiemmin. Paha kuva vaikutti jopa kärkipaikkojen sijoituksiin. Sulkiaan kasvattava ja räjähtäneen näköinen syksyinen lintu onkin eittämättä pahannäköinen ja saattaa tuoda mieleen mitä tahansa tiaisen ja sisiliskon väliltä. Ehdotuksia tuli seuraavista lajeista: pikkuvarpunen (2), siniharakka, jättiläissirkkalintu, paksunokkakerttunen, kapverdenkerttunen, papyruskerttunen, persiantimali, saharantimali (2), timalilaji, viitatiainen ja tyhjä.

Lyhytsiipisyys oli yksi harhaanjohtava määritysperuste ja sitä korostaa – tai vääristää – linnun etukeno asento. Siipi lienee myöskin kasvamassa, kuten myös osa pyrstösulista. Eksoottinen kasvi ei auta hahmottamaan linnun kokoa, esim. koivunlehdet olisivat siinä mielessä helpottavampi elementti :). Yleinen, kylmänruskea värisävy, kokonaisten pyrstösulkien muoto, selkää vaaleampi harmaa niska ja päälaella hahmotettavissa oleva vähän punaruskeaan vivahtava kalotti auttavat määrittämään tämän hankalan tapauksen mustapääkertuksi (Sylvia atricapilla). Satri meni oikein 7 vastaajalla.

Kuva 14 taas oli helpompi, kuin laatija odotti. Nämä sukeltavat vesilinnut ovat aina vähän tuskastuttavia määrityskuvia, mutta tällä kertaa tuttu laji oli hallussa. Uikuksi lintu on helppo tunnistaa, kyljellä/kupeella on viirutusta ja lajille oikeanlaista punaruskeaa sävyä. Lintu näyttää pitkulaiselta “isolta uikulta”. Härkälintu olisi kaikissa puvuissa kyljistään tummempi ja voimakkaammin kuvioitu. Näillä eväillä sukeltaja on silkkiuikku (Podiceps cristatus).

Tilanne 1. syyskuuta 2019 Markus Lampinen 14 Juha Niemi 14 Ville Supponen 14 William Velmala 14 Hannu Huhtinen 13 Markus Miettinen 13 Heikki Vasamies 13 Kalle Hiekkanen 12 Janne Riihimäki 12 Pekka Suhonen 12 Tuomas Syrjä 12 Jari Laitasalo 11 Mikko Savelainen 11 Matti Mäkelä 10 Ina Tirri 10 Vesa Jouhki 9 Jan Södersved 9 Sami Tuomela 9 Timo Lintula 8 Petro Pynnönen 8 Paavo Sallinen 6 Teemu Fors 5 Mika-Petri Harju 5
 
Kuva 15.
 
Kuva 16.
 

Kahlaajakuva oli paha, mutta kärkeä se ei juuri heiluttanut

Kuvan 11 kahlaaja oli yllättävän paha rasti. Tundrakurppelo, rämekurppelo ja preeriaviklo saivat useita ääniä, eskimokuiri yhden. Preeriaviklo eli Willet on ad-puvussa samaan tapaan karkeakuvioinen, mutta kuviointi on erilaista, harvempaa, ja etenkin alaperä on sillä lähes kuvioton. Myös esim. tertiaalien kuviointi on erilainen. Willet on myös yleissävyltään kylmempi/harmaampi. Kurppeloilla taas selkäpuolen höyhenet ovat selkeästi mustakeskustaisia terävärajaisin punaruskein ja valkein reunuksin (ad) tai tummakeskustaisia (juv), eivätkä kummankaan lajin tertiaalit sopisi kuvan linnun vastaaviin.

Tuollainen kuviointi sopii oikeastaan vain punajalkaviklolle (Tringa totanus), ja olipa eräs vastaaja saanut heikosti näkyvän jalan jopa näyttämään punaiselta. Punkku meni oikein 12 vastaajalla.

Kuvan 12 pikkulintu taas yllätti helppoudellaan. Kellään ei ollut vaikeuksia päästä jenkkilajeihin ja oikea lajikin hoitui 18 vastaajalla. Ainoastaan ruskokruunukerttulia ehdotettiin kerran. Jos määrityksessä pääsee vireoihin, loppu onkin helppoa. Pelkästään jo siniharmaat koivet viittaavat siihen suuntaan. Kaksi räikeää siipijuovaa ja valkoreunuksiset tertiaalit ja keltaiset sävyt eivät sovi millekään muulle WP:llä havaitulle vireolle kuin valkosilmävireolle (Vireo griseus).

Elokuun kuvat ovat vielä helppoja (?) mutta sitten täytyy kiristää, mitä se sitten ikinä tässä määrittäjägurujen osanottajaporukassa tarkoittaakaan :)

Tilanne 1.8.2019 Markus Lampinen 12 Markus Miettinen 12 Juha Niemi 12 Ville Supponen 12 William Velmala 12 Kalle Hiekkanen 11 Hannu Huhtinen 11 Janne Riihimäki 11 Pekka Suhonen 11 Tuomas Syrjä 11 Heikki Vasamies 11 Jari Laitasalo 10 Mikko Savelainen 10 Matti Mäkelä 9 Petro Pynnönen 8 Jan Södersved 8 Ina Tirri 8 Sami Tuomela 8 Vesa Jouhki 8 Lauri Hiekkanen 7 Timo Lintula 7 Paavo Sallinen 6 Teemu Fors 5 Mika-Petri Harju 4
 
Kuva 13.
 
Kuva 14.
 

Vähän vaikeutta peliin

Kesäkuun kierroksen molemmat kuvat aiheuttivat sopivasti hajontaa ja moni määrittikin vain toisen oikein, ja yllättävän tasaisesti niin, että kumpikin laji sai niitä vääriä vastauksia.

Kuvan 9. kirvinen määritettiin 8 kertaa vuorikirviseksi ja kerran luotokirviseksi, loput menivät oikein. Lähes kuvioton tumman oliivinharmaanruskea selkäpuoli ja samansävyiset pyphit, valkeat pyrstönreunat, kellertävää/beigeä/puffia sävyä kupeilla ja kyljissä sekä poskella ja tummat, punertavansävyiset koivet yhdessä pitkälle ulottuvan skj:n kanssa auttavat määrittämään kuvan linnun tuhkakirviseksi (Anthus rubescens) alalajia rubescens.

Kuvan 10. tasku sai ääniä odotetusti useista mustakurkkuisista Oenanthe-taskuista: surutasku (4), valkoselkätasku (3) ja nunnatasku (2).

Tasku on hankalassa asennossa havaita muita, kuin alapuolen tuntomerkkejä. Harmaata (ei valkeaa tai mustaa) selkää on kuitenkin nähtävissä pieni siivu, joten vain siivet ovat mustat. Vatsapuoli on valkoinen. Valkoinen silmäkulmanjuova nousee korkealle otsalle ja musta kurkku yhtyy korkeintaan kapealti mustaan siipeen. Kummankin surutaskualalajin kellertävää alaperää/alavatsaa voisi kuvitella näkyvän edes häivähdyksenomaisesti. Näiden pienten määritysperustemurusten yhdistelmällä voidaan kuvan lintu määrittää kivitaskuksi (Oenanthe oenanthe) alalajia seebohmi. Lähes kaikissa oikeissa vastauksissa oli mainittu ko. alalaji joko vastaamalla atlaksenkivitasku, tai sitten sivuhuomiona. Emme ala viilaamaan pilkkua, vaan kaikki kivitaskuvastaukset hyväksytään sellaisenaan. Osalle oli mm. epäselvää, onko seebohmi splitattu vai ei. Näissä splitti- ja lumppiasioissa ei pirukaan pysy perässä :)

Tilanne 1.7.2019 Markus Lampinen 10 Markus Miettinen 10 Juha Niemi 10 Ville Supponen 10 Tuomas Syrjä 10 William Velmala 10 Kalle Hiekkanen 9 Hannu Huhtinen 9 Janne Riihimäki 9 Mikko Savelainen 9 Pekka Suhonen 9 Heikki Vasamies 9 Jari Laitasalo 8 Matti Mäkelä 8 Petro Pynnönen 8 Lauri Hiekkanen 7 Jan Södersved 7 Sami Tuomela 7 Vesa Jouhki 6 Timo Lintula 6 Kalle Rainio 6 Paavo Sallinen 6 Ina Tirri 6 Teemu Fors 5 Sebastian Andrejeff 4 Mika-Petri Harju 4 Johan Linden 4 Jari Miettinen 4
 
Kuva 11.
 
Kuva 12.
 
009
Kuva 9.
 
010
Kuva 10.
 

Tiirat on helppoja :)

Kuva 7. aiheutti odotetusti hiukan hämmennystä, mutta määrityksissä liikuttiin kolmen lajin välillä. Aavikkokiuru sai pari ääntä ja 7 ehdotti pikkuaavikkokiurua, ja se onkin oikeastaan ainoa kiuru oikean vastauksen lisäksi, jolle sopii tuollainen yhdistelmä käsisulkien kuviointia ja pyrstön kuviointia. Myös yleinen, punertavan vaaleanruskea aavikkoväritys sopisi pikkuaavikkokiurulle. Pyrstö ei sovi aavikkokiurulle. Noin pitkä käsisiiven ulottuma ei kuitenkaan  sovi cincturalle. Kephien ja iphien keskustoihin on kehittymässä mustaa keskustaa, koivet ovat tukevat, niska jykevä ja pää iso. Näillä eväillä lintu on määritettävissä nuoreksi paksunokkakiuruksi (Ramphocoris clotbey). (Erään kotimaisen matkanjärjestäjän Marokon-reissun kuvaajien kuvia ilmestyi julkisuuteen juuri sopivasti tämän kierroksen loppumetreillä, ja siellä komeili juuri saman pukuisia panokiuruja, joista ei hirveästi löydy kuvamateriaalia. :) )

Pahempi pähkinä oli kuvan 8. tiira. Ääniä saivat lapintiira, arabiantiira, hopeatiira, hietatiira ja valkoposkitiira. Tiirojen määritys vain yhdestä kuvasta ei ole koskaan helppoa, koska mm. valon suunta voi tehdä hämääviä temppuja näennäisesti selvien tuntomerkkien tulkinnan kannalta. Tälläkin linnulla vatsapuoli vaikuttaa hyvin tummalta, samoin jopa yläperä ja pyrstön päällinen. Pyrstöjouhet sulkevat kuitenkin pois valkoposkitiiran, jolla ei ole jouhia lainkaan, kuten myös kyynärsiiven valkea takareuna. Pitkähköt jouhet eivät sovi myöskään hietatiiralle. Ad hopeatiiralla käsisiipi olisi yläpuolelta selvemmin valkoinen ja yläperän ja pyrstösulkien välillä olisi väriero (erittäin helppo tulkita tuosta kuvasta). Hopeatiira on lisäksi näistä tiiroista se kaikkein valkoisin alapuolelta. En ole varma, kuinka hyvä tuntomerkki on hopeatiiran kalotin muoto, joka tekee kaaren silmän takana, ja kuinka hyvin se näkyisi tässä kuvassa, mutta tämäkään seikka ei sopisi hopeatiiralle. Arabiantiiran selkäpuoli ja kyynärsiipi olisi päältä vielä tummemman harmaa, siivet olisivat kapeammat ja siiven alapinnan väritys erilainen; takareuna leveälti tummanharmaa ja siiven alapeitinhöyhenet harmaammat. Kuvan linnulla siiven alapinta on melko yksivärinen. Pyrstöjouhien pituutta ei voi kuluneisuuden takia pitää luotettavana tuntomerkkinä tässä yhteydessä. Lapintiiralla tummat käsisulkien kärjet muodostavat kapean, selvärajaisen reunuksen, kun kuvan linnulla on epäselvärajainen, leveähkö reunus. Lisäksi tässä valossa käsisiipi kuultaisi lapintiiralla edes vähän valkoisena. Linnulta puuttuu kalatiiran selvä sisimmän käsisulan muodostama tumma kiila, mutta kässien tumma kyllä jatkuu melko pitkälle sisäänpäin muutamassakin sulassa. Käsisulkasato on alkanut, mikä kai myös sulkee lapintiiran pois, sillä laji sulkii (yleensä?) talvehtimisalueilla. Lintu on siis kesäinen ad kalatiira (Sterna hirundo). Määritys meni oikein 14 vastaajalla. Tiirat on helppoja!

Tilanne 1.6.2019 Kalle Hiekkanen 8 Markus Lampinen 8 Markus Miettinen 8 Juha Niemi 8 Ville Supponen 8 Tuomas Syrjä 8 William Velmala 8 Lauri Hiekkanen 7 Hannu Huhtinen 7 Jari Laitasalo 7 Matti Mäkelä 7 Petro Pynnönen 7 Janne Riihimäki 7 Mikko Savelainen 7 Pekka Suhonen 7 Heikki Vasamies 7 Vesa Jouhki 6 Kalle Rainio 6 Sami Tuomela 6 Paavo Sallinen 6 Jan Södersved 6 Ina Tirri 6 Teemu Fors 5 Timo Lintula 5 Sebastian Andrejeff 4 Johan Linden 4 Jari Miettinen 4 Mika-Petri Harju 4
 
007
Kuva 7.
 
008
Kuva 8.
 

Edelleen melko helppoa

Ihanan helppoja kuvia oli huhtikuussa ja molemmat kuvat oli enimmäkseen hyvin tunnistettu. Kuvan 5. tasku (kaikki tunnistivat linnun taskuksi) sai ehdotuksia sepel-, pensas- ja kyproksentaskusta. Se EI ole Oenanthe-sukua mm. pyrstönkuvioinnin – tai kuviottomuuden perusteella. Tumma pää ja punertava alapuoli paljastaa linnun Saxicola-suvun edustajaksi. Pensastaskun valkoiset pyrstöntyvikuviot näkyisivät tässä asennossa myös alta päin. Siiven alapeitinhöyhenet ovat vähän tummemmat, kuin siipisulat, mutteivät mustat. Myös pään väri on hyvin tumma. Nämä tuntomerkit sopivat paremmin naaras mustapäätaskulle (Saxicola rubicola).

Kuvan 6. kotka oli vähän hämäävän näköinen ja moni hairahtui arokotkamääritykseen. Myös yksi keisarikotka- ja yksi kiljukotkaehdotus tuli. Kuudella harittajalla siipi on kapeakärkinen ja pyöreäpäinen, mikä ei sovi arokotkalle, jolla on 7 pitkää harittajaa. Vaikka lintu on sulkimassa vaikka mitä, on tämä tuntomerkki nähtävissä. Harittajien määrä ja pituus pätee myös keisarikotkaan, joka voi esiaikuisena olla tosi kirjava alapuolelta. Siipisulkien juovitus ei myöskään sovi arokotkalle, jolla juovitus on leveää ja karkeaa, ja ennen kaikkea siiven takareuna on tumma. Oikeastaan ainoa, mikä muistuttaa arokotkasta on vaalea siipijuova. Muoto sopii täydellisesti pikkukiljukotkalle, kuten myös maltillisen mittaiset harittajat ja pieni pää. Kuvassa liihottaa kesällä kuvattu esiaikuinen, jännän näköinen pikkukiljukotka (Aquila pomarina).

Tilanne vapunpäivänä 2019 Kalle Hiekkanen 6 Lauri Hiekkanen 6 Hannu Huhtinen 6 Vesa Jouhki 6 Jari Laitasalo 6 Markus Lampinen 6 Markus Miettinen 6 Matti Mäkelä 6 Juha Niemi 6 Petro Pynnönen 6 Kalle Rainio 6 Janne Riihimäki 6 Pekka Suhonen 6 Ville Supponen 6 Tuomas Syrjä 6 Sami Tuomela 6 Heikki Vasamies 6 William Velmala 6 Teemu Fors 5 Petteri Hytönen 5 Timo Lintula 5 Paavo Sallinen 5 Mikko Savelainen 5 Jan Södersved 5 Ina Tirri 5 Sebastian Andrejeff 4 Johan Linden 4 Jari Miettinen 4 Mika-Petri Harju 3 Tomi Rantanen 3 Yrjö Klinge 2 Risto Suksi 2 Juha Markkola 1
 

Neloskuva aiheutti hämmennystä

Maaliskuun kierroksen ensimmäinen kuva oli mitä luvattiin: helppo. Oikean vastauksen lisäksi tuli vain pari käenpiikaehdotusta. Tuollainen alapuolen kuviointi tikannäköisellä linnulla ei oikeastaan voi sopia kuin nuorelle vihertikkalajille. Splitti pyreneidenvihertikka sekä Afrikan puolella esiintyvä atlaksenvihertikka eivät ole noin karkeasti kuvioituja, mutta eipä niitä kukaan ehdottanutkaan. Kuvassa luuraa siis, ei Jallu, vaan vihertikka (Picus viridis). Kuva numero 4 aiheuttikin sitten vähän enemmän päänvaivaa. Itse asiassa yllättävän paljon. Monen ajatukset lähtivät ruskeiden, vahvan silmäkulmajuovan omaavien phyllareiden suuntaan ja kuvasta ehdotettiin vuoritiltalttia (2), kanariantiltalttia sekä tiltalttia. Kikkailemaankin lähdettiin ja myös madeiranhippiäisvastauksia saatiin kaksi. Määrityksen avaimet ovat silmän ympärillä ja päänkuvioissa. Tumma silmänympärys, laaja, vaalea alaluomi ja tumma ohjas sekä todella leveä skj (tosin vähän epäselvärajainen) sekä muuta päätä tummempi päälaki mustan nokan kanssa eivät oikein sovi mihinkään tiltalttilajiin. Silmäkulmanjuova jatkuu silmän taakse leveänä, vaikkakaan ei kovin selvärajaisesti, mutta madeiranhippiäisellä se kiertäisi vain silmän. Koipien väriä tästä kuvasta on vaikea hahmottaa. Kuvassa häärää kesäinen 1kv tulipäähippiäinen (Regulus ignicapilla).
Tilanne 1.4.2019 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen 4 Lauri Hiekkanen 4 Hannu Huhtinen 4 Vesa Jouhki 4 Jari Laitasalo 4 Markus Lampinen 4 Timo Lintula 4 Markus Miettinen 4 Matti Mäkelä 4 Juha Niemi 4 Petro Pynnönen 2 Kalle Rainio 4 Janne Riihimäki 4 Paavo Sallinen 4 Mikko Savelainen 4 Pekka Suhonen 4 Ville Supponen 4 Jan Södersved 4 Tuomas Syrjä 4 Ina Tirri 4 Sami Tuomela 4 Heikki Vasamies 4 William Velmala 4 Teemu Fors 3 Mika-Petri Harju 3 Petteri Hytönen 3 Johan Linden 3 Jari Miettinen 3 Tomi Rantanen 2 Olli Haukkovaara 2 Yrjö Klinge 2 Mika Ohtonen 2 Risto Suksi 2 Kari Haataja 1 Juha Markkola 1 Hannu Talvitie 1 Jorma Vickholm 1
 
005
Kuva 5.
 
006
Kuva 6.
 

Taas mennään

Tänä vuonna kisataan 11 kierrosta, helmikuusta joulukuuhun. Vuoden 2019 määrityskisan ensimmäinen kierros on taputeltu. Osanottajia oli huikea määrä. Kisa pidetään helppona ainakin alkuun. Ensimmäinen kierros oli helppo, mutta ei sittenkään liian helppo, sillä hajontaakin tuli. Ensimmäisen kuvan poispäin kävelevä kahlaaja ei tuottanut vaikeuksia kenellekään, sen verran omaperäinen on nuoren isosirrin (Calidris canutus) selkäpuolen kuviointi ja harmaa yleissävy sekä habitus. Kakkoskuvan linnun olivat kaikki määrittäneet sirkkalinnuksi, mutta oikean lajin lisäksi muutama ehdotti viirusirkkalintua. Kuvassa näkyy kuitenkin hyvin oleelliset selkäpuolen tuntomerkit: Selän pitkittäisviirut ovat pensassirkkalinnulla harvemmassa ja leveämpiä, tertiaalien vaaleanruskeat reunukset ovat pensassirkkalinnulla leveimmillään ulkoreunoissa, kun viirusirkkalinnulla ne reunustaisivat tertiaalia tasaisen kapealti koko matkalta. Kuvan linnulla on myös pitkä pyrstö, mikä sopii nimenomaan pensassirkkalinnulle (Locustella naevia). Kiitos vastanneille ja tervetuloa mukaan. Tilanne 1.3.2019 Sebastian Andrejeff 2 Teemu Fors 2 Olli Haukkovaara 2 Kalle Hiekkanen 2 Lauri Hiekkanen 2 Hannu Huhtinen 2 Mika-Petri Harju 2 Petteri Hytönen 2 Vesa Jouhki 2 Jari Laitasalo 2 Markus Lampinen 2 Johan Linden 2 Timo Lintula 2 Jari Miettinen 2 Markus Miettinen 2 Matti Mäkelä 2 Juha Niemi 2 Mika Ohtonen 2 Petro Pynnönen 2 Kalle Rainio 2 Tomi Rantanen 2 Janne Riihimäki 2 Paavo Sallinen 2 Mikko Savelainen 2 Pekka Suhonen 2 Risto Suksi 2 Ville Supponen 2 Jan Södersved 2 Tuomas Syrjä 2 Ina Tirri 2 Sami Tuomela 2 Heikki Vasamies 2 William Velmala 2 Kari Haataja 1 Yrjö Klinge 1 Juha Markkola 1 Hannu Talvitie 1 Jorma Vickholm 1
 
003
Kuva 3.
 
004
Kuva 4.
 

Kisa alkaa oikeasti helpoilla, tervetuloa mukaan!

001
Kuva 1.
 
002
Kuva 2.

Määrityskisa 2018

30/12/2018

Määrityskisa 2018


Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa helmikuun alusta 2018 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2018. Kierroksia on yksitoista (11). Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija sekä edellisvuoden voittaja. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella (IOC:n listaa mukaillen). Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan ”rankkarikisalla”, kerrasta poikki -tyylisesti. Palkintona on lahjakortti KonTiki Toursin lintumatkalle. Lahjakortin arvo on ko. matkan arvo (kuitenkin max. 3000 euroa). Palkintomatka on käytettävä alkavan kalenterivuoden aikana palkinnon julkistamisesta. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.
 
 

Voitto ratkesi sittenkin arvonnalla!

Kärkikaksikko Tero Toivanen ja Markus Lampinen päätyivät määritysskabassa tasatulokseen, jonka jälkeen otettiin nopea kahden kuvan ”rankkarikisa”. Tämäkään ei auttanut vaan molemmat määrittivät jälleen molemmat kuvat oikein! Sen enempää perustelematta (ehkä jaksan laittaa perustelut myöhemmin tänne) määrityskuvissa olivat juv samettipääkerttu (Sylvia melanocephala) ja naaras punasotka (Aythya ferina).  Tämän jälkeen suoritettiin arvonta, joka on videoitu. Arpa ei ole paras mahdollinen tapa selvittää, kuka on paras määrittäjä, mutta tähän näiden uskomattoman tasaväkisten veijareiden kohdalla nyt päädyttiin. Arpa suosi Keski-Suomen omaa poikaa Tero Toivasta, joka lähtee Kon-Tikin lintumatkalle! Isot onnittelut! (7.1.2019/KuhPe)
 

Tasapeli

Ensimmäistä kertaa tämän määrityskisan historiassa jouduttiin tasapelitilanteeseen. Aiempien vuosien säännöissä on tasapelin sattuessa ratkaisuna ollut arvonta, mutta nyt päätettiin kokeilla “rankkarikisaa”. Kisa on siis vain kahdelle tasapeliin päässeelle vastaajalle, tässä tapauksessa M. Lampiselle ja T. Toivaselle. Jos sekin päättyy tasatilanteeseen, sitten arvotaan. Arvonnan suorittavat kisan laatija ja Bongariliiton pj. Sormet ristiin ja onnea! Kuva 21 oli paria peltosirkku- ja pajusirkkuvastausta lukuunottamatta tunnistettu kirviseksi. Ehdotuksia tuli isokirvisestä, metsäkirvisestä ja taigakirvisestä. Hyvin oli kuitenkin kirvisten uloimpien pyrstösulkien kuviointi ja väritys hallussa seitsemällä vastaajalla, jotka määrittivät lajin oikein tundrakirviseksi (Anthus gustavi). Kuva 22 aiheutti harvinaisen paljon hämmennystä. Seuraavia lajeja ehdotettiin: turkinkyyhky, palmukyyhky, mustakaularastas, tummajunkko ja kirjokerttu. Vaalean harmaanruskea, kuvioton, melko ison oloinen lintu pähkinäruokinnalla… Vaaleareunuksiset, yhtenäisen tummat siipisulat ja iphit ja hyvin vaalea, kuvioton alapuoli, pähkinöiden yläpuolella pilkistävä iso musta silmä ja hyvällä mielikuvituksella melko tukeva, vaaleanpunainen koipi johdattelevat ajatukset nuoreen punakottaraiseen (Sturnus/Pastor roseus). TULOKSET: Markus Lampinen 20Tero Toivanen 20 Petteri Hytönen 18 Heikki Vasamies 18 Markus Miettinen 17 Juha Niemi 16 Tuomas Syrjä 16 Mika-Petri Harju 13 Kari Haataja 11 Mikko Savelainen 11 Sami Tuomela 11 Vesa Jouhki 10 Timo Lintula 9 Janne Riihimäki 9 Risto Suksi 9 (Listasta jätetty pois kaksi viimeistä kierrosta väliin jättäneet)
 
extra1
Rankkarikuva 1
 
extra2
Rankkarikuva 2
 

Viimeiselle kierrokselle

Toiseksi viimeisen kierroksen kuvat eivät onnistuneet heilauttamaan kärkeä suuntaan eikä toiseen. Tilanne on hankala, ja viimeisellä kierroksella on ratkaisun tapahduttava, muuten joudutaan ensimmäistä kertaa tässä kisassa siihen tilanteeseen, että voittaja ratkaistaan rankkarikisalla. (Ensimmäisissä kisoissahan tasapelisääntö oli arvonta, mutta se on aina jollain lailla epäreilu tapa ratkaista mestari).

Kuvan 19. phyllari oli pahus vieköön helpompi kuin piti. Kärkikaarti tunsi linnun mukisematta, vaikka hajontaakin vastauksissa oli. Linnusta ehdotettiin oikean lajin lisäksi ruskouunilintua, siperianuunilintua ja Idänuunilintua. Pitkä, selvä silmäkulmanjuova, leveä, yhtenäinen silmäjuova silmän takana, selvähköä kuviointia korvanpeitinhöyhenissä, harmaata sävyä rinnan sivuilla, vihreää siipisulissa, tumma otsa ja tumma alanokan kärki vaaleiden jalkojen kera johdattelevat vähän liiankin helposti lapinuunilintuun, eikä siipijuovan näkymättömyys hämännyt ketään ainakaan kärkiporukassa. Eräs määrittäjä-ässä jopa mainitsi sellaisen pilkottavan kuvassa. Koska kukaan ei ehdottanut esim. tenellipestä, ei siitä sen enempää… Näillä eväillä lintu on siis lapinuunilintu (Phylloscopus borealis).

Eipä kuvan 20. kahlaajakaan kauheasti päänvaivaa huipulla aiheuttanut. Ehdotuksia oikean lisäksi tuli valkoperäsirristä (2), jänkäsirriäisestä (2), pikkusirristä ja kuovisirristä. Yleinen höyhenpuvun tummuus voi viedäkin ajatukset Limicolaan, mutta kuovisirriin ei selkäpuolen kuviointi istu. Selkäpuolella ei ole havaittavissa minkäänlaista v-kuviota ja puku on huomattavan musta-valkoinen. Edellä mainitut tuntomerkit hartiahöyhenten tummien keskustojen muodon ja kupeilla olevien pienten viirujen lisäksi mahdollistavat kainaloaan tuulettavan sirrin määrityksen kanadansirriksi (Calidris pusilla).

Tilanne 1.12.2018: Petteri Hytönen 18 Markus Lampinen 18 Tero Toivanen 18 Heikki Vasamies 16 Markus Miettinen 15 Juha Niemi 15 Tuomas Syrjä 15 Mika-Petri Harju 12 Sami Tuomela 11 Kari Haataja 10 Vesa Jouhki 10 Teemu Fors 9 Timo Lintula 9 Janne Riihimäki 9 Mikko Savelainen 9 Risto Suksi 9 Jari Miettinen 8 Ari Vuorio 7
 
021
Kuva 21.
 
022
Kuva 22.
 

Taskubiljardia

Vaikka kuva 17 on melko yksiselitteisesti se, mikä se on, oli se silti odotetun hankala. Kuvasta ehdotettiin kyproksenkerttua, arabiankerttua (2), hernekerttua, samettipääkerttua, mustapyrstötaskua ja kivitaskua (tosin kivitaskuvastaus lienee enemmän tai vähemmän läppä). Pieni pyöreä muoto, lämpimän tummanharmaa yleissävy, muusta ruumiista tummana erottuvat siivet ja kokomusta (lyhyt) pyrstö ilman valkeita reunoja sulkevat muut ehdotetut lajit pois. Kuvassa säpisee isopurppuramedestäjänaaras (Cinnyris osea). Kuva 18 oli nolo laatijan moka: oletuksena oli, että lintu on rusotasku. Myöhemmin kuitenkin ilmeni, että määritys ei ole varma, ja lintu voi olla kivitasku. Kuva hylätään kisasta kokonaan. Pahoittelut asiasta. Selvitystä asiasta ja toinen kuva ko. linnusta nähtävissä Bongariliiton Facebook-sivulla. Tilanne 1.11.2018: Petteri Hytönen 16 Markus Lampinen 16 Tero Toivanen 16 Heikki Vasamies 15 Tuomas Syrjä 14 Markus Miettinen 13 Juha Niemi 13 Pekka Suhonen 11 Mika-Petri Harju 10 Sami Tuomela 10 Teemu Fors 9 Janne Riihimäki 9 Vesa Jouhki 9 Mikko Savelainen 9 Jari Miettinen 8 Kari Haataja 8 Risto Suksi 8 Timo Lintula 7 Ari Vuorio 7 Kristiina Järvenpää 6
 
019
Kuva 19.
 
020
Kuva 20.
 

Piinaava kierros

Syyskuun kierros tasoitti kärjen takaisin piinaavaan tasapisteasetelmaan…

Kuvassa 15 maassa ruokaileva pikkulintu oli toisille helppo, toisille ei. Ääniä saivat oikean vastauksen lisäksi rautiainen (2), mustakurkkurautiainen, pikkuvarpunen, juovapääsirkku sekä valkokurkkusirkku (4). Pisarasiipijuova ja tertiaalit eivät oikein sovi jenkkisirkuille (vaikkakin valkokurkkusirkulla voi olla myös paljolti tuota muistuttava siipijuova). Tuollainen siipijuova taas on rautiaisille tyypillinen. Linnun lämpimähkö yleissävy ei istu tavallisen rautiaisen sävymaailmaan. Selkähöyhenten ja tertiaalien reunusten punaruskea sävy ja tertiaalien kuviointi sopivat parhaiten taigarautiaiselle (Prunella montanella).

Kuvan 16 lokki aiheutti odotetusti ahdistusta ja todisti jälleen kerran sen, että lokit eivät ole helppoja eivätkä vähimmässäkään määrin yksiselitteisiä. Kuvasta ehdotettiin kolmea lajia: selkä-, etelänharmaa- ja harmaalokkia. Tuoreessa ja kulumattomassa puvussa pasteeraava 1kv lokki, jonka habitus on ensisilmäyksellä harmaalokin. Etelänharmaalokilla jalat olisivat pidemmät ja nokka olisi micalla jykevämpi. Keskimääräistä tummempi ja kontrastikkaampi puku tekee linnusta hyvin selkälokkimaisen (tai micamaisen). Kuitenkin pään ja vatsapuolen kuvionti ovat tyypillistä argarimaista suttua. Isojen peitihöyhenten kuviointi sopii näistä kolmesta lajista eniten harmaalokille. Tertiaalien kuvionti ei näy kunnolla

mutta kyllä sieltä erottuu paljon valkoista reunoissa, mikä myös sopii harmaalokille. Muun muassa näillä tuntomerkeillä tästä epätyypillisestä, Helsingin Kampissa kädestä syöneestä harmaalokista pystyy määrittämään harmaalokin (Larus argentatus).

Tilanne 1.10.2018: Tero Toivanen 15 Petteri Hytönen 15 Markus Lampinen 15 Heikki Vasamies 14 Markus Miettinen 13 Juha Niemi 13 Tuomas Syrjä 13 Pekka Suhonen 11 Mika-Petri Harju 10 Sami Tuomela 10 Teemu Fors 9 Janne Riihimäki 9 Vesa Jouhki 9 Jari Miettinen 8 Mikko Savelainen 8 Risto Suksi 8 Kari Haataja 7 Timo Lintula 7 Ari Vuorio 7 Kristiina Järvenpää 6
 
017
Kuva 17.
 
018
Kuva 18.
 

Helppo ”huilauskierros”

Kuvan 13 tasku oli laatijalta pieni arviointivirhe (tunnustan) eli risujen takana vilahtava tasku olikin yllättävän helppo tapaus. Pyrstön kuvio sulkee toki pois monta Oenanthe-lajia, mutta muuten kuva voisi olla hankala, elleivät siipisulkien vaaleat tyvet erottuisi noin selvästi. Oikean vastauksen lisäksi useat ehdottivat mustataskua, jolla on samankaltainen pyrstökuvio. Kohdassa, jossa risu haarautuu kahdeksi isommaksi oksaksi, näkyy kuitenkin osa päätä, jossa on valkoista. Moni oikein vastannut arpoi surutaskun ja lännensurutaskun välillä, mutta IOC:n listalla ne ovat edelleen samaa lajia. Kuvassa viuhahtaa siis surutasku (Oenanthe lugens).
Kuvan 14 männyssä nyhertävä tikka oli määrityskuvana oikeastaan kolmen lajin välillä arpomista. Tikka tunnettiin hyvin, ja oikean lajin lisäksi ehdoteltiin odotetusti käpy- ja syyriantikkaa. Avaintuntomerkit tässä tikassa ovat valkoiset uloimmat pyrstösulat, haaleanpunertava alaperä ja hyvällä mielikuvituksella pientä suttuviirua kupeilla. Nämä tuntomerkit yhdessä auttavat sulkemaan pois muut olkalaikkutikat, käpy- ja syyriantikan ja jäljelle jää tammitikka (Dendrocopos medius). Syyskuun kierros polkaistaan käyntiin uusilla kuvilla, joista toinen on kaikkien rakastama lokkikuva – sori siitä :) Tilanne 1.9.2018: Tero Toivanen 14 Petteri Hytönen 13 Markus Lampinen 13 Juha Niemi 13 Tuomas Syrjä 13 Heikki Vasamies 13 Markus Miettinen 12 Pekka Suhonen 11 Mika-Petri Harju 10 Sami Tuomela 10 Teemu Fors 9 Janne Riihimäki 9 Vesa Jouhki 8 Jari Miettinen 8 Paavo Sallinen 8 Mikko Savelainen 8 Kari Haataja 7 Risto Suksi 7 Ari Vuorio 7 Kristiina Järvenpää 6 Timo Lintula 6
 
015
Kuva 15.
 
016
Kuva 16.
 

Heinäkuun paahtoa – kärkipaikalla heilahti

Heinäkuun kuvat on katsottu ja tunnistettu. Kierros sai aikaan muutoksia kärkipaikalla. Kuvan 11 oranssin linnun määritys pyöri pääasiassa kahden lajin välillä. Oikean lajin lisäksi vuorileppälintu sai jonkin verran ääniä ja hajaäänenä kuului Amerikan-vieras idänlehtoturpiaali. Molempien kuvien kohdalla voisin kuvitella, että tietokoneen/tabletin/luurin näytön eroilla on vaikutusta siihen, miltä lintu näyttää ruudulla. Eräänkin vuorileppälintua ehdottaneen perustelussa oli oranssin värin sävy, joka siis on vuorileppälinnulla punaisempi ja sepelleppälinnulla keltaisemman oranssi. Kokoa on kuvasta mahdotonta tulkita, mutta koivet ovat hyvinkin hentoiset ja linnun olemus “näyttää pieneltä”. Räikeät valkoiset siipikuviot mustissa siivissä ja punainen yleisväri eivät oikein sovi muille lajeille, kuin sepel- ja vuorileppälinnulle. Pyrstön alapuolen väritys sopii näistä parhaiten sepelleppälinnulle, mutta siinä on vaihtelua. Parhaat tuntomerkit ovat varmaankin se, että vuorileppälinnun suuri ja räikeä valkoinen siipilaikku näkyy myös valkoisena siiven alapinnalla sekä jo aiemmin mainittu alapuolen hillitymmän oranssi sävy. Kuvassa kuvaajaa pakenee siis sepelleppälintu (Phoenicurus moussieri). Lajin määritti oikein 14 vastaajaa. Kuvan 12 kahlaaja oli pahempi tapaus. Linnusta ehdotettiin yllättävän monta amerikansipiä ja lapinsirriä, vaikka niiden paraatituntomerkkinä ovat vaaleat jalat – ensin mainitulla jopa erityisen keltaiset. Valohan tunnetusti vaikeuttaa joskus kahlaajien koipien värin toteamista, mutta tässäkin tapauksessa käy mielessä laitteiden näyttöjen eroavaisuudet… Noh, oli miten oli, linnulla on tummanharmaat koivet. Muita ehdotuksia olivat gobintylli, kaspiantylli, pikkutylli, taigaviklo, rantasipi, suosirri ja kääpiöliitäjä. Siipijuovat sulkevat ehdotetuista lajeista pois kolme. Siipijuovan muoto ja pyrstön kuviointi eivät oikein sovi kaspian- ja gobintyllille, eivätkä kauhean hyvin rantasipillekään. Mitäänsanomattoman tasaisen harmaanruskea yläpuoli, valkoinen vatsapuoli, leveälti valkeat pyrstönreunat tumman kärjen kera ja pitkähköt, tummat jalat sekä selvä siipijuova sopivat mustajalkatyllille (Charadrius alexandrinus). Mujatyn määritti oikein 6 vastaajaa.

Tilanne 1.8.2018:

Tero Toivanen 12

Petteri Hytönen 11

Markus Lampinen 11

Juha Niemi 11

Pekka Suhonen 11

Tuomas Syrjä 11

Heikki Vasamies 11

Markus Miettinen 10

Teemu Fors 9

Mika-Petri Harju 9

Sami Tuomela 9

Janne Riihimäki 8

Paavo Sallinen 8

Mikko Savelainen 7

Ari Vuorio 7

Vesa Jouhki 6

Jari Miettinen 6

Risto Suksi 6

Kari Haataja 5

Kristiina Järvenpää 5

Timo Lintula 5

Sebastian Andrejeff 4

 
013
Kuva 13.
 
014
Kuva 14.
 

Sorsat on pahoja

Kuvan 9 sorsa oli odotetun paha kuva. Sen verran paha jopa, että se heilautti kärjen tilannetta! Eniten sai ääniä heinätavi (8), lisäksi ehdotettiin lapasorsaa ja punanokkasorsaa. Punatavivastauksia odotin, mutta niitä ei tullut yhtään. Selkäpuolen kuviointi, tertiaalien vaalea keskijuova ja pään kuviointi rajaavat mahdollisuudet pariin lajiin. Paljon ehdotetulla heinätavilla ei ole tertiaaleissa juovaa ja pään kuviot olisivat vielä voimakkaammat. Sen sijaan kyseisennäköinen suomukuvioinen selkäpuoli, tumma poskilaikku ja melko kylmänruskea yleissävy viittaavat vahvasti sinisiipitaviin, jolla myös voi olla tertiaaleissa vaalea keskijuova. Näillä eväillä linnu  pystyy määrittämään sinisiipitaviksi (Anas discors).

Kuvan 10 pikkulinnun piti olla näistä se vaikeampi. Jenkkivarpuslintuvastauksia tuli vain yksi: kenttäsirkkunen. Lisäksi arvattiin lapinsirkkua ja pikkuvarpusta. Kupeilla näkyvät tummat kuviot olivat liian selvä tuntomerkki, joten jos määrityksessä vain pääsi Passer-sukuun, loppupeli oli selvä. Kuvassa pistelee jyviä poskeensa koiras pensasvarpunen (Passer hispaniolensis).

Tilanne 1.7.2018:

Pekka Suhonen 10

Tero Toivanen 10

Petteri Hytönen 9

Markus Lampinen 9

Markus Miettinen 9

Juha Niemi 9

Tuomas Syrjä 9

Heikki Vasamies 9

Teemu Fors 8

Mika-Petri Harju 8

Paavo Sallinen 8

Sami Tuomela 8

Janne Riihimäki 7

Mikko Savelainen 7

Ari Vuorio 7

Vesa Jouhki 6

Jari Miettinen 6

Timo Lintula 5

Risto Suksi 5

Sebastian Andrejeff 4

Kari Haataja 4

Kristiina Järvenpää 4

 
011
Kuva 11.
 
012
Kuva 12.
 

Hajontaa – paitsi kärjessä

Toukokuun kierros ei kärkeä horjuttanut. Kuva 7 tunnettiin kiitettävästi. Oikean vastauksen lisäksi ehdoteltiin punarintanakkelia. Punaruskean kirjavat pyrstön alapeitinhöyhenet ja alaperä ja lyhyt pyrstö, muutoin valkea alapuoli sekä jalan vierestä pilkottava musta silmäjuova eivät oikein anna tilaa muille lajeille kuin pähkinänakkelille (Sitta europaea).

Kuva 8 aiheutti hämmennystä monissa vastaajissa. Linnusta ehdotettiin laajalla skaalalla yli sukurajojen härkälintua, kalliopyytä, siperiantavia, nokisorsaa, allia, keräkurmitsaa ja tundrakurppeloa.

Avaintunromerkkejä linnussa ovat mm. valkea kyynärsiiven takareuna ja tarkkaan katsoen sinertävä siipipeili, joka näkyy ainakin vasemmassa kyynärsiivessä. Pitkänoloinen pyrstö. Kulmikas, erikoisen mallinen pää, jossa takaraivolle jatkuva tumma “töyhtö” sekä valkoinen silmänympärys.

Joku keksi myös oranssit jalat, ja vielä kun äkkää, että lintu lentää tyypillisesti pää ylös nostettuna, linnun voi määrittää vaihtopukuiseksi koiras mandariinisorsaksi (Aix galericulata).

Tilanne kesäkuun 1. 2018:

(Listasta poistettu toistaiseksi ne, jotka ovat jättäneet kolme viimeistä kierrosta väliin)

Markus Miettinen 8

Tero Toivanen 8

Pekka Suhonen 8

Mika-Petri Harju 7

Petteri Hytönen 7

Markus Lampinen 7

Juha Niemi 7

Paavo Sallinen 7

Tuomas Syrjä 7

Heikki Vasamies 7

Teemu Fors 6

Vesa Jouhki 6

Sami Tuomela 6

Janne Riihimäki 6

Mikko Savelainen 6

Ari Vuorio 6

Risto Suksi 5

Timo Lintula 4

Jari Miettinen 4

Sebastian Andrejeff 4

Kristiina Järvenpää 3

Kari Haataja 2

 
009
Kuva 9.
 
010
Kuva 10.
 

Helppoa, helppoa

Edelleen pidetään kisa helppona. Ja huhtikuun kierros sitä olikin. Kuva 5 tunnettiin mainiosti. Viirukerttulia ja keltahemppoa tarjottiin, mutta muutoin tuo kellanvihreä pikkulintu määritettiin hyvin. Lovipäinen pyrstö, pitkittäisviiruinen alaperä, valkea vatsa ja teräväkärkinen nokka yleisvärityksen lisäksi auttoi määrittämään linnun spinariksi eli vihervarpuseksi (Carduelis spinus).Kuva 6. ei myöskään aiheuttanut vaikeuksia, vaikka laatija luulikin pienessä mielessään, että joku menisi ”lankaan”. Pöyheät pyrstön alapeitinhöyhenet, ”karvaiset” housut, kylmänruskea yleissävy sekä pyrstön ja siipisulkien kuviointi ja vielä luminen koivunoksa johdattavat mielikuvat helposti varpuspöllöön (Glaucidium passerinum). Kiitos vastanneille, uudet kuvat ohessa! Tilanne vapunpäivänä 2018: (Listasta poistettu toistaiseksi ne, jotka ovat jättäneet kaksi viimeistä kierrosta väliin) Markus Miettinen 6 Tero Toivanen 6 Pekka Suhonen 6 Teemu Fors 5 Mika-Petri Harju 5 Petteri Hytönen 5 Vesa Jouhki 5 Markus Lampinen 5 Juha Niemi 5 Paavo Sallinen 5 Tuomas Syrjä 5 Sami Tuomela 5 Heikki Vasamies 5 Janne Riihimäki 4 Mikko Savelainen 4 Risto Suksi 4 Ari Vuorio 4 Timo Lintula 3 Jari Miettinen 3 Sebastian Andrejeff 2 Kristiina Järvenpää 2 Kari Haataja 1
 
007
Kuva 7.
 
008
Kuva 8.
 

Helppouden sietämätön keveys – tai jotain

Kuvan 1. rastas oli suurimmalla osalla ihan hallinnassa. Ruskea selkäpuoli, pitkä valkea silmäkulmanjuova ja punaista kyljissä. Semmoinenhan on punakylkirastas. Pari vastaajaa hairahtui kuitenkin toiselle mantereelle ja ehdotti punarintarastasta ja yksi taas ruostesiipirastasta. Punarintarastaalla kuitenkin selkäpuolen väri on selvästi harmaa, skj ei ulotu näin pitkälle taakse, eikä vatsassa ole punaisen lisäksi tummia kuvioita. Ruostesiipirastaan selkäpuoli taas on punertavamman ruskea eikä alapuolella ole punaista. Kuvassa touhuaa siis punakylkirastas (Turdus iliacus).

Kakkoskuvan terhakka pikkulintu olikin sitten taas yllättävän paha. Väitän, että lämpöinen iltavalo oli suurin syypää erheisiin. Jos näin on, vanhan sanonnan puujalkaversio “kuva valehtelee enemmän, kuin tuhat sanaa” pätee jälleen.

No, kuvasta ehdotettiin vuorihemppoa (peräti 12), pikkusirkkua, mäntysirkkua ja kiurua (kutakin 1). Pään ja rinnan kuviot, eikä oikein nokkakaan sovi kolmelle viime mainitulle. Vuorihemppoon taas äkkiä katsoen sopii tuo hämäävä lämpimänruskea sävy. Tukeva, harmaa nokka, viiruja kurkussa ja pään kuviot varsinkin silmän seudulla sopivat silti paremmin hempolle (Carduelis cannabina).

Tilanne 1.4.2018: (Mukana kaikki, joilla vähintään 1 piste) Markus Miettinen 4 Tero Toivanen 4 Pekka Suhonen 4 Teemu Fors 3 Mika-Petri Harju 3 Petteri Hytönen 3 Vesa Jouhki 3 Markus Lampinen 3 Juha Niemi 3 Paavo Sallinen 3 Tuomas Syrjä 3 Risto Suksi 3 Sami Tuomela 3 Heikki Vasamies 3 Janne Riihimäki 2 Mikko Savelainen 2 Ari Vuorio 2 Sebastian Andrejeff 1 Mika Bruun 1 Kari Haataja 1 Kristiina Järvenpää 1 Juhani Karvonen 1 Timo Lintula 1 Jari Miettinen 1
 
005
Kuva 5.
 
006
kuva 6.
 

Tiira löi ällikällä

Eka kierros 2018 polkaistiin käyntiin hämmentävissä merkeissä. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Viime vuoden tapaan muutama ekan kierroksen tuli olla ns. sikahelppo. Kuva 1 eli tiirakuva osoittautuikin yllättävän hankalaksi. Moni ehdotti kuvasta riuttatiiraa, vaikka oletin tässä kuvassa arvottavan lajiparin kala-/lapintiira välillä. Uskoisin, että kuvassa on hämännyt vaalea nokankärki, joka kuultaa voimakkaassa vastavalossa läpi. Nokassa on silti hyvinkin selvä punertava sävy, mikä ei sovi kuin kala- ja lapintiiralle. Riuttatiiran nokassa vaaleaa (keltaista) olisi lisäksi enemmän, kuin kuvan linnulla. Myös nokan muoto on riuttatiiraksi liian lyhyt. Myös mustalta näyttävät koivet voivat viedä ajatukset sinne riuttatiiran suuntaan. Talvipukuisen riuttatiiran päänkuviot ovat erilaiset kuin kala- ja lapintiiralla. Silmän ympärille muodostuu selvempi naamari, ja usein jopa valkeat silmäluomet korostuvat. Käsisiiven takareuna ei ole myöskään riuttatiiralla noin selvärajainen eivätkä mielestäni pyrstön reunat ole mustat. Olisiko riuttatiira myös vastavalosta huolimatta kauttaaltaan puhtaamman valkoinen? Entäpä sitten lapintiira? Näin voimakkaassa vastavalossa lapintiiran lintukirjatuntomerkki, eli kokonaan läpikuultavat siipisulat korostuisivat varmasti. Kuluneisuudesta huolimatta siivellä on hahmotettavissa kolmiomainen läpikuultava alue. Myöskään tummempi kyynärsiiven takareuna ei sovi lapintiiralle. Käsisiiven takareuna olisi lapintiiralla vielä terävämmin ja kapeammin musta. Pään muoto olisi pyöreämpi ja nokka ohuempi ja lyhyempi. Tiirasta ehdotettiin siis riuttatiiraa (9), lapintiiraa (6) sekä 1 ruusutiira. Kuvassa kuitenkin lentää lokakuinen kalatiira (Sterna hirundo). Voi mahoton paikka. Tämä vaan taas todistaa, että tiirat eivät todellakaan ole helppoja määritettäviä. Kisaan saatiin jännitystä ja ahdistusta jo heti ensimmäisellä kierroksella :) Kuvan kaksi petolintukaan ei ollut täysin yksiselitteinen määritettävä. Ääniä sai pikkukiljukotka, liitokotka ja arohiirihaukka, yksi kutakin. Muutoin kaikki määrittivät kaartavan pedon oikein. Hämäävin yksityiskohta – luulisin – on varmaan peitinhöyhenten vaalea lautuma / siiven yläpinnan väritys, joka ei ihan istu tyypilliseen meikäläiseen hiirihaukkaan. Kuvassa nimittäin lentää azorilainen hiirihaukka (Buteo buteo rothscildi). Mm. pyrstön kuviointi poissulkee muut ehdotetut lajit. Nyt jatketaan maltillisesti helpoilla kuvilla… Tilanne 1.3.2018: (Mukana kaikki, jotka saivat vähintään 1 pisteen) Mika-Petri Harju 2 Petteri Hytönen 2 Vesa Jouhki 2 Markus Miettinen 2 Mikko Savelainen 2 Pekka Suhonen 2 Tuomas Syrjä 2 Tero Toivanen 2 Sami Tuomela 2 Sebastian Andrejeff 1 Mika Bruun 1 Teemu Fors 1 Juhani Karvonen 1 Markus Lampinen 1 Timo Lintula 1 Juha Niemi 1 Janne Riihimäki 1 Paavo Sallinen 1 Risto Suksi 1 Heikki Vasamies 1 Ari Vuorio 1
 
003
Kuva 3.
 
004
Kuva 4.
 
001
Kuva 1.
 
002
Kuva 2.

Määrityskisa 2016

30/12/2016

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa vuoden alusta 2016 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2016. Kierroksia on kaksitoista. Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka KonTiki Toursin Keski-Thaimaan lintumatkalle 24.2.–5.3.2017. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.
 

Tiukka taisto ratkesi viime metreillä

Kisan kärkikaksikko pysyi sitkeästi huipulla viimeiselle kierrokselle saakka. Ratkaiseva kuva, 23, oli lopulta pyrstöpuoltaan esittelevä tuttu metsälintu, joka meni joiltakin vastaajilta sinne metsään. Kuvasta veikattiin hömötiaista, lapintiaista, kallionakkelia ja saharantimalia sekä yksi tyhjä vastaus. Oikeita vastauksia saatiin vain kolme. Linnun muoto, kuviottomat alapeitinhöyhenet, tummanharmaat koivet, juuri oikeansävyinen ruskea vatsapuoli ja ruskea selkä sekä kuviottomat siivet sopivat hyvin töyhtötiaiselle (Lophophanes cristatus). Hömö- ja lapintiaisella näkyisi selvemmin kyynärsiiven paneeli ja etenkin hömppä olisi harmaamman sävyinen. Nakkeleilla taas olisi ainakin lyhyempi pyrstö. Värisävyt voisivat sopia saharantimaliinkin, mutta sen pyrstö olisi varmasti pidemmän näköinen. Kuvasta 24 veikattiin useampaakin amerikkalaista warbleria, ääniä saivat keltaperäkerttuli ja keltarintakerttuli sekä lisäksi amerikankirjorastas ja siperianrastas. Hyvin tumma, mustanruskea viiruton selkäpuoli, voimakkaat viirut kupeilla, pyrstön alapuolen ja alapeitinhöyhenten väritys ja jalkojen punertava väri sopivat kiistatta rantakerttulille (Seiurus noveboracensis) (purokerttuli voitaneen poissulkea pyrstön alapeitinhöyhenten mustien tyvien perusteella?, mutta laji on vasta WP:n lajilistalta poistunut, joten se ei ole oleellista). Vuoden 2016 määrityskilvan voittajaksi selviytyi siis Markus Lampinen. Onnittelut hienosta suorituksesta. Kiitos kaikille osallistujille, tänä vuonna jatketaan uudella määrityskisalla, jonka ajankohdasta ilmoitetaan lähiaikoina. TULOKSET: Markus Lampinen 23 Hannu Huhtinen 22 Markus Miettinen 20 Andreas Uppstu 20 Tero Toivanen 18 Heikki Vasamies 18 Vesa Jouhki 14 Sami Tuomela 12 Jari Miettinen 12
 
Kuva 23.
 
Kuva 24.
 

Kämmenet hikoaa

Jännäksi menee tämä kisa. Kolmen kärki on ollut jäätävän kova viimeiset kierrokset, eikä mikään ole sitä saanut horjumaan. Nyt kuitenkin huipulla heilahti, kun peliin otettiin lokkikortti. Lokkikuvilla, ja etenkin tällaisilla laskelmoiduilla lokkikuvilla saa aina ystäviä (sarkasmia, toim. huom.) :) Kuvan 21 ”lankaan” meni moni. Äkkiä katsoen tuo siipiään levittelevä lokki näyttää rengasnokkalokilta. Mm. kolmen sisimmän käsisulan kärjet ja ala- ja yläperän runsas kuviointi, kuten myös kupeiden tumma suttuisuus ja miksei myös nokan värityskin sopivat paremmin rengasnokkalokille kuin meikäläiselle kalalokille. Lintu vaikuttaa myös melko vaalealta, esim. isojen peitinhöyhenten osalta. Kalalokilla on kuitenkin itäinen alalaji kamtschatschensis, jonka tuntomerkit ovat osittain delawarensiksen ja canuksen väliltä. Viisi vastaajaa ehdotti rengasnokkalokkia, loput päätyivät kalalokkiin. Kuvassa verryttelee kalalokki (Larus canus kamtschatschensis). Kuvassa 22 sukiva sirri sai vähemmän härdelliä aikaiseksi, kuin kuvittelin. Epävarmuutta oli silti aistittavissa vastauksissa, ja epäilipä eräs vastaaja kompaakin, vaikkei sitten olisi kuitenkaan kannattanut… Valkoperäsirriä ja tundrasirriä ehdotettiin kumpaakin kerran, muut vastasivat oikein. Pikku- ja rusokaulasirriä ei veikannut kukaan. Mustat jalat, lyhyt nokka, buffit hartiahöyhenten reunukset, alimpien hartiahöyhenten ankkurikuviot sekä hailakan väriset tertiaalien reunukset sopivat  sirreistä parhaiten kanadansirrille (Calidris pusilla). Viimeinen kierros 2016 lähtee nyt, ja laatijalla hikoavat kämmenet. Todella vaikea paikka valita peliin kaksi kuvaa, joiden pitäisi ratkaista kisa. Kärjessä jyllää kova määritystaito, joten ei auta kuin katsoa miten käy! TILANNE 1.12.2016: Hannu Huhtinen 21Markus Lampinen 21 Markus Miettinen 20 Andreas Uppstu 19 Tero Toivanen 17 Heikki Vasamies 17 Vesa Jouhki 14 Sami Tuomela 12Jari Miettinen 11 Timo Lintula 7 Kristiina Järvenpää 6
 
Kuva 21.
 
Kuva 22.
 

Kärkikolmikko on sitkeää tekoa

Terävimmässä kärjessä ei tapahtunut muutoksia, vaikka muuten hajontaa oli jonkin verran. Kuva 19 oli kömpelöhkö yritys saada edes joku menemään halpaan, mutta pää kainalossa sukiva merihanhi (Anser anser) oli hyvin tunnistettu. Lisäksi ehdotettiin metsähanhea. Vähäinen määrä mustaa pyrstössä (näkyy, kun osaa hahmottaa) sekä pään ja kaulan harmaa väri ja yläperän vaaleanharmaa sävy sopivat merihanhelle. Kuvan 20 sukeltava vesiäinen sitä vastoin aiheutti paljonkin hämminkiä ja ehdotuksia sateli useammastakin suvusta. Ääniä saivat lapasotka, pikkulapasotka, virta-alli, amerikanjääkuikka, kaakkuri, härkälintu sekä harjakoskelo. Pikkuisen pilkistävä ”siipipeili”, eli valkoinen kuvio kyynärsulissa sulkee pois jo monta lajia. Linnulla on myös harmaat jalat ja suht’ pitkä pyrstö. Pitkältä vaikuttava ulottuma, kuten myös samansävyinen selkä kuin kyljet ja kupeet, sekä kylmänharmaanruskea sävy kupeissa yhdistettynä punertavanruskeaan alueeseen kyljessä sopivat huonosti sotkille. Tällaisilla eväillä eräät ovat onnistuneet määrittämään pulikoitsijan uiveloksi (Mergellus albellus). Toiseksi viimeiselle kierrokselle lähdetään laatijan puolesta kylmä hiki niskassa. Kärjen murtamiseen tarvitaan nyt muutakin kuin Euroopan Lintuoppaan oppeja ja sisiksen määritystaitoa ;) Tilanne 1.11.2016 (kaikki vähintään 5 pistettä keränneet) Hannu Huhtinen 19 Markus Lampinen 19 Markus Miettinen 19 Andreas Uppstu 17 Heikki Vasamies 16 Tero Toivanen 15 Vesa Jouhki 13 Tuomas Syrjä 11 Paul Boijer 10 Sami Tuomela 11 Jari Miettinen 10 Timo Lintula 7 Kristiina Järvenpää 6
 
Kuva 19.
 
Kuva 20.
 

Jännäksi menee…

Kuva 17 aiheutti odotettua hämmennystä vastaajissa. Määrityksen avaimet olivat ennen kaikkea oivalluksessa. Miten päin lintu on ja mitä se tekee? Vedessä pulikoiva lintu oli määritetty oikean vastauksen lisäksi lunniksi, merilokiksi ja telkäksi. Kun kuvan linnun hahmottaa oikein, tajuaa, että lintu on pyrstö vasemmalle päin ja pää oikealle. Tällöin veden alta pilkistävä oranssi hommeli on nokka. Linnulla on musta selkä ja siipi, valkea kylki ja musta rinta ja peräpäässä näkyy valkeaa yläperää. Nokan voi mieltää ohueksi ja jopa pitkäksi, jolloin kyseessä on kylpevä meriharakka (Haematopus ostralegus). Kuva 18 jakoi näkemyksiä seuraavasti: kirjokerttu, idänorfeuskerttu, oliivikultarinta, sinitiainen, pikkuvarpunen ja korsikannakkeli. Huomio kiinnittyy alapeitinhöyhenten kuviointiin. Korsikannakkelilla on vastaavaa vipellystä alaperässään, mutta sen pyrstö olisi selvästi lyhyempi. Joillakin Sylvioilla on kuviointia alapeitinhöyhenissä, mutta idänorfeuskertulla ja kirjokertulla se olisi erilaista. Selkä- ja vatsapuolen sopivanharmaa yleisväritys, pyrstösulkien väritys sekä valkeiden pyrstönreunojen puuttuminen kuten myös siipisulkien kovertumat sopivat mainiosti mustapääkertulle (Sylvia atricapilla). Tilanne 1.10.2016 (kaikki vähintään 5 pistettä keränneet) Hannu Huhtinen 17 Markus Lampinen 17 Markus Miettinen 17 Andreas Uppstu 16 Heikki Vasamies 15 Tero Toivanen 14 Vesa Jouhki 12 Tuomas Syrjä 11 Paul Boijer 10 Sami Tuomela 11 Jari Miettinen 9 Jarkko Santaharju 9 Sebastian Andrejeff 7 Harri Hongisto 6 Timo Lintula 6 Janne Riihimäki 6 Kristiina Järvenpää 5
 
Kuva 17.
 
Kuva 18.
 

Paha setti, muttei tarpeeksi paha

Kuva 15 aiheuttaa laatijassa jopa hiukan huonoa omatuntoa. Maastossa noilla tuntomerkeillä ei pinnakelpoista havista varmaan saisi, mutta määrityskisoissa on viidakon lait. Sori siitä, kuten paremmissa piireissä sanotaan… Joka tapauksessa moni oli linnun tunnistanut. Jos määrityksessä pääsi Phylloscopuksiin, oli jo pitkällä. Vastauskirjo oli melkoisen laaja: lapinuunilintu, iberiantiltaltti, amurinuunilintu, mustapääkerttu, idänpiivi, etelänsatakieli sekä varpunen. Likaisenvalkoinen kuvioton alapuoli, lovipäinen pyrstö ja melko pitkä käsisiiven ulottuma sekä aavistus kellertävää alaperässä. Lisäksi lyhyet pyrstön alapeitinhöyhenet ja sopivan vaaleat koivet mahdollistavat määrityksen pajulinnuksi (Phylloscopus trochilus). Lapinuunilinnulla olisi harmaampi ja tummempia alapuoli ja vielä pidempi siipi. Iberiantiltaltti lienee ainakin keskimäärin keltaisempi ja tummempikoipinen. Etelänsatakielellä ei ole lovipäistä pyrstöä eikä vatsapuoli ole tasaisen vaalea. Kuvan 16 kohdalla lähes kaikki olivat papukaijaosastolla. Veikkauksia tuli oikean lajin lisäksi viktoriankaijasesta, munkkiaratista sekä nokkavarpusesta. Yhdistelmä pitkä, pyöristynyt pyrstö, joka alta musta ja siipisulkien sinertävät reunukset kera vihreän alaperän sopivat WP:llä pinnakelpoisesti tavattavista vihreistä kaijoista ainoastaan huppuaratille (Aratinga nenday). Tilanne 1.9.2016 (kaikki vähintään 4 pistettä keränneet) Markus Miettinen 16 Hannu Huhtinen 15 Markus Lampinen 15 Tero Toivanen 14 Andreas Uppstu 14 Heikki Vasamies 14 Vesa Jouhki 12 Tuomas Syrjä 11 Paul Boijer 10 Sami Tuomela 11 Jarkko Santaharju 9 Jari Miettinen 8 Sebastian Andrejeff 7 Harri Hongisto 6 Timo Lintula 6 Janne Riihimäki 6 Kristiina Järvenpää 5 Kari Haataja 4
 
kuva 15.
 
kuva 16.
 

Yllättäviä käänteitä

Kuva 13 osoittautui odotetusti pahaksi määrityskuvaksi. Rannalla piipertävä sirri aiheutti hämmennystä vastaajissa ja horjautti kärjen pistetilannetta. Kuvasta ehdotettiin neljää lajia sirrejä: pikku-, kanadan-, valkoperä- ja tundrasirri. Linnulla on juv-hartiahöyhenissä suhteellisen punaruskeat reunukset ja niissä mustat keskustat sekä pitkänoloiset koivet, joissa ei ole räpylää, vaikka äkkiä katsoen sellaisen voisi sinne kuvitella. Lisäksi suoraan edestäpäin -kuvakulma saa nokan näyttämään varsinkin tyvestään hämäävän paksulta. Nokka on kuitenkin suht’ ohut. Muun muassa nämä tuntomerkit auttavat poissulkemaan ennen kaikkea kanadan- (ja ainakin pitkät jalat rusokaulasirrinkin), joten kuvan lintu on pikkusirri (Calidris minuta). Kuva 14 oli yllättävänkin (?) hyvin tunnistettu ja oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin korpirastasta, indigokardinaalia, punakottaraista ja punarintaa (yksi jokaista). Tyypillinen siiven kuviointi ja muoto auttavat rastaansukuisiin ja Catharus-sukuun, punaruskea yläpuoli, tertiaalien ja isojen peitinhöyhenten kellertävät kärkitäplät ja valkoinen vatsapuoli naulaavat lajiksi viitarastaan (Catharus fuscescens). Tilanne 1.8.2016 (kaikki vähintään 4 pistettä keränneet) Markus Miettinen 14 Hannu Huhtinen 13 Markus Lampinen 13 Tero Toivanen 13 Andreas Uppstu 13 Heikki Vasamies 13 Vesa Jouhki 11 Tuomas Syrjä 11 Paul Boijer 10 Sami Tuomela 10 Jarkko Santaharju 9 Jari Miettinen 8 Sebastian Andrejeff 7 Harri Hongisto 6 Timo Lintula 6 Janne Riihimäki 6 Kristiina Järvenpää 5 Kari Haataja 4
 
Kuva 13.
 
Kuva 14.
 

Kesäkuun kierros ei muuttanut kärjen tilannetta

Kuva 11 oli tunnettu suht hyvin. Oikean vastauksen lisäksi tarjottiin kaspiankerttua ja pensaskerttua kahdesti sekä atlaskerttua kerran. Myös eräs oikein vastannut kertoi arponeensa deserticolan ja lopullisen vastauksensa välillä. Pikkuisen pilkistävät isot peitinhöyhenet vaikuttaisivat punaruskeilta. Sen lisäksi yhdistelmä valkea kurkku, hyvin vaalean punertavankellertävät koivet, silmärengas, pienennäköinen nokka ja haalean beige vatsapuoli sopivat nuorelle pikkupensaskertulle (Sylvia conspicillata). Kuva 12 sai aikaan yllättävää hajontaa vastauksissa. Aasiankiurun ja kivikkotöyhtökiurun lisäksi ehdotettiin paksujalkaa ja suokukkoa. Selän kuviointi saattaa viedä ajatukset paksujalkaan ja lyhyt ulottuma löytyy myös suokukolta. Yleisväritys ja kuviointi sekä tertiaalit ja ulottuma sopivat kuitenkin paremmin kiurulajeille. Roteva olemus, kylmän harmaanruskea väritys, tertiaalit ja ohuet, teräväpiirtoiset selkäpuolen viirut paljastavat linnun jommaksi kummaksi töyhtökiuruksi. Kivikkotöyhtökiuru olisi karkeammin kuvioitu ja ehkäpä kontrastikkaampi ja pyrstön yläpeitinhöyhenissä pitäisi erottua edes aavistus punaruskeaa sävyä. Näillä eväillä lintu on määritettävissä töyhtökiuruksi (Galerida cristata). Tilanne 1.7.2016 (kaikki vähintään 4 pistettä keränneet) Hannu Huhtinen 12 Markus Lampinen 12 Markus Miettinen 12 Tero Toivanen 11 Andreas Uppstu 11 Heikki Vasamies 11 Paul Boijer 10 Vesa Jouhki 9 Jarkko Santaharju 9 Tuomas Syrjä 9 Sami Tuomela 8 Sebastian Andrejeff 7 Jari Miettinen 7 Harri Hongisto 6 Timo Lintula 6 Janne Riihimäki 6 Kari Haataja 4 Kristiina Järvenpää 4
 
Kuva 11.
 
Kuva 12.
 

Huipulla tuulee jo

Toukokuun kuvapari horjutti kärkiporukan pistetilannetta! Molempien kuvien määrityksissä oli hajontaa, ja täydellä kymmenellä pisteellä jatkaa nyt vain kolme vastaajaa. Kuvasta 9 veikattiin harmaasieppoa, kivitaskua, rusotaskua, arotaskua ja pensastaskua. Suurin osa vastaajista oli siis taskuissa. Kylmän harmaanruskea yleisväri, harmahtava rintavyö sekä heikosti erottuvat selkäpuolen suomukuviot ja siiven keskimmäisten peitinhöyhenten kuviointi sopivat erinomaisesti nuorelle nunnataskulle (Oenanthe pleschanka). Kuva 10 oli haasteellinen. Kuvioton hysy aiheutti seuraavanlaista hajontaa: Viitakerttusta veikattiin neljästi, luhtakerttusta kahdesti. Muita vastauksia edustivat rytikerttunen, paksunokkakerttunen, pikkukultarinta sekä ruoko- ja viitasirkkalintu. Suurin osa vastaajista oivalsi kuitenkin hankalasta kuvasta sen oikean lajin. Aikainen syysaamun aurinko antaa linnulle hiukan lämpimämmän sävyn, kuin ”lintukirjassa”. Kuvioton puku, silmärengas, vaaleat jalat ja aavistus harmaata korvanpeitinhöyhenten takana sopivat parhaiten lehtokertulle (Sylvia borin). Tilanne 1.6.2016 (kaikki vähintään 3 pistettä keränneet) Hannu Huhtinen 10 Markus Lampinen 10 Markus Miettinen 10 Jarkko Santaharju 9 Tero Toivanen 9 Andreas Uppstu 9 Heikki Vasamies 9 Paul Boijer 8 Vesa Jouhki 8 Sebastian Andrejeff 7 Petteri Hytönen 7 Tuomas Syrjä 7 Sami Tuomela 7 Harri Hongisto 6 Timo Lintula 6 Jari Miettinen 6 Janne Riihimäki 6 Kari Haataja 4 Kristiina Järvenpää 4 Janne Koskinen 3
 
Kuva 9.
 
Kuva 10.
 

Kisan ensimmäinen kolmannes taputeltu

Huhtikuun kuvissa oli pientä hajontaa havaittavissa. Seiskakuvan lintu hämäsi vain paria vastaajaa ja oikean lajin lisäksi vastattiin tyhjää sekä mustatiiraa. Sinertävänharmaat siivet, mustat siiven yläpeitinhöyhenet ja lyhyt vaalea pyrstö sopivat mainiosti vain liitohaukalle (Elanus caerulaeus). Kuvan 8 pikkulintu oli selvästi vaikeampi. Suosituin väärä vastaus oli sinipyrstö (3), lisäksi ehdotettiin kirjosieppoa, arotaskua ja pussitiaista. Reunimmaisten pyrstösulkien valkeat tyvet, valkea vatsa sekä juuri ja juuri näkyvä oranssi sävy rinnassa ovat kuitenkin pikkusiepon (Ficedula parva) tuntomerkkejä. Sinipyrstöllä ei näkyisi valkeaa pyrstönreunoissa ja kyljet olisivat laajasti oranssinsävyiset. Tilanne 1.5.2016 (kaikki vähintään 2 pistettä saaneet) Hannu Huhtinen 8 Markus Lampinen 8 Markus Miettinen 8 Jarkko Santaharju 8 Andreas Uppstu 8 Petteri Hytönen 7 Vesa Jouhki 7 Tero Toivanen 7 Heikki Vasamies 7 Paul Boijer 6 Janne Riihimäki 6 Tuomas Syrjä 6 Sami Tuomela 6 Sebastian Andrejeff 5 Harri Hongisto 5 Timo Lintula 5 Jari Miettinen 5 Kari Haataja 4 Kristiina Järvenpää 4 Janne Koskinen 3 Kalle Hiekkanen 2 Pekka Suhonen 2
 

Neljännelle kierrokselle

Maaliskuu oli helppo; olinko jopa havaitsevinani turhautumista kärlkipään osaajissa ;) … Katsotaanpa, miten tällä kierroksella käy. Kuva 5 oli määritetty yhtä lukuunottamatta Oenanthe-taskuksi. Ääniä saivat myös huppu- ja valkoselkätasku, sekä yhden veikkauksen verran nokisiipilokki. Pyrstön kuvio ja mustat siivet johdattavat osastolle nunna- ja rusotasku. Kuvan kaltainen pyrstön kuviointi, jossa siis paljon valkoista yhdistettynä valkoiseen selkään ei oikein sovi muille lajeille kuin rusotaskulle (Oenanthe hispanica). Kuvan 6 voimakaskuvioinen peippolintu oli sekin helppo. Musta rinta ja voimakkaasti levein viiruin kuvioidut kupeet sopivat erinomaisesti kultahempolle (Serinus pusillus). Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin viirukutojaa. Tilanne 1.4.2016 (kaikki vähintään 2 pistettä saaneet) Hannu Huhtinen 6 Petteri Hytönen 6 Markus Lampinen 6 Markus Miettinen 6 Jarkko Santaharju 6 Andreas Uppstu 6 Sebastian Andrejeff 5 Vesa Jouhki 5 Tero Toivanen 5 Heikki Vasamies 5 Paul Boijer 4 Kari Haataja 4 Harri Hongisto 4 Jari Miettinen 4 Janne Riihimäki 4 Tuomas Syrjä 4 Sami Tuomela 4 Kristiina Järvenpää 3 Timo Lintula 3 Kalle Hiekkanen 2 Janne Koskinen 2 Pekka Suhonen 2
 
Kuva 7.
 
Kuva 8.
 

Helppouden sietämätön keveys

Tässä vaiheessa kisaa on vielä turvallista kokeilla kuvia, joista voisi kuvitella että edes joku menisi lankaan. Nyt ei kuitenkaan niin käynyt, koska kisaajat ovat kovaa tasoa :) Kuva 3 ei hämännyt ketään, eli kivellä seisova päätön vesipääsky (Phalaropus lobatus) oli kaikilla hallussa. Kuvan 4 haavassa venyttelevä iso petolintu sen sijaan jakoi vastaajia kahteen leiriin. Pikkukotka- ja Pernis-veikkaajiin. Näistä kahdesta pyrstön kuvionti – paljon kapeita vaaleita poikkijuovia, leveä tumma subterminaalijuova ja tumma juova pyrstön tyvellä – sopii nuorelle mehiläishaukalle (Pernis apivorus). Myös siipikaavio, mikäli sen kuvasta hahmottaa, sopii paremmin mehiläishaukalle kuin pikkukotkalle – tai vaikkapa idänmehiläishaukalle. Tilanne 1.3.2016 (kaikki vähintään 2 pistettä saaneet) Hannu Huhtinen 4 Petteri Hytönen 4 Markus Lampinen 4 Markus Miettinen 4 Jarkko Santaharju 4 Andreas Uppstu 4 Sebastian Andrejeff 3 Harri Hongisto 3 Vesa Jouhki 3 Tero Toivanen 3 Heikki Vasamies 3 Paul Boijer 2 Kari Haataja 2Kalle Hiekkanen 2 Kristiina Järvenpää 2 Timo Lintula 2 Jari Miettinen 2 Janne Riihimäki 2 Pekka Suhonen 2 Tuomas Syrjä 2 Sami Tuomela 2
 
Kuva 5.
 
Kuva 6.
 
Kuva 3.
 
Kuva 4.
 

Eka kierros takana

Jahas… Omille kuville on tietyllä tavalla sokea, sillä vastauskirjosta päätellen ensimmäinen kierros ei ollutkaan niin helppo, kuin sen piti. Molemmissa kuvissa oli monilla vaikeuksia ja täyttä kahden pisteen riviä ei saanut kuin 6 vastaajaa. Kilpailua täytynee hiukan helpontaa näin alussa :) Mukavaa oli, että kisaan saatiin nyt ihan uusia nimiä! Kuvan 1. sorsalintu määritettiin enimmäkseen oikein, mutta ääniä sai sinisorsa (6), tavi (6), heinätavi (2) ja lapasorsa (1). Puvun yleinen kuviointi, leveät ruskeat reunukset selkäpuolen höyhenissä, tummat tertiaalit ja valkeahko kurkku sopivat kuitenkin parhaiten harmaasorsanaaraalle (Anas strepera). Kuvassa 2. pällistelee kahlaaja, joka oli aika hyvin tunnettu, mutta vääriäkin veikkauksia saatiin. Kuvakulma suoraan edestäpäin ja se, että linnun alapuoli on kiven takana piilossa vaikeutti määrittämistä. Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin liroa (9), lampivikloa (7), valkovikloa (2), metsävikloa (1) sekä sirreistä iso-, siperian- ja kanadansirriä yksi kutakin. Mittasuhteet ja muoto sopivat Tringa-sukuun. Lintu on talvipukuun vaihtava nuori yksilö. Pään kuviot ja hyvin vaalea pohjaväri sekä heikko, ohut viirutus eivät sovi lirolle, selkäpuolen kuviointi ei millään sovi lampiviklolle ja nokka on liian ohut ja suora muille kuin lampi- ja keltajalkaviklolle. Kuvassa luuraa siis keltajalkaviklo (Tringa flavipes). Tilanne 1.2.2016 (kaikki vähintään 1 pistettä saaneet; pisteittä jääneet, ei kannata lannistua, vielä 11 kierrosta jäljellä :)) Hannu Huhtinen 2 Petteri Hytönen 2 Markus Lampinen 2 Markus Miettinen 2 Jarkko Santaharju 2 Andreas Uppstu 2 Sebastian Andrejeff 1 Mika Bruun 1 Kari Haataja 1 Kalle Hiekkanen 1 Harri Hongisto 1 Vesa Jouhki 1 Kristiina Järvenpää 1 Mikael Nordström 1 Janne Riihimäki 1 Pekka Suhonen 1 Tero Toivanen 1 Sami Tuomela 1 Heikki Vasamies 1

Määrityskisa 2015

01/03/2015

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa 1.3.2015 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2015. Kierroksia on siis kymmenen. Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka Kon-Tiki Toursin Borneon lintumatkalle. Lisätietoa Kon-Tikin nettisivuilla http://www.kontiki.fi/matkat/borneon-luontomatka-23-31-10/. Palkinto on voimassa v. 2016–2018. Palkinnon arvo on maksimissaan 4000 euroa. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.
 

Game is over

Kisa ei voisi enää jännittävämmäksi mennä. Viimeisellä kierroksella ratkaistiin tämän kilpailun voitto. Allekirjoittanut sai harmaita hiuksia loppumetreillä. Ilmeisesti joulukuun kuvavalinnat olivat onnistuneet, koska moni heitti jopa pyyhkeen kehään ja ensimmäiseen kuvaan saatin vain yksi ja toiseen kaksi oikeaa vastausta. Ensimmäisen kuvan kohdalla voisi jopa syntyä keskustelua, mistä h**stä sen edes voi määrittää. Kuitenkin, koska yksi oikea vastaus saatiin, voidaan selkä suorana todeta, että jostain :) Yleisin vastaus oli sinirinta ja toiseksi eniten vastattiin tyhjää ja todellakin, vain yksi määritti lajin oikein. Kontrastikkaan viiruinen selkäpuoli ja pää, tummakeskustaiset tertiaalit ja siipisulat, valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet ja alavatsa sekä vaaleakärkiset pyrstösulat vievät ajatukset juuri tuonne “satakieliosastolle”. Tässä voi olla selityksen makua, mutta syvän mustat pyrstösulat eivät välttämättä sovi sinirinnalle ja isohko koko puoltaa sinirintaa surempaa lajia. Koko ilmenee mm. niin, että linnulla on ikään kuin kömpelön isot koivet ja suuri nokka. Kuvassa kököttää nuori kivikkosatakieli (Irania gutturalis). Myös kakkoskuvan yleisin vastaus oli sinirinta. Veikkauksia saatiin valkoselkätaskusta, nunnataskusta, siperianrastaasta  ja kivikkosatakielestä, yksi kutakin. Kuvasta on hiukan haastavaa hahmottaa, miten lintu siinä on, ja kaiken maailman kasvillisuutta on edessä tarkennusalueen ulkopuolella saaden aikaan mitä kummallisimpia mielikuvia, kuten vaikka sinirintamaisen rintavyön aiheen tai vaalean nokantyven. Kokonaan mustat siipisulat ja siiven alapeitinhöyhenet sekä pään kuviot rajaavat lajiston oikeastaan nunna-/kyproksentaskuun. Hyvin tumma yläselkä ja voimakas silmäkulmanjuova puoltavat jälkimmäistä, eli kuvassa lepattaa kyproksentasku (Oenanthe cypriaca). Sori. Voittajaksi kruunataan siis hienolla tuloksella 19/20 pistettä Hannu Huhtinen. Hyvänä kakkosena pisteillä 18/20 taisteli Markus Lampinen. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille. Uusi kilpailu aloitellaan heti, kun laatija suoriutuu vuodenvaihteen haasteista…   Tulokset TOP 5: Hannu Huhtinen  19 Markus Lampinen  18 Heikki Vasamies  17 Andreas Uppstu  16 Tero Toivanen  15
 

Viimeiselle kierrokselle

Määritykisoissa, joissa vastausaikaa on kuukausi, on erilainen luonne, kuin ns. kuvailtakisoissa. Aikaa on kosolti (kellä on) ja koko nettimaailma käytössä. Haastetta on siis myös laatijataholla, jossa alkaa pelihousu tutista. Viimeisen kierroksen käynnistyessä kärkikaksikko on edelleen täysillä pisteillä mukana. Kuvan 17 kohdalla allekirjoittanut tunnustaa aliarvioineensa kilpailijat tai sitten vain ei ole itsellä kokemusta noin kovista lajeista :). Kova laji hiukan vaikeasta kuvakulmasta ei näemmä tarkoita silti vaikeaa määrityskuvaa. Kaikki vastanneet olivat määrittäneet poispäin lentävän palleroisen ruokkilinnun oikein, eli mustakurkkumurriksi (Synthliboramphus antiquus). Kunhan määrityksessä pääsee ruokkilintutasolle, loppu on helppoa: muun muassa harmaaseen selkään kontrastoituva musta niska sekä mustaviiruiset kupeet sopivat mustakurkkumurrille. Kuvan 18 lokki oli sentään vaikeampaa osastoa, ja joka toisessa vastausviestissä oli havaittavissa epävarmuutta. Siitä huolimatta moni oli päätynyt oikeaan lajiin. Oikean lajin lisäksi veikattiin kalalokkia, rengasnokkalokkia ja tiiralokkia. Kuvakulma ja siipien asento eivät helpota lajimääritystä, sillä laji on pitkä- ja kapeasiipinen sekä suuripäisenä lokkina etupainoinen, mikä ei kovin hyvin kuvasta tule esille. Koska kyseessä on mustan pyrstönkärjen perusteella nuori lintu, siipien alapinnan kuviointi ei sovi vaihtelunkaan nimissä kuin mustapäälokille (Larus ichtyaetus). Tulokset 1.12.2015: Hannu Huhtinen  18 Markus Lampinen  18 Andreas Uppstu  16 Heikki Vasamies  16 Tero Toivanen  15 Harri Miettinen  13 Pekka Suhonen  13 Vesa Jouhki  10 Jarkko Santaharju 10
 
Kuva 19.
 
kuva 20.
 

Huipulla ei edes tuule

Kisan kärki on ruostumatonta terästä. Vaikka päitä putoilee kisasta, huipulla ei horjuta. Laatijalle tulee kohta hiki, kun lähdetään toiseksi viimeiselle kierrokselle. Kuvan 15 määritys oli ennen kaikkea oivalluskysymys. Arvasin, että määrityksiä tulee varmasti suvusta toiseen. Ehdotettuja lajeja ei kuitenkaan ollut kovin monta; haarapääsky, amerikanpääsky ja hiiripöllö. Pitkä ja kapea pyrstö, jonka reunasulat näyttäisivät valkoisilta, johdattaa lepinkäisiin. Huonolaatuisen kuvan valotus on mitä on, ja voin kuvitella, että katsojan on vaikea luottaa mihinkään värisävyyyn, minkä silmä näkee. Kuitenkin, kun kuvan hahmottaa oikein, pitkän, valkeareunaisen pyrstön lisäksi linnulla on valkea vatsa, harmaa päälaki ja musta, leveä naamari. Langalle laskeutuu näillä tuntomerkeillä mustaotsalepinkäinen (Lanius minor). Kuvan 16 akaasian oksalla nillittävä hysy oli useimmilla hyvin hanskassa. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin silkkikerttusta, isopurppuramedestäjää, saharantimalia ja punarintaa. Tasaruskea yläpuoli, vaaleahkot kupeet, pitkä ja pyöristynyt pyrstö (keskimmäiset pyrstösulat ovat uloimpia pidemmät), lyhyt käsisiiven ulottuma, harmaat koivet ja varpaat sekä pitkälle käphien taakse ulottuva uloin käsisulka sopivat hyvin kapverdenkerttuselle (Acrocephalus brevipennis). Tulokset 1.11.2015: Hannu Huhtinen  16 Markus Lampinen  16 Andreas Uppstu  15 Heikki Vasamies  14 Tero Toivanen  13 Harri Miettinen  11Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  11 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7
 
Kuva 17.
 
Kuva 18.
 

Kisaamisen meininkiä

Kisassa alkaa olla dramatiikkaa, mutta terävin kärki ei hevillä katkea. Tämänkertaiset kuvat aiheuttivat määrityksissä melkoisen paljon hajontaa suvusta toiseen. Kuva 13 oli useimmilla hallinnassa, mutta yllättäviinkin lajiryhmiin silti eksyttiin. Pitkäpyrstöisen oloinen oksalla steppaileva pikkulintu määritettiin pensaskertuksi (2), kanarianpeipoksi, punapää- punapyrstö- ja siperianlepinkäiseksi sekä harmaakultarinnaksi. Siiven kuviointi ja paksut, pitkälle ulottuvat valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet johdattavat oikeille jäljille. Kuvassa kikkailee harmaasieppo (Muscicapa striata). Ruskosieposta sen erottaa ruskea sävy siipisulkien ja isojen peitinhöyhenten reunuksissa sekä kupeilla. Kuvassa 14 oli hajontaa paljon vähemmän. Suurin osa oli päässyt määrityksessä sirkkuihin, jolta puuttuu tertiaalien sirkkupykälä. Kuvasta ehdotettiin harmaasirkkua (4), kivikkosirkkua ja rämesirkkua, mutta tulipa yksi kiuruvastauskin. Nuori sirkku, jolla ei ole aiemmin mainittuja sirkkupykäliä tertiaaleissa ja jolla on punertavanruskea yläperä, valkoiset siipisulkien reunat, kaksi selvää siipijuovaa, valkoiset keskimmäisten peitinhöyhenten kärjet ja kermanväriset isojen peitinhöyhenten kärjet ei voi olla muu kuin vuorisirkku (Emberiza cia). Tulokset 1.10.2015: Hannu Huhtinen  14 Markus Lampinen  14 Andreas Uppstu  13 Heikki Vasamies  13 Tero Toivanen  11 Petri Ahti  10 Harri Miettinen  10 Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  10 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Jari Miettinen  5
 
Kuva 15.
 
Kuva 16.
 

Taito jyllää, vaikka kärki murenee

Monessa vastausviestissä oli havaittavissa epätoivoa – täysillä pisteillä on mukana menossa enää kaksi kisaajaa. Kuva 11 oli tähän asti ehkäpä vaikein kuva, sillä koskaan aiemmin ei ole kilpailuun tullut tyhjiä vastauksia. Nyt niitä oli kaksi. Lisäksi ehdotettiin useita lapintiaisia, kaksi kirjosieppoa, pussitiainen, pyrstötiainen, sinipyrstö sekä kanariantasku. Linnulla on tasaleveät, valkoiset reunat isoissa peitinhöhenissä sekä valkoreunaiset siipisulat = siipipaneeli. Oikean siiven uloin käsisulka on varpuslinnuksi hyvin pitkä, sulkien pääosan lajiryhmistä pois. (Myös sinipyrstöllä 1. käsisulka on pitkä). Uloimpien käsisulkien kovertumat sijaitsevat hyvin kaukana sulkien kärjistä. Edellä mainittujen lisäksi aikalailla valkoreunaiset isot peitinhöyhenet ja selän harmaa värisävy sopivat erinomaisesti balkanintiaiselle (Poecile lugubris). Lapintiaisella mm. selän väri olisi selvästi lämpimämmän ruskea kuluneessakin puvussa. (Kisakuvan julkaisemisen jälkeen balkanintiaisesta splitattiin kaksi lajia, ja “kaspiantiaisella” (Poecile hyrcanus) on kirjallisuuden mukaan ilmeisesti ainakin hieman tummempi selkäpuoli… asialla ei tässä yhteydessä ole merkitystä, kun kukaan ei ko. splittiä ehdottanut.) Kuvassa 12 oltiin hyvin jäljillä, eli amerikkalaisissa warblereissa – vaikka tyhjiä vastauksia oli tässäkin kuvassa. Ehdotuksia tuli seetrikerttulista, tiaiskerttulista ja latvuskerttulista, sekä kaksi tyhjää. Pyrstön kuviointi sopii useammallekin kerttulilajille, mutta vain tällä lajilla on yksittäinen leveä ja pitkä musta juova kyljellä. Kuten kuvankin linnulla, juova on erityisesti etuosastaan leveä, mutta usein keskeltä kapeampi. Käsisiiven tyvellä – suunnilleen jalkojen kohdalla – on lisäksi tarkkaan syynäten valkoinen laikku, mikä on niin ikään sinikerttulin (Dendroica caerulescens) tuntomerkki. Valkoinen alapuoli ja tummanpunarusehtavat koivet sopivat myös lajille. Tulokset 1.9.2015: Hannu Huhtinen  12 Markus Lampinen  12 Tero Toivanen  11 Andreas Uppstu  11 Heikki Vasamies  11 Petri Ahti  10 Pekka Suhonen  10 Harri Miettinen  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Jarkko Santaharju  9 Vesa Jouhki  8 Markus Miettinen  8 Tuomas Syrjä  8 Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Sebastian Andrejeff 7 Mikael Nordström  7 Jari Miettinen  5
 
Kuva 13.
 
kuva 14.
 

Huipulla tuulee

Kuvan 9 määritykset menivät aika lailla, kuten ajattelin; muutama varislintuehdotus tuli (alppivaris 1, alppinaakka 3, korppi 1) sekä yksi ruskosuo- ja yksi niittysuohaukka. Näissä on arvatenkin ajateltu tummia muotoja. Lisäksi kerran ehdotettiin nokihaukkaa. Suurin osa kuitenkin määritti linnun oikein, eli tumman muodon välimerenhaukaksi (Falco eleonorae). Siipikaavio, josta näkee, että uloin käsisulka on hyvin pitkä, sulkee pois varislinnut. Pyrstön pituutta voi olla tästä kulmasta vaikea hahmottaa. Molemmilla alppivarislajeilla on lisäksi punaiset koivet. Suohaukkojen tummien muotojen siipikaavio on niinikään erilainen, ja molemmat lajit ovat siiven ja pyrstön alapinnaltaan enemmän kuvioituja. Nokihaukan taas sulkee pois käsisiipeä tummemmat siiven alapeitinhöyhenet. Nokihaukan mustan sävy on myös sinertävämpi kuin kuvan linnulla. Kymppikuva oli sitten se vaikeampi. Kuvasta ehdotettiin pikkupensaskerttua (3), pensaskerttua (4), rusorintakerttua (1) ja pikkukultarintaa (1). Lämmin iltavalo korostaa sävyjä, mikä osaltaan lienee vaikuttanut pensaskerttuvaikutelmaan. Jalkojen harmaa väri, (tumman)rusehtavat kupeet, harmaan pään ja ruskean selän välinen kontrasti ja terävärajaisesti mustakeskustaiset tertiaalit lyhyen ulottuman lisäksi sulkevat pois muut ehdotetut Sylviat (pikkupensaskertulla tosin myös lyhyt ulottuma). Eli kyseessä on samettipääkerttu (Sylvia melanocephala). Tulokset: Hannu Huhtinen  10 Markus Lampinen  10 Tero Toivanen  10 Heikki Vasamies  10 Petri Ahti  9 Kalle Rainio  9 Pekka Suhonen  9 Andreas Uppstu  9 Vesa Jouhki  8 Harri Miettinen  8 Janne Riihimäki  8 Jarkko Santaharju  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Markus Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Eino Hiekkanen  6 Tuomas Syrjä  6 Sebastian Andrejeff 6 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  5
 
Kuva 11.
 
Kuva 12.
 

Vihdoinkin hajontaa kärjessä

Kuva 7 oli tunnistettu useimmissa vastauksissa, mutta yllättävää hajontaa oli veikkauksissa. Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin muutaman kerran vuorihemppoa, pari kertaa pikkukäpylintua sekä kerran harmaasirkkua. Ison oloisen pikkulinnun vaalean kellertävä, viiruinen yläperä, kaksi suht selvää siipijuovaa ja ennen kaikkea teräväkärkiset pyrstösulat sopivat kuitenkin parhaiten heinäturpiaalille (Dolichonyx oryzivorus). Kuvan 8 heinikkoon laskeutuva otus oli niin ikään hyvin hallussa suurimmalla osalla, vaikkakin veikkauksia saatiin myös mustafrankoliinista, lapinpöllöstä sekä kalkkunasta! :) Leveät ja lyhyet siivet johdattavat helposti kanalintuihin, poikkiraidalliset siipisulat ja täplikkäät kyynärsiiven yläpeitinhöyhenet ja siipien väritys sopivat oikeastaan vain naarasfasaaniin (Phasianus colchicus) WP:n muiden fasaanien siiven kuviointi on erilainen. Tulokset: Petri Ahti  8 Hannu Huhtinen  8 Markus Lampinen  8 Janne Riihimäki  8 Pekka Suhonen  8 Tero Toivanen  8 Heikki Vasamies  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Harri Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Kalle Rainio  7 Jarkko Santaharju  7 Andreas Uppstu  7 Eino Hiekkanen  6 Vesa Jouhki  6 Markus Miettinen  6 Tuomas Syrjä  5 Sebastian Andrejeff 5 Kalle Hiekkanen  4 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  4
 
Kuva 9.
 
Kuva 10.
 

Kärjessä ei muutoksia

Täytyy myöntää, että laatijalla meni pikkuisen metsään ajatus siitä, että näissä kuvissa mentäisiin “halpaan”. Toki jotkut menivätkin, mutta muutoksia kärkisijoituksissa ei vielä tapahtunut. Tässä vaiheessa tosin kisan on tarkoituskin olla vielä suht helppo. Kuvan 5 pyllistelijä ei aiheuttanut päänvaivaa suurimmalle osalle vastaajista. Lyhyt pyrstö ja pitkähkö käsisulkien ulottuma, selkäpuolen höyhenten vaaleat reunat, vihertävänkiiltoiset sävyt ja oranssinruskeareunuksiset isot peitinhöyheten sopivat kesäiselle kottaraiselle (Sturnus vulgaris). Mustakottarainen olisi selvästi vähemmän kuvioitu. Jokunen meni ansaan, ja yllättävimmät vastaukset olivat mustafrankoliini ja nokihaukka, jotka menevät hyvänä esimerkkinä vaikkapa siitä, kuinka koon hahmottaminen on joskus hankalaa. Kuutoskuvassa olikin vähän enemmän haastetta ja ehdotuksia tuli oikean lisäksi luhtakerttusesta, ja suosituin väärä vastaus oli ruokosirkkalintu. Linnun olemus, väritys ja pyöristynyt pyrstö vievät kuitenkin osastolle viiruttomat Acrot. Pitkähkö(nnäköinen) ulottuma ja kontrastikkaat tertiaalit eivät sovi viitakerttuselle ja lyhyt silmäkulmanjuova pudottaa kenttäkerttusen pois. Luhta- ja rytikerttunen ovat maastossa tunnetusti pahoja määrittää, ja harva tuntomerkki on päällekkäisyyksien vuoksi yksiselitteinen. Hämäävää kuvassa ovat vaaleat käsisulkien kärjet, jotka sopisivat paremmin luhtakerttuselle. Monella oli vastauskommentissaan havaittavissa pientä epävarmuutta luhta- ja rytikerttusen välillä, mutta jengi on osaavaa. Rytikerttusta (Acrocephalus scirpaceus) kuvassa puoltavat silti voimakas silmärengas (verrattuna skj:aan) sekä tummahkon harmaat koivet ja tummat kynnet. Tulokset tällä hetkellä: Petri Ahti  6Hannu Huhtinen  6 Petri Lampila  6 Markus Lampinen  6 Harri Miettinen  6 Mikael Nordström  6 Janne Riihimäki  6 Jarkko Santaharju  6 Pekka Suhonen  6 Tero Toivanen  6 Andreas Uppstu  6 Heikki Vasamies  6 Eino Hiekkanen  5 Vesa Jouhki  5 Arto Keskinen  5 Markus Miettinen  4 Kalle Rainio  5 Tuomas Syrjä  4 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen  3 Juhani Karvonen  3 Jari Miettinen  3
 
Kuva 7.
 
Kuva 8.
 

Helppoa, mutta muutama yllättävä käänne…

Kuvan 3. olivat kaikki tunnistaneet tikaksi ;) . Ja itse asiassa lajivaihtoehtoja ei käytännössä olekaan kuin kaksi. Kupeen viirutus ja alavatsan haaleanpunerva sävy eivät sovi kuin tammi- ja valkoselkätikalle. Tarkkaan katsoen silmän päällä on lyhyt musta juova ja valkoinen höyhenhöttö on valkoselkätikan (Dendrocopos leucotos) “valkoista selkää”. Lisäksi keskimmäisten peitinhöyhenten muodostama valkoinen palkki lienee vain valkoselkätikalla. Neljä vastaajaa innostui ehdottamaan tammitikkaa. Myös kuva 4. oli hyvin hallinnassa, ja kaikki, jotka määrittivät linnun lokiksi, määrittivät lajin oikein. Lisäksi ehdotettiin pulmus- ja pikkusirriä sekä mustajalka- ja aavikkotylliä. Siipien kuviointi ei lähemmällä tarkastelulla kuitenkaan taida sopia millekään kahlaajalle. Sen sijaan siipien kuviointi, valkeat siivenaluset ja mustat jalat sopivat mainiosti nuorelle mustanmerenlokille (Larus melanocephalus). Tulokset tällä hetkellä: Petri Ahti  4Hannu Huhtinen  4 Arto Keskinen  4 Petri Lampila  4 Markus Lampinen  4 Harri Miettinen  4 Mikael Nordström  4 Janne Riihimäki  4 Jarkko Santaharju  4 Pekka Suhonen  4 Tero Toivanen  4 Andreas Uppstu  4 Heikki Vasamies  4 Eino Hiekkanen  3 Vesa Jouhki  3 Markus Miettinen  3 Kalle Rainio  3 Tuomas Syrjä  3 Sebastian Andrejeff 2 Kalle Hiekkanen  2 Juhani Karvonen  2 Jari Miettinen  2Teemu Fors  1 Tomi Kaijanen  1 Paavo Sallinen  1
 
Kuva 5.
 
Kuva 6.
 

Hajontaa jo ensimmäisellä kierroksella

Määrityskisa 2015 lähti railakkaasti käyntiin. Laatijan helpoiksi kuvittelemat kuvat eivät sitten olleetkaan ihan niin helppoja, joten hajontaa saatiin heti ekalla kierroksella. Ensimmäisen kuvan pääsky aiheutti kummasti päänvaivaa ja arvelen sen johtuneen linnun rinnan poikkivyöstä. Kuvasta ehdotettiin oikean lajin lisäksi niin törmä-, kelo- kuin amerikanpääskyäkin. Pyrstön alapeitinhöyhenten tummat täplät ja kellertävä alanokan tyvi eivät kuitenkaan sovi muille lajeille kuin nuorelle räystäspääskylle (Delichon urbicum). Törmäpääskyn rintavyö olisi leveämpi ja eri muotoinen ja värisävy lämpimämmän ruskea. Kelopääskylle taas pyaphien kuviointi ei sopisi. Nuorella räystäspääskyllä on (joskus) selvä rintavyö. Kakkoskuvan kotka oli enimmäkseen oikein määritetty, mutta muutama pikkukotka ja sääksi saatiin vastaukseksi oikean lajin ohessa. Hiukan hankalasti laskettavat kuusi harittajaa, tiheään poikkijuovainen pyrstö sekä vahvat, pitkät ja höyhenpeitteiset koivet riittävät määrittämään linnun vuorikotkaksi (Aquila / Hieraeetus fasciatus). Tulokset tällä hetkellä: (Tässä julkaistu kaikki vähintään yhden pisteen saaneet; pisteettömät, älkää lannistuko, tämä oli vasta eka kierros) Petri Ahti  2 Kalle Hiekkanen  2 Hannu Huhtinen  2 Vesa Jouhki  2 Arto Keskinen  2 Petri Lampila  2 Markus Lampinen  2 Harri Miettinen  2 Mikael Nordström  2 Janne Riihimäki  2 Jarkko Santaharju  2 Pekka Suhonen  2 Tero Toivanen  2 Andreas Uppstu  2 Heikki Vasamies  2 Teemu Fors  1 Eino Hiekkanen  1 Petteri Hytönen  1 Tomi Kaijanen  1 Juhani Karvonen  1 Jari Miettinen  1 Markus Miettinen  1 Kalle Rainio  1 Paavo Sallinen  1 Tuomas Syrjä  1

Määrityskisa kymppi 2015

01/03/2015

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa 1.3.2015 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2015. Kierroksia on siis kymmenen. Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka Kon-Tiki Toursin Borneon lintumatkalle. Lisätietoa Kon-Tikin nettisivuilla http://www.kontiki.fi/matkat/borneon-luontomatka-23-31-10/. Palkinto on voimassa v. 2016–2018. Palkinnon arvo on maksimissaan 4000 euroa. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.

Game is over

Kisa ei voisi enää jännittävämmäksi mennä. Viimeisellä kierroksella ratkaistiin tämän kilpailun voitto. Allekirjoittanut sai harmaita hiuksia loppumetreillä. Ilmeisesti joulukuun kuvavalinnat olivat onnistuneet, koska moni heitti jopa pyyhkeen kehään ja ensimmäiseen kuvaan saatin vain yksi ja toiseen kaksi oikeaa vastausta. Ensimmäisen kuvan kohdalla voisi jopa syntyä keskustelua, mistä h**stä sen edes voi määrittää. Kuitenkin, koska yksi oikea vastaus saatiin, voidaan selkä suorana todeta, että jostain :) Yleisin vastaus oli sinirinta ja toiseksi eniten vastattiin tyhjää ja todellakin, vain yksi määritti lajin oikein. Kontrastikkaan viiruinen selkäpuoli ja pää, tummakeskustaiset tertiaalit ja siipisulat, valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet ja alavatsa sekä vaaleakärkiset pyrstösulat vievät ajatukset juuri tuonne “satakieliosastolle”. Tässä voi olla selityksen makua, mutta syvän mustat pyrstösulat eivät välttämättä sovi sinirinnalle ja isohko koko puoltaa sinirintaa surempaa lajia. Koko ilmenee mm. niin, että linnulla on ikään kuin kömpelön isot koivet ja suuri nokka. Kuvassa kököttää nuori kivikkosatakieli (Irania gutturalis). Myös kakkoskuvan yleisin vastaus oli sinirinta. Veikkauksia saatiin valkoselkätaskusta, nunnataskusta, siperianrastaasta  ja kivikkosatakielestä, yksi kutakin. Kuvasta on hiukan haastavaa hahmottaa, miten lintu siinä on, ja kaiken maailman kasvillisuutta on edessä tarkennusalueen ulkopuolella saaden aikaan mitä kummallisimpia mielikuvia, kuten vaikka sinirintamaisen rintavyön aiheen tai vaalean nokantyven. Kokonaan mustat siipisulat ja siiven alapeitinhöyhenet sekä pään kuviot rajaavat lajiston oikeastaan nunna-/kyproksentaskuun. Hyvin tumma yläselkä ja voimakas silmäkulmanjuova puoltavat jälkimmäistä, eli kuvassa lepattaa kyproksentasku (Oenanthe cypriaca). Sori. Voittajaksi kruunataan siis hienolla tuloksella 19/20 pistettä Hannu Huhtinen. Hyvänä kakkosena pisteillä 18/20 taisteli Markus Lampinen. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille. Uusi kilpailu aloitellaan heti, kun laatija suoriutuu vuodenvaihteen haasteista…   Tulokset TOP 5: Hannu Huhtinen  19 Markus Lampinen  18 Heikki Vasamies  17 Andreas Uppstu  16 Tero Toivanen  15

Viimeiselle kierrokselle

Määritykisoissa, joissa vastausaikaa on kuukausi, on erilainen luonne, kuin ns. kuvailtakisoissa. Aikaa on kosolti (kellä on) ja koko nettimaailma käytössä. Haastetta on siis myös laatijataholla, jossa alkaa pelihousu tutista. Viimeisen kierroksen käynnistyessä kärkikaksikko on edelleen täysillä pisteillä mukana. Kuvan 17 kohdalla allekirjoittanut tunnustaa aliarvioineensa kilpailijat tai sitten vain ei ole itsellä kokemusta noin kovista lajeista :). Kova laji hiukan vaikeasta kuvakulmasta ei näemmä tarkoita silti vaikeaa määrityskuvaa. Kaikki vastanneet olivat määrittäneet poispäin lentävän palleroisen ruokkilinnun oikein, eli mustakurkkumurriksi (Synthliboramphus antiquus). Kunhan määrityksessä pääsee ruokkilintutasolle, loppu on helppoa: muun muassa harmaaseen selkään kontrastoituva musta niska sekä mustaviiruiset kupeet sopivat mustakurkkumurrille. Kuvan 18 lokki oli sentään vaikeampaa osastoa, ja joka toisessa vastausviestissä oli havaittavissa epävarmuutta. Siitä huolimatta moni oli päätynyt oikeaan lajiin. Oikean lajin lisäksi veikattiin kalalokkia, rengasnokkalokkia ja tiiralokkia. Kuvakulma ja siipien asento eivät helpota lajimääritystä, sillä laji on pitkä- ja kapeasiipinen sekä suuripäisenä lokkina etupainoinen, mikä ei kovin hyvin kuvasta tule esille. Koska kyseessä on mustan pyrstönkärjen perusteella nuori lintu, siipien alapinnan kuviointi ei sovi vaihtelunkaan nimissä kuin mustapäälokille (Larus ichtyaetus). Tulokset 1.12.2015: Hannu Huhtinen  18 Markus Lampinen  18 Andreas Uppstu  16 Heikki Vasamies  16 Tero Toivanen  15 Harri Miettinen  13 Pekka Suhonen  13 Vesa Jouhki  10 Jarkko Santaharju 10

Huipulla ei edes tuule

Kisan kärki on ruostumatonta terästä. Vaikka päitä putoilee kisasta, huipulla ei horjuta. Laatijalle tulee kohta hiki, kun lähdetään toiseksi viimeiselle kierrokselle. Kuvan 15 määritys oli ennen kaikkea oivalluskysymys. Arvasin, että määrityksiä tulee varmasti suvusta toiseen. Ehdotettuja lajeja ei kuitenkaan ollut kovin monta; haarapääsky, amerikanpääsky ja hiiripöllö. Pitkä ja kapea pyrstö, jonka reunasulat näyttäisivät valkoisilta, johdattaa lepinkäisiin. Huonolaatuisen kuvan valotus on mitä on, ja voin kuvitella, että katsojan on vaikea luottaa mihinkään värisävyyyn, minkä silmä näkee. Kuitenkin, kun kuvan hahmottaa oikein, pitkän, valkeareunaisen pyrstön lisäksi linnulla on valkea vatsa, harmaa päälaki ja musta, leveä naamari. Langalle laskeutuu näillä tuntomerkeillä mustaotsalepinkäinen (Lanius minor). Kuvan 16 akaasian oksalla nillittävä hysy oli useimmilla hyvin hanskassa. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin silkkikerttusta, isopurppuramedestäjää, saharantimalia ja punarintaa. Tasaruskea yläpuoli, vaaleahkot kupeet, pitkä ja pyöristynyt pyrstö (keskimmäiset pyrstösulat ovat uloimpia pidemmät), lyhyt käsisiiven ulottuma, harmaat koivet ja varpaat sekä pitkälle käphien taakse ulottuva uloin käsisulka sopivat hyvin kapverdenkerttuselle (Acrocephalus brevipennis). Tulokset 1.11.2015: Hannu Huhtinen  16 Markus Lampinen  16 Andreas Uppstu  15 Heikki Vasamies  14 Tero Toivanen  13 Harri Miettinen  11Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  11 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7

Kisaamisen meininkiä

Kisassa alkaa olla dramatiikkaa, mutta terävin kärki ei hevillä katkea. Tämänkertaiset kuvat aiheuttivat määrityksissä melkoisen paljon hajontaa suvusta toiseen. Kuva 13 oli useimmilla hallinnassa, mutta yllättäviinkin lajiryhmiin silti eksyttiin. Pitkäpyrstöisen oloinen oksalla steppaileva pikkulintu määritettiin pensaskertuksi (2), kanarianpeipoksi, punapää- punapyrstö- ja siperianlepinkäiseksi sekä harmaakultarinnaksi. Siiven kuviointi ja paksut, pitkälle ulottuvat valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet johdattavat oikeille jäljille. Kuvassa kikkailee harmaasieppo (Muscicapa striata). Ruskosieposta sen erottaa ruskea sävy siipisulkien ja isojen peitinhöyhenten reunuksissa sekä kupeilla. Kuvassa 14 oli hajontaa paljon vähemmän. Suurin osa oli päässyt määrityksessä sirkkuihin, jolta puuttuu tertiaalien sirkkupykälä. Kuvasta ehdotettiin harmaasirkkua (4), kivikkosirkkua ja rämesirkkua, mutta tulipa yksi kiuruvastauskin. Nuori sirkku, jolla ei ole aiemmin mainittuja sirkkupykäliä tertiaaleissa ja jolla on punertavanruskea yläperä, valkoiset siipisulkien reunat, kaksi selvää siipijuovaa, valkoiset keskimmäisten peitinhöyhenten kärjet ja kermanväriset isojen peitinhöyhenten kärjet ei voi olla muu kuin vuorisirkku (Emberiza cia). Tulokset 1.10.2015: Hannu Huhtinen  14 Markus Lampinen  14 Andreas Uppstu  13 Heikki Vasamies  13 Tero Toivanen  11 Petri Ahti  10 Harri Miettinen  10 Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  10 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Jari Miettinen  5

Taito jyllää, vaikka kärki murenee

Monessa vastausviestissä oli havaittavissa epätoivoa – täysillä pisteillä on mukana menossa enää kaksi kisaajaa. Kuva 11 oli tähän asti ehkäpä vaikein kuva, sillä koskaan aiemmin ei ole kilpailuun tullut tyhjiä vastauksia. Nyt niitä oli kaksi. Lisäksi ehdotettiin useita lapintiaisia, kaksi kirjosieppoa, pussitiainen, pyrstötiainen, sinipyrstö sekä kanariantasku. Linnulla on tasaleveät, valkoiset reunat isoissa peitinhöhenissä sekä valkoreunaiset siipisulat = siipipaneeli. Oikean siiven uloin käsisulka on varpuslinnuksi hyvin pitkä, sulkien pääosan lajiryhmistä pois. (Myös sinipyrstöllä 1. käsisulka on pitkä). Uloimpien käsisulkien kovertumat sijaitsevat hyvin kaukana sulkien kärjistä. Edellä mainittujen lisäksi aikalailla valkoreunaiset isot peitinhöyhenet ja selän harmaa värisävy sopivat erinomaisesti balkanintiaiselle (Poecile lugubris). Lapintiaisella mm. selän väri olisi selvästi lämpimämmän ruskea kuluneessakin puvussa. (Kisakuvan julkaisemisen jälkeen balkanintiaisesta splitattiin kaksi lajia, ja “kaspiantiaisella” (Poecile hyrcanus) on kirjallisuuden mukaan ilmeisesti ainakin hieman tummempi selkäpuoli… asialla ei tässä yhteydessä ole merkitystä, kun kukaan ei ko. splittiä ehdottanut.) Kuvassa 12 oltiin hyvin jäljillä, eli amerikkalaisissa warblereissa – vaikka tyhjiä vastauksia oli tässäkin kuvassa. Ehdotuksia tuli seetrikerttulista, tiaiskerttulista ja latvuskerttulista, sekä kaksi tyhjää. Pyrstön kuviointi sopii useammallekin kerttulilajille, mutta vain tällä lajilla on yksittäinen leveä ja pitkä musta juova kyljellä. Kuten kuvankin linnulla, juova on erityisesti etuosastaan leveä, mutta usein keskeltä kapeampi. Käsisiiven tyvellä – suunnilleen jalkojen kohdalla – on lisäksi tarkkaan syynäten valkoinen laikku, mikä on niin ikään sinikerttulin (Dendroica caerulescens) tuntomerkki. Valkoinen alapuoli ja tummanpunarusehtavat koivet sopivat myös lajille. Tulokset 1.9.2015: Hannu Huhtinen  12 Markus Lampinen  12 Tero Toivanen  11 Andreas Uppstu  11 Heikki Vasamies  11 Petri Ahti  10 Pekka Suhonen  10 Harri Miettinen  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Jarkko Santaharju  9 Vesa Jouhki  8 Markus Miettinen  8 Tuomas Syrjä  8 Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Sebastian Andrejeff 7 Mikael Nordström  7 Jari Miettinen  5

Huipulla tuulee

Kuvan 9 määritykset menivät aika lailla, kuten ajattelin; muutama varislintuehdotus tuli (alppivaris 1, alppinaakka 3, korppi 1) sekä yksi ruskosuo- ja yksi niittysuohaukka. Näissä on arvatenkin ajateltu tummia muotoja. Lisäksi kerran ehdotettiin nokihaukkaa. Suurin osa kuitenkin määritti linnun oikein, eli tumman muodon välimerenhaukaksi (Falco eleonorae). Siipikaavio, josta näkee, että uloin käsisulka on hyvin pitkä, sulkee pois varislinnut. Pyrstön pituutta voi olla tästä kulmasta vaikea hahmottaa. Molemmilla alppivarislajeilla on lisäksi punaiset koivet. Suohaukkojen tummien muotojen siipikaavio on niinikään erilainen, ja molemmat lajit ovat siiven ja pyrstön alapinnaltaan enemmän kuvioituja. Nokihaukan taas sulkee pois käsisiipeä tummemmat siiven alapeitinhöyhenet. Nokihaukan mustan sävy on myös sinertävämpi kuin kuvan linnulla. Kymppikuva oli sitten se vaikeampi. Kuvasta ehdotettiin pikkupensaskerttua (3), pensaskerttua (4), rusorintakerttua (1) ja pikkukultarintaa (1). Lämmin iltavalo korostaa sävyjä, mikä osaltaan lienee vaikuttanut pensaskerttuvaikutelmaan. Jalkojen harmaa väri, (tumman)rusehtavat kupeet, harmaan pään ja ruskean selän välinen kontrasti ja terävärajaisesti mustakeskustaiset tertiaalit lyhyen ulottuman lisäksi sulkevat pois muut ehdotetut Sylviat (pikkupensaskertulla tosin myös lyhyt ulottuma). Eli kyseessä on samettipääkerttu (Sylvia melanocephala). Tulokset: Hannu Huhtinen  10 Markus Lampinen  10 Tero Toivanen  10 Heikki Vasamies  10 Petri Ahti  9 Kalle Rainio  9 Pekka Suhonen  9 Andreas Uppstu  9 Vesa Jouhki  8 Harri Miettinen  8 Janne Riihimäki  8 Jarkko Santaharju  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Markus Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Eino Hiekkanen  6 Tuomas Syrjä  6 Sebastian Andrejeff 6 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  5

Vihdoinkin hajontaa kärjessä

Kuva 7 oli tunnistettu useimmissa vastauksissa, mutta yllättävää hajontaa oli veikkauksissa. Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin muutaman kerran vuorihemppoa, pari kertaa pikkukäpylintua sekä kerran harmaasirkkua. Ison oloisen pikkulinnun vaalean kellertävä, viiruinen yläperä, kaksi suht selvää siipijuovaa ja ennen kaikkea teräväkärkiset pyrstösulat sopivat kuitenkin parhaiten heinäturpiaalille (Dolichonyx oryzivorus). Kuvan 8 heinikkoon laskeutuva otus oli niin ikään hyvin hallussa suurimmalla osalla, vaikkakin veikkauksia saatiin myös mustafrankoliinista, lapinpöllöstä sekä kalkkunasta! :) Leveät ja lyhyet siivet johdattavat helposti kanalintuihin, poikkiraidalliset siipisulat ja täplikkäät kyynärsiiven yläpeitinhöyhenet ja siipien väritys sopivat oikeastaan vain naarasfasaaniin (Phasianus colchicus) WP:n muiden fasaanien siiven kuviointi on erilainen. Tulokset: Petri Ahti  8 Hannu Huhtinen  8 Markus Lampinen  8 Janne Riihimäki  8 Pekka Suhonen  8 Tero Toivanen  8 Heikki Vasamies  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Harri Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Kalle Rainio  7 Jarkko Santaharju  7 Andreas Uppstu  7 Eino Hiekkanen  6 Vesa Jouhki  6 Markus Miettinen  6 Tuomas Syrjä  5 Sebastian Andrejeff 5 Kalle Hiekkanen  4 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  4

Kärjessä ei muutoksia

Täytyy myöntää, että laatijalla meni pikkuisen metsään ajatus siitä, että näissä kuvissa mentäisiin “halpaan”. Toki jotkut menivätkin, mutta muutoksia kärkisijoituksissa ei vielä tapahtunut. Tässä vaiheessa tosin kisan on tarkoituskin olla vielä suht helppo. Kuvan 5 pyllistelijä ei aiheuttanut päänvaivaa suurimmalle osalle vastaajista. Lyhyt pyrstö ja pitkähkö käsisulkien ulottuma, selkäpuolen höyhenten vaaleat reunat, vihertävänkiiltoiset sävyt ja oranssinruskeareunuksiset isot peitinhöyheten sopivat kesäiselle kottaraiselle (Sturnus vulgaris). Mustakottarainen olisi selvästi vähemmän kuvioitu. Jokunen meni ansaan, ja yllättävimmät vastaukset olivat mustafrankoliini ja nokihaukka, jotka menevät hyvänä esimerkkinä vaikkapa siitä, kuinka koon hahmottaminen on joskus hankalaa. Kuutoskuvassa olikin vähän enemmän haastetta ja ehdotuksia tuli oikean lisäksi luhtakerttusesta, ja suosituin väärä vastaus oli ruokosirkkalintu. Linnun olemus, väritys ja pyöristynyt pyrstö vievät kuitenkin osastolle viiruttomat Acrot. Pitkähkö(nnäköinen) ulottuma ja kontrastikkaat tertiaalit eivät sovi viitakerttuselle ja lyhyt silmäkulmanjuova pudottaa kenttäkerttusen pois. Luhta- ja rytikerttunen ovat maastossa tunnetusti pahoja määrittää, ja harva tuntomerkki on päällekkäisyyksien vuoksi yksiselitteinen. Hämäävää kuvassa ovat vaaleat käsisulkien kärjet, jotka sopisivat paremmin luhtakerttuselle. Monella oli vastauskommentissaan havaittavissa pientä epävarmuutta luhta- ja rytikerttusen välillä, mutta jengi on osaavaa. Rytikerttusta (Acrocephalus scirpaceus) kuvassa puoltavat silti voimakas silmärengas (verrattuna skj:aan) sekä tummahkon harmaat koivet ja tummat kynnet. Tulokset tällä hetkellä: Petri Ahti  6 Hannu Huhtinen  6 Petri Lampila  6 Markus Lampinen  6 Harri Miettinen  6 Mikael Nordström  6 Janne Riihimäki  6 Jarkko Santaharju  6 Pekka Suhonen  6 Tero Toivanen  6 Andreas Uppstu  6 Heikki Vasamies  6 Eino Hiekkanen  5 Vesa Jouhki  5 Arto Keskinen  5 Markus Miettinen  4 Kalle Rainio  5 Tuomas Syrjä  4 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen  3 Juhani Karvonen  3 Jari Miettinen  3
Perussisältö
Jos et ole aiemmin kirjautunut Pinnariin, sinun pitää ensin rekisteröityä. Pinnarin käyttäjiksi voivat rekisteröityä vain Bongariliiton jäsenet. Jos kuulut Lintutiedotukseen, kirjoita rekisteröitymislomakkeelle sama käyttäjätunnus.
Perussisältö
Perussisältö
Perussisältö
Perussisältö
Perussisältö

Määrityskisa kymppi 2015

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa 1.3.2015 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2015. Kierroksia on siis kymmenen. Joka kuukausi on määritettävänä kaksi kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Vastaukseksi riittää oikea laji (alalajia, sukupuolta tai ikää ei tarvitse määrittää tai mainita – toki saa, jos haluaa). Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka Kon-Tiki Toursin Borneon lintumatkalle. Lisätietoa Kon-Tikin nettisivuilla http://www.kontiki.fi/matkat/borneon-luontomatka-23-31-10/. Palkinto on voimassa v. 2016–2018. Palkinnon arvo on maksimissaan 4000 euroa. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.
Perussisältö

Game is over

Kisa ei voisi enää jännittävämmäksi mennä. Viimeisellä kierroksella ratkaistiin tämän kilpailun voitto. Allekirjoittanut sai harmaita hiuksia loppumetreillä. Ilmeisesti joulukuun kuvavalinnat olivat onnistuneet, koska moni heitti jopa pyyhkeen kehään ja ensimmäiseen kuvaan saatin vain yksi ja toiseen kaksi oikeaa vastausta. Ensimmäisen kuvan kohdalla voisi jopa syntyä keskustelua, mistä h**stä sen edes voi määrittää. Kuitenkin, koska yksi oikea vastaus saatiin, voidaan selkä suorana todeta, että jostain :) Yleisin vastaus oli sinirinta ja toiseksi eniten vastattiin tyhjää ja todellakin, vain yksi määritti lajin oikein. Kontrastikkaan viiruinen selkäpuoli ja pää, tummakeskustaiset tertiaalit ja siipisulat, valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet ja alavatsa sekä vaaleakärkiset pyrstösulat vievät ajatukset juuri tuonne “satakieliosastolle”. Tässä voi olla selityksen makua, mutta syvän mustat pyrstösulat eivät välttämättä sovi sinirinnalle ja isohko koko puoltaa sinirintaa surempaa lajia. Koko ilmenee mm. niin, että linnulla on ikään kuin kömpelön isot koivet ja suuri nokka. Kuvassa kököttää nuori kivikkosatakieli (Irania gutturalis). Myös kakkoskuvan yleisin vastaus oli sinirinta. Veikkauksia saatiin valkoselkätaskusta, nunnataskusta, siperianrastaasta  ja kivikkosatakielestä, yksi kutakin. Kuvasta on hiukan haastavaa hahmottaa, miten lintu siinä on, ja kaiken maailman kasvillisuutta on edessä tarkennusalueen ulkopuolella saaden aikaan mitä kummallisimpia mielikuvia, kuten vaikka sinirintamaisen rintavyön aiheen tai vaalean nokantyven. Kokonaan mustat siipisulat ja siiven alapeitinhöyhenet sekä pään kuviot rajaavat lajiston oikeastaan nunna-/kyproksentaskuun. Hyvin tumma yläselkä ja voimakas silmäkulmanjuova puoltavat jälkimmäistä, eli kuvassa lepattaa kyproksentasku (Oenanthe cypriaca). Sori. Voittajaksi kruunataan siis hienolla tuloksella 19/20 pistettä Hannu Huhtinen. Hyvänä kakkosena pisteillä 18/20 taisteli Markus Lampinen. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille. Uusi kilpailu aloitellaan heti, kun laatija suoriutuu vuodenvaihteen haasteista…   Tulokset TOP 5: Hannu Huhtinen  19 Markus Lampinen  18 Heikki Vasamies  17 Andreas Uppstu  16 Tero Toivanen  15
Perussisältö

Viimeiselle kierrokselle

Määritykisoissa, joissa vastausaikaa on kuukausi, on erilainen luonne, kuin ns. kuvailtakisoissa. Aikaa on kosolti (kellä on) ja koko nettimaailma käytössä. Haastetta on siis myös laatijataholla, jossa alkaa pelihousu tutista. Viimeisen kierroksen käynnistyessä kärkikaksikko on edelleen täysillä pisteillä mukana. Kuvan 17 kohdalla allekirjoittanut tunnustaa aliarvioineensa kilpailijat tai sitten vain ei ole itsellä kokemusta noin kovista lajeista :). Kova laji hiukan vaikeasta kuvakulmasta ei näemmä tarkoita silti vaikeaa määrityskuvaa. Kaikki vastanneet olivat määrittäneet poispäin lentävän palleroisen ruokkilinnun oikein, eli mustakurkkumurriksi (Synthliboramphus antiquus). Kunhan määrityksessä pääsee ruokkilintutasolle, loppu on helppoa: muun muassa harmaaseen selkään kontrastoituva musta niska sekä mustaviiruiset kupeet sopivat mustakurkkumurrille. Kuvan 18 lokki oli sentään vaikeampaa osastoa, ja joka toisessa vastausviestissä oli havaittavissa epävarmuutta. Siitä huolimatta moni oli päätynyt oikeaan lajiin. Oikean lajin lisäksi veikattiin kalalokkia, rengasnokkalokkia ja tiiralokkia. Kuvakulma ja siipien asento eivät helpota lajimääritystä, sillä laji on pitkä- ja kapeasiipinen sekä suuripäisenä lokkina etupainoinen, mikä ei kovin hyvin kuvasta tule esille. Koska kyseessä on mustan pyrstönkärjen perusteella nuori lintu, siipien alapinnan kuviointi ei sovi vaihtelunkaan nimissä kuin mustapäälokille (Larus ichtyaetus). Tulokset 1.12.2015: Hannu Huhtinen  18 Markus Lampinen  18 Andreas Uppstu  16 Heikki Vasamies  16 Tero Toivanen  15 Harri Miettinen  13 Pekka Suhonen  13 Vesa Jouhki  10 Jarkko Santaharju 10
Perussisältö
Kuva 19.
Perussisältö
kuva 20.
Perussisältö

Huipulla ei edes tuule

Kisan kärki on ruostumatonta terästä. Vaikka päitä putoilee kisasta, huipulla ei horjuta. Laatijalle tulee kohta hiki, kun lähdetään toiseksi viimeiselle kierrokselle. Kuvan 15 määritys oli ennen kaikkea oivalluskysymys. Arvasin, että määrityksiä tulee varmasti suvusta toiseen. Ehdotettuja lajeja ei kuitenkaan ollut kovin monta; haarapääsky, amerikanpääsky ja hiiripöllö. Pitkä ja kapea pyrstö, jonka reunasulat näyttäisivät valkoisilta, johdattaa lepinkäisiin. Huonolaatuisen kuvan valotus on mitä on, ja voin kuvitella, että katsojan on vaikea luottaa mihinkään värisävyyyn, minkä silmä näkee. Kuitenkin, kun kuvan hahmottaa oikein, pitkän, valkeareunaisen pyrstön lisäksi linnulla on valkea vatsa, harmaa päälaki ja musta, leveä naamari. Langalle laskeutuu näillä tuntomerkeillä mustaotsalepinkäinen (Lanius minor). Kuvan 16 akaasian oksalla nillittävä hysy oli useimmilla hyvin hanskassa. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin silkkikerttusta, isopurppuramedestäjää, saharantimalia ja punarintaa. Tasaruskea yläpuoli, vaaleahkot kupeet, pitkä ja pyöristynyt pyrstö (keskimmäiset pyrstösulat ovat uloimpia pidemmät), lyhyt käsisiiven ulottuma, harmaat koivet ja varpaat sekä pitkälle käphien taakse ulottuva uloin käsisulka sopivat hyvin kapverdenkerttuselle (Acrocephalus brevipennis). Tulokset 1.11.2015: Hannu Huhtinen  16 Markus Lampinen  16 Andreas Uppstu  15 Heikki Vasamies  14 Tero Toivanen  13 Harri Miettinen  11Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  11 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7
Perussisältö
Kuva 17.
Perussisältö
Kuva 18.
Perussisältö

Kisaamisen meininkiä

Kisassa alkaa olla dramatiikkaa, mutta terävin kärki ei hevillä katkea. Tämänkertaiset kuvat aiheuttivat määrityksissä melkoisen paljon hajontaa suvusta toiseen. Kuva 13 oli useimmilla hallinnassa, mutta yllättäviinkin lajiryhmiin silti eksyttiin. Pitkäpyrstöisen oloinen oksalla steppaileva pikkulintu määritettiin pensaskertuksi (2), kanarianpeipoksi, punapää- punapyrstö- ja siperianlepinkäiseksi sekä harmaakultarinnaksi. Siiven kuviointi ja paksut, pitkälle ulottuvat valkeat pyrstön alapeitinhöyhenet johdattavat oikeille jäljille. Kuvassa kikkailee harmaasieppo (Muscicapa striata). Ruskosieposta sen erottaa ruskea sävy siipisulkien ja isojen peitinhöyhenten reunuksissa sekä kupeilla. Kuvassa 14 oli hajontaa paljon vähemmän. Suurin osa oli päässyt määrityksessä sirkkuihin, jolta puuttuu tertiaalien sirkkupykälä. Kuvasta ehdotettiin harmaasirkkua (4), kivikkosirkkua ja rämesirkkua, mutta tulipa yksi kiuruvastauskin. Nuori sirkku, jolla ei ole aiemmin mainittuja sirkkupykäliä tertiaaleissa ja jolla on punertavanruskea yläperä, valkoiset siipisulkien reunat, kaksi selvää siipijuovaa, valkoiset keskimmäisten peitinhöyhenten kärjet ja kermanväriset isojen peitinhöyhenten kärjet ei voi olla muu kuin vuorisirkku (Emberiza cia). Tulokset 1.10.2015: Hannu Huhtinen  14 Markus Lampinen  14 Andreas Uppstu  13 Heikki Vasamies  13 Tero Toivanen  11 Petri Ahti  10 Harri Miettinen  10 Jarkko Santaharju  10 Pekka Suhonen  10 Sebastian Andrejeff 9 Vesa Jouhki  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Tuomas Syrjä  8Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Jari Miettinen  5
Perussisältö
Kuva 15.
Perussisältö
Kuva 16.
Perussisältö

Taito jyllää, vaikka kärki murenee

Monessa vastausviestissä oli havaittavissa epätoivoa – täysillä pisteillä on mukana menossa enää kaksi kisaajaa. Kuva 11 oli tähän asti ehkäpä vaikein kuva, sillä koskaan aiemmin ei ole kilpailuun tullut tyhjiä vastauksia. Nyt niitä oli kaksi. Lisäksi ehdotettiin useita lapintiaisia, kaksi kirjosieppoa, pussitiainen, pyrstötiainen, sinipyrstö sekä kanariantasku. Linnulla on tasaleveät, valkoiset reunat isoissa peitinhöhenissä sekä valkoreunaiset siipisulat = siipipaneeli. Oikean siiven uloin käsisulka on varpuslinnuksi hyvin pitkä, sulkien pääosan lajiryhmistä pois. (Myös sinipyrstöllä 1. käsisulka on pitkä). Uloimpien käsisulkien kovertumat sijaitsevat hyvin kaukana sulkien kärjistä. Edellä mainittujen lisäksi aikalailla valkoreunaiset isot peitinhöyhenet ja selän harmaa värisävy sopivat erinomaisesti balkanintiaiselle (Poecile lugubris). Lapintiaisella mm. selän väri olisi selvästi lämpimämmän ruskea kuluneessakin puvussa. (Kisakuvan julkaisemisen jälkeen balkanintiaisesta splitattiin kaksi lajia, ja “kaspiantiaisella” (Poecile hyrcanus) on kirjallisuuden mukaan ilmeisesti ainakin hieman tummempi selkäpuoli… asialla ei tässä yhteydessä ole merkitystä, kun kukaan ei ko. splittiä ehdottanut.) Kuvassa 12 oltiin hyvin jäljillä, eli amerikkalaisissa warblereissa – vaikka tyhjiä vastauksia oli tässäkin kuvassa. Ehdotuksia tuli seetrikerttulista, tiaiskerttulista ja latvuskerttulista, sekä kaksi tyhjää. Pyrstön kuviointi sopii useammallekin kerttulilajille, mutta vain tällä lajilla on yksittäinen leveä ja pitkä musta juova kyljellä. Kuten kuvankin linnulla, juova on erityisesti etuosastaan leveä, mutta usein keskeltä kapeampi. Käsisiiven tyvellä – suunnilleen jalkojen kohdalla – on lisäksi tarkkaan syynäten valkoinen laikku, mikä on niin ikään sinikerttulin (Dendroica caerulescens) tuntomerkki. Valkoinen alapuoli ja tummanpunarusehtavat koivet sopivat myös lajille. Tulokset 1.9.2015: Hannu Huhtinen  12 Markus Lampinen  12 Tero Toivanen  11 Andreas Uppstu  11 Heikki Vasamies  11 Petri Ahti  10 Pekka Suhonen  10 Harri Miettinen  9 Kalle Rainio  9 Janne Riihimäki  9 Jarkko Santaharju  9 Vesa Jouhki  8 Markus Miettinen  8 Tuomas Syrjä  8 Eino Hiekkanen  7 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Sebastian Andrejeff 7 Mikael Nordström  7 Jari Miettinen  5
Perussisältö
Kuva 13.
Perussisältö
kuva 14.
Perussisältö

Huipulla tuulee

Kuvan 9 määritykset menivät aika lailla, kuten ajattelin; muutama varislintuehdotus tuli (alppivaris 1, alppinaakka 3, korppi 1) sekä yksi ruskosuo- ja yksi niittysuohaukka. Näissä on arvatenkin ajateltu tummia muotoja. Lisäksi kerran ehdotettiin nokihaukkaa. Suurin osa kuitenkin määritti linnun oikein, eli tumman muodon välimerenhaukaksi (Falco eleonorae). Siipikaavio, josta näkee, että uloin käsisulka on hyvin pitkä, sulkee pois varislinnut. Pyrstön pituutta voi olla tästä kulmasta vaikea hahmottaa. Molemmilla alppivarislajeilla on lisäksi punaiset koivet. Suohaukkojen tummien muotojen siipikaavio on niinikään erilainen, ja molemmat lajit ovat siiven ja pyrstön alapinnaltaan enemmän kuvioituja. Nokihaukan taas sulkee pois käsisiipeä tummemmat siiven alapeitinhöyhenet. Nokihaukan mustan sävy on myös sinertävämpi kuin kuvan linnulla. Kymppikuva oli sitten se vaikeampi. Kuvasta ehdotettiin pikkupensaskerttua (3), pensaskerttua (4), rusorintakerttua (1) ja pikkukultarintaa (1). Lämmin iltavalo korostaa sävyjä, mikä osaltaan lienee vaikuttanut pensaskerttuvaikutelmaan. Jalkojen harmaa väri, (tumman)rusehtavat kupeet, harmaan pään ja ruskean selän välinen kontrasti ja terävärajaisesti mustakeskustaiset tertiaalit lyhyen ulottuman lisäksi sulkevat pois muut ehdotetut Sylviat (pikkupensaskertulla tosin myös lyhyt ulottuma). Eli kyseessä on samettipääkerttu (Sylvia melanocephala). Tulokset: Hannu Huhtinen  10 Markus Lampinen  10 Tero Toivanen  10 Heikki Vasamies  10 Petri Ahti  9 Kalle Rainio  9 Pekka Suhonen  9 Andreas Uppstu  9 Vesa Jouhki  8 Harri Miettinen  8 Janne Riihimäki  8 Jarkko Santaharju  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Markus Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Eino Hiekkanen  6 Tuomas Syrjä  6 Sebastian Andrejeff 6 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  5
Perussisältö
Kuva 11.
Perussisältö
Kuva 12.
Perussisältö

Vihdoinkin hajontaa kärjessä

Kuva 7 oli tunnistettu useimmissa vastauksissa, mutta yllättävää hajontaa oli veikkauksissa. Oikean vastauksen lisäksi ehdotettiin muutaman kerran vuorihemppoa, pari kertaa pikkukäpylintua sekä kerran harmaasirkkua. Ison oloisen pikkulinnun vaalean kellertävä, viiruinen yläperä, kaksi suht selvää siipijuovaa ja ennen kaikkea teräväkärkiset pyrstösulat sopivat kuitenkin parhaiten heinäturpiaalille (Dolichonyx oryzivorus). Kuvan 8 heinikkoon laskeutuva otus oli niin ikään hyvin hallussa suurimmalla osalla, vaikkakin veikkauksia saatiin myös mustafrankoliinista, lapinpöllöstä sekä kalkkunasta! :) Leveät ja lyhyet siivet johdattavat helposti kanalintuihin, poikkiraidalliset siipisulat ja täplikkäät kyynärsiiven yläpeitinhöyhenet ja siipien väritys sopivat oikeastaan vain naarasfasaaniin (Phasianus colchicus) WP:n muiden fasaanien siiven kuviointi on erilainen. Tulokset: Petri Ahti  8 Hannu Huhtinen  8 Markus Lampinen  8 Janne Riihimäki  8 Pekka Suhonen  8 Tero Toivanen  8 Heikki Vasamies  8 Arto Keskinen  7 Petri Lampila  7 Harri Miettinen  7 Mikael Nordström  7 Kalle Rainio  7 Jarkko Santaharju  7 Andreas Uppstu  7 Eino Hiekkanen  6 Vesa Jouhki  6 Markus Miettinen  6 Tuomas Syrjä  5 Sebastian Andrejeff 5 Kalle Hiekkanen  4 Juhani Karvonen  5 Jari Miettinen  4
Perussisältö
Kuva 9.
Perussisältö
Kuva 10.
Perussisältö

Kärjessä ei muutoksia

Täytyy myöntää, että laatijalla meni pikkuisen metsään ajatus siitä, että näissä kuvissa mentäisiin “halpaan”. Toki jotkut menivätkin, mutta muutoksia kärkisijoituksissa ei vielä tapahtunut. Tässä vaiheessa tosin kisan on tarkoituskin olla vielä suht helppo. Kuvan 5 pyllistelijä ei aiheuttanut päänvaivaa suurimmalle osalle vastaajista. Lyhyt pyrstö ja pitkähkö käsisulkien ulottuma, selkäpuolen höyhenten vaaleat reunat, vihertävänkiiltoiset sävyt ja oranssinruskeareunuksiset isot peitinhöyheten sopivat kesäiselle kottaraiselle (Sturnus vulgaris). Mustakottarainen olisi selvästi vähemmän kuvioitu. Jokunen meni ansaan, ja yllättävimmät vastaukset olivat mustafrankoliini ja nokihaukka, jotka menevät hyvänä esimerkkinä vaikkapa siitä, kuinka koon hahmottaminen on joskus hankalaa. Kuutoskuvassa olikin vähän enemmän haastetta ja ehdotuksia tuli oikean lisäksi luhtakerttusesta, ja suosituin väärä vastaus oli ruokosirkkalintu. Linnun olemus, väritys ja pyöristynyt pyrstö vievät kuitenkin osastolle viiruttomat Acrot. Pitkähkö(nnäköinen) ulottuma ja kontrastikkaat tertiaalit eivät sovi viitakerttuselle ja lyhyt silmäkulmanjuova pudottaa kenttäkerttusen pois. Luhta- ja rytikerttunen ovat maastossa tunnetusti pahoja määrittää, ja harva tuntomerkki on päällekkäisyyksien vuoksi yksiselitteinen. Hämäävää kuvassa ovat vaaleat käsisulkien kärjet, jotka sopisivat paremmin luhtakerttuselle. Monella oli vastauskommentissaan havaittavissa pientä epävarmuutta luhta- ja rytikerttusen välillä, mutta jengi on osaavaa. Rytikerttusta (Acrocephalus scirpaceus) kuvassa puoltavat silti voimakas silmärengas (verrattuna skj:aan) sekä tummahkon harmaat koivet ja tummat kynnet. Tulokset tällä hetkellä: Petri Ahti  6Hannu Huhtinen  6 Petri Lampila  6 Markus Lampinen  6 Harri Miettinen  6 Mikael Nordström  6 Janne Riihimäki  6 Jarkko Santaharju  6 Pekka Suhonen  6 Tero Toivanen  6 Andreas Uppstu  6 Heikki Vasamies  6 Eino Hiekkanen  5 Vesa Jouhki  5 Arto Keskinen  5 Markus Miettinen  4 Kalle Rainio  5 Tuomas Syrjä  4 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen  3 Juhani Karvonen  3 Jari Miettinen  3
Perussisältö
Kuva 7.
Perussisältö
Kuva 8.
Perussisältö

Helppoa, mutta muutama yllättävä käänne…

Kuvan 3. olivat kaikki tunnistaneet tikaksi ;) . Ja itse asiassa lajivaihtoehtoja ei käytännössä olekaan kuin kaksi. Kupeen viirutus ja alavatsan haaleanpunerva sävy eivät sovi kuin tammi- ja valkoselkätikalle. Tarkkaan katsoen silmän päällä on lyhyt musta juova ja valkoinen höyhenhöttö on valkoselkätikan (Dendrocopos leucotos) “valkoista selkää”. Lisäksi keskimmäisten peitinhöyhenten muodostama valkoinen palkki lienee vain valkoselkätikalla. Neljä vastaajaa innostui ehdottamaan tammitikkaa. Myös kuva 4. oli hyvin hallinnassa, ja kaikki, jotka määrittivät linnun lokiksi, määrittivät lajin oikein. Lisäksi ehdotettiin pulmus- ja pikkusirriä sekä mustajalka- ja aavikkotylliä. Siipien kuviointi ei lähemmällä tarkastelulla kuitenkaan taida sopia millekään kahlaajalle. Sen sijaan siipien kuviointi, valkeat siivenaluset ja mustat jalat sopivat mainiosti nuorelle mustanmerenlokille (Larus melanocephalus). Tulokset tällä hetkellä: Petri Ahti  4Hannu Huhtinen  4 Arto Keskinen  4 Petri Lampila  4 Markus Lampinen  4 Harri Miettinen  4 Mikael Nordström  4 Janne Riihimäki  4 Jarkko Santaharju  4 Pekka Suhonen  4 Tero Toivanen  4 Andreas Uppstu  4 Heikki Vasamies  4 Eino Hiekkanen  3 Vesa Jouhki  3 Markus Miettinen  3 Kalle Rainio  3 Tuomas Syrjä  3 Sebastian Andrejeff 2 Kalle Hiekkanen  2 Juhani Karvonen  2 Jari Miettinen  2Teemu Fors  1 Tomi Kaijanen  1 Paavo Sallinen  1

Löytäjäkisa 2015

01/01/2015

Bongariliiton Löytäjäkisa 2015 – säännöt

  1. Kaikki Bongariliiton jäsenet osallistuvat automaattisesti ja kisan ylläpitäjät kirjaavat pisteet Bongariliiton sivuilla ylläpidettävään pistetaulukkoon, jossa julkaistaan osallistujan nimi, pistemäärä sekä löydetyt lajit; ei tarkempia havaintotietoja. Mikäli et halua osallistua kilpailuun, ilmoita siitä kisan ylläpitoon (ks. kohta 8.). Kerran kisasta poistuttuaan siihen ei voi liittyä uudelleen. Löydöt lasketaan mukaan vain siltä ajalta, kun henkilöllä on voimassaoleva Bongariliiton jäsenyys.
  2. Pisteitä saa vain tosispontaanista havainnosta, niin kuin se Bongariliiton ”Yhdenmukainen perusta pinnojen laskemiselle” -ohjeessa määritellään:
    ”Tosispontaaniin havaintoon liittyvät yllätyksellisyys ja lintuyksilön ensilöydön tekeminen. Tosispontaani pinna voidaan laskea, kun havainnoitsija löytää itse ilman kyseistä lintuyksilöä koskevaa ennakkotietoa maastosta linnun, jonka hän itse määrittää tai joka myöhemmin määritetään toisen henkilön toimesta.
    Havainnon ja havaitun yksilön tulee olla uusi. Jo aiemmin havaitusta yksilöstä voi laskea tosispontaanin vain jos ko. havainto:
    – ei ole ollut havainnoitsijan tiedossa hänen tehdessä omaa havaintoaan (esim. punakaulahanhi Suomenlahden muuttoreitillä) tai
    – uusi löytö tehdään täysin ennalta odottamattomalta paikalta johon siirtyminen on edellyttänyt linnulta muuttolentoa (paikallisen linnun liikkuminen esim. olennaisesti saman alueen ruokailupaikkojen välillä ei ole muuttolentoa).
    Tosispontaanin pinnan saa vain löytäjä, ei määrittäjä eikä löytäjän kanssa samassa ryhmässä havainnointia suorittanut henkilö, paitsi jos voidaan kiistatta osoittaa että löytö on tapahtunut samanaikaisesti (esim. rivissä komppaaminen). Samoin pyydystetystä linnusta tosispontaanin pinnan saa vain linnun ensilöytäjä.
    Tosispontaania pinnaa ei voi laskea lintuyksilöstä, joka tiedetään tai RK/ARK:n toimesta tulkitaan aiemmalle kesä- tai talvireviirilleen palaavaksi yksilöksi.
    Pinnan saamisen edellytys on, että havainto hyväksytään RK:n tai ARK:n toimesta mikäli kyseessä on tarkastettava laji.”
  3. Pisteitä saa vain havainnosta, joka on ilmoitettu Bongariliiton Lintutiedotuksen ilmoitusohjeita (versio lokakuu 2013 tai uudempi) noudattaen. Pistetilastojen ylläpidon helpottamiseksi on suositeltavaa jo lintutiedotusviestissä ilmoittaa löytäjä eli henkilö, jolle pisteet kuuluvat. Pisteitä saa myös TVK:n päätöksellä pimitetyistä havainnoista, jotka tulee ilmoittaa omatoimisesti kisan ylläpitoon
  4. Pisteet lasketaan alla näkyvän pistejakolistan mukaisesti. Lajitasoa väljemmät määritykset, eli kauttalajit ja useampia lajeja sisältävät määritykset tuottavat pisteitä mikäli kaikki määritykseen sisältyvät lajit löytyvät pistejakolistalta, pisteitä saa pienimmän pistemäärän omaavan lajin mukaan. Mikäli suomenpinnalaji havaitaan vuoden aikana useammin, saa myöhäisemmistä havainnoista 18 pistettä.
  5. Havainnon yksilömäärä ei vaikuta pisteiden kertymiseen; yksittäinen yksilö on yhtä arvokas kuin parvi.
  6. Rariteettikomitean ja aluerariteettikomiteoiden tarkastamista havainnoista tulee toimittaa ilmoitus asianmukaiselle komitealle 31.12.2015 mennessä. Vain ko. komiteoiden hyväksymistä havainnoista lasketaan pisteitä kilpailun osanottajille.
  7. Kilpailuaika on 1.1.2015 – 31.12.2015 ja kilpailualueena Suomi.
  8. Epäselvissä tilanteissa tuomaristona toimivat kisan ylläpitäjät Markus Lampinen (markus.lampinen1(at)gmail.com), Petteri Mäkelä (petteri.makela(at)gmail.com) ja Tom Nordblad (tom.nordblad(at)gmail.com). Mikäli tuomaristo on havaintoa koskien jäävi, päättää Bongariliiton hallitus epäselvän tilanteen ratkaisusta.
  9. Kilpailun tulokset julkaistaan Bongariliiton web-sivuilla mahdollisimman ajankohtaisena kumulatiivisena tulostaulukkona. Kilpailun pisteisiin vaikuttavat rariteettikomitean ja aluerariteettikomiteoiden päätökset huomioidaan niiden tullessa saataville.
  10. Mikäli kilpailun voittajaan vaikuttavaa rariteettikomitealle tai aluerariteettikomitealle 31.12.2015 mennessä ilmoitettua havaintoa ei ole käsitelty Bongariliiton kevätkokoukseen 2016 mennessä, päättää kisan tuomaristo toimintatavasta voittajan ratkaisemiseksi.
  11. Kilpailun palkinto luovutetaan voittajalle Bongariliiton kevätkokouksessa 2016.

Määrityskisa 2014

01/09/2014

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa syyskuun 1. päivä 2014 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2014 (1.9.-31.12). Joka kuukausi on määritettävänä kolme kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon, joka julkistetaan myöhemmin. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka Kon-Tiki Toursin lintumatkalle (ks. www.kontiki.fi). Matka on suomalaisen asiantuntijaoppaan (ensisijaisesti Tuomas Seimolan) opastama. Palkinto on voimassa v. 2015–2018. Palkinnon arvo on maksimissaan 4000 euroa. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.
 

Ratkaisun hetket

Kisa oli viime metreille kutkuttavan tiukka, ja voitto irtosi niukin naukin. Kuten huomaatte, kärjessä oli tungosta. Luulin, että viimeisen kierroksen kuvat olisivat pahoja, ja hajontaa tapahtuisi loppumetreillä, mutta kyllä tässä sellainen porukka on kisaamassa, että laatijakin on helisemässä… Kuva 10: Kaikki vastaajat olivat oikeassa suvussa, eli sirkkua siinä esitellään. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin kelta- ja harmaapääsirkkua. Yläperän väri ei ole tarpeeksi punaruskea ollakseen keltasirkun. Pyrstösulkien kuviot, siipisulkien kovertumat, viiruinen selkä ja niska sopivat parhaiten pensassirkulle (Emberiza cirlus). Kuvan 11 sukeltaja piti olla se viimeisen kierroksen kova pala, mutta ei tätä jengiä pidättele mikään :) Suurin osa oli päätynyt lajipariin mustakurkku-/mustakaulauikku, vaikka mm. pikkuruokkiakin ehdotettiin. Kuva on eittämättä paha, mutta seuraavilla tuntomerkeillä lajin pitäisi irrota: Lintu näyttää ensinnäkin pikku-uikkumaisen palleromaiselta, ja on ikään kuin korkeaprofiilinen, mikä sopii mustakaulauikulle paremmin, kuin “litteämmälle” mustakurkku-uikulle. Mukurulla on usein selvemmät vaaleat etu- ja takareunukset koivissa, eikä mustakaulauikulla erotu veden alta vaaleaa jaloista, mikä täsmää kuvan linnun kanssa. Näillä eväillä suuri osa vastaajista oli määrittänyt pulahtajan mustakaulauikuksi (Podiceps nigricollis). Kuvan 12 linnun olivat lähes kaikki määrittäneet oikein. Ainoastaan punarinta oli saanut hajaääniä. Tasavärisen ruskea yläpuoli, lyhyt ulottuma, siipisulat joissa neljä kovertumaa, kellertävänruskeat kupeet ja ilmeisen silmäkulmajuovan takaosan värisävy sekä vaaleat (eivät kuitenkaan niin vaaleat kuin schwartzilla) koivet sopivat ruskouunilinnulle (Phylloscopus fuscatus). Syysmäärityskisan voittajaksi selviytyi Andreas Uppstu lähes täydellisellä rivillä 11/12 pistettä. Onnittelut UppAnille! Kiitokset kaikille sinnikkäille osallistujille. Kilpailun kuvat © Roni Väisänen, Tom Lindroos ja Petri Kuhno. Tulokset: Andreas Uppstu 11 Markus Lampinen 10 Markus Miettinen 10 Tero Toivanen 10 Heikki Vasamies 10 Vesa Jouhki 8 Petri Lampila 8 Pekka Suhonen 8 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.
 

Kierros 3/3, joulukuu

Jännäksi menee. Marraskuun kierroksella oli hajontaa jo reilusti. Kuva 7 määritettiin suurimmassa osassa vastauksia oikein. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin rotkopunavarpusta, peltotulkkua, aavikkokiurua ja sarvikiurua. Hyvin kuvioton, pinkin-beigen-sävyinen, isopäinen pikkulintu oli siis hyvin määritetty aavikkotulkuksi (Bucanetes githagineus). Kuva 8 määritettiin kaikissa vastauksissa kiurulajiksi, mutta hajontaa oli kaitanokkakiurusta ylänkökiuruun. Siipeään näyttävä kiuru omaa lajityypilliset tummakeskustaiset keskimmäiset siiven yläpeitinhöyhenet. Tämä yhdistettynä viiruttomalta näyttävään alapuoleen auttaa määrittämään lentävän linnun lyhytvarvaskiuruksi (Calandrella brachydactyla). Kolmas kuva (9) olikin sitten lähes painajainen. Vain yksi vastaaja onnistui tämän arvo-Sylvian kanssa! Epätoivosta ja hermojen menettämisestä kertonee yksi punatulkkuvastaus :) Eniten veikattiin samettipää- ja kaspiankerttua. Lintu ei ole kuvassa kovinkaan näyttävästi esillä, mutta seuraavaa siitä saa kuitenkin irti, jos tahtoo: Selvä valkea viiksijuova, keltaiseen vivahtava punertava jalkojen väri ja ei kovinkaan alas ulottuva musta päähuppu, sekä oikein tarkkaan katsoen aavistus tummaa suttua kurkussa. Samettipääkertulla on usein lihanpunertavat jalat, eikä viiksijuovaa ole ja pään mustan muoto on erimallinen. Mustan hupun muodon vuoksi lienee moni päätynyt kaspiankerttuun… Kyseessä on ad tummapäinen naaras mustakurkkukerttu (Sylvia rueppelli). Kärjessä näyttää viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tältä: Andreas Uppstu 8 Vesa Jouhki 7 Markus Lampinen 7 Markus Miettinen 7 Tero Toivanen 7 Heikki Vasamies 7 Paul Boijer 6 Petri Lampila 6 Kalle Hiekkanen 5 Pekka Suhonen 5 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.
 

Kierros 2: Lokakuu

Kuva 4: Ei tuottanut juurikaan vaikeuksia, oikean vastauksen lisäksi veikattiin sepelrastasta. Alta kokomusta, suht pitkäpyrstöinen lintu, jolla pitkähkö, pikkuisen kaarevanoloinen nokka ja toisesta siivestä juuri ja juuri pilkottava oranssi käsisiiven kuvio paljastavat lajiksi sympaattisen rotkorakkelin (Onycognathus tristramii). Kuva 5: Aiheutti jo pientä hajontaa. Phylloscopus-suvussa pysyivät kaikki, mutta ehdotettuja lajeja löytyi oikean lisäksi kanariantiltaltti, vuoriuunilintu ja iberiantiltaltti. Käsisiiven ulottuma on pitkä, vaikkakin linnun katselukulma on hankala täysin yksiselitteisen kuvan saamiseksi. Kuvan Phyllarin väritys, sekä jalkojen vaalea väri siipikaavion kera viittaavat kuitenkin vahvasti pajulintuun (Phylloscopus trochilus). Kuva 6: …oli paha. Yhdeksän vastaajaa ehdotti peltosirkkua, yksi kivikkosirkkua. Uloimman pyrstösulan kuvio lienee tällä yksilöllä hämäävä (sopii hyvin peltosirkulle), mutta toiseksi uloimman pyrstösulan kuvio näkyy tarkkaan katsoen uloimman läpi, ja sopii paremmin ruostekurkkusirkulle. Kurkun väri on kieltämättä makuasia, mutta sävy ei ole niin keltainen, kuin peltosirkulla, mikä näkyy siinä varjokohdassa, joka ei ole palanut auringossa puhki. Vatsan punerrus on hyvin syvä ja voimakas, mutta näin räikeästi valottuneessa kuvassa se ei ehkä ole kovin luotettava tuntomerkki. Linnulla on myös harmaa rintavyö, mikä sulkee kivikkosirkun ulos. Kuvassa kököttää siis ruostekurkkusirkku (Emberiza caesia). Pistetilanne kärjessä on nyt seuraava: Andreas Uppstu 6 Paul Boijer 5 Vesa Jouhki 5 Markus Lampinen 5 Markus Miettinen 5 Tero Toivanen 5 Heikki Vasamies 5 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen 4 Petri Lampila 4 Pekka Suhonen 4 Sami Tuomela 4 Janne Riihimäki 3 Teppo Valle 3 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.
 
Kuva 7
 
Kuva 8
 
Kuva 9
 

Kierros 1: Syyskuu

Kuten luvattu, helpoilla lähdettiin liikkeelle tässä syyskisassa 2014. Kuvassa 1 kahlailee kahlaaja, jonka pää on piilossa. Kellertävät – eivät kuitenkaan kirkkaankeltaiset – jalat saivat muutaman vastaajan hairahtumaan keltajalkaviklon suuntaan. Myös tundrakurppeloa ehdotettiin kerran ja rämekurppeloa toisen kerran. Kuviointi ja väritys eivät oikein sovi minkäänpukuisiin kurppeloihin. Suurin osa vastaajista päätyi oikeaan lajiin, eli liroon (Tringa glareola). Kakkoskuva oli kierroksen helpoin. Kahta lajia ehdotettiin: kolme etelänsatakieltä, ja loput satakieliä. Satakieltä (Luscinia luscinia) puoltaa kauttaaltaan aika kylmänsävyisen (harmaamman/tummemman) ruskea väritys, sekä tummahkon punaruskea pyrstö. Etelänsatakielen pyrstö on yleensä kirkkaamman ja vaaleamman oranssi. Käsisulkien kärkiä on näkyvissä kahdeksan, mikä on lintukirjoista tuttu tuntomerkki, liekö sitten maastossa kovinkaan luotettava? Lisäksi alaperässä useammin heikkoa kuviointia kuin etelänsatakielellä. Kuva numero 3 osoittautui vaikeammaksi, kuin laatija kuvitteli. Kaikki vastaajat kahta lukuunottamatta pysyivät oikeassa suvussa (1 punaperätasku- ja 1 kaspiankerttuvastaus löytyi), eli kultarinnasta on kyse. Yksi vastaaja veikkasi taiturikultarintaa ja kuusi oliivikultarintaa. Varjoisassa lehvistössä luuraileva Hippolais näyttää vähäväriseltä, ja tertiaalien siipipaneeli on kieltämättä selvä. Pitkä käsisiiven ulottuma vahvan paneelin kanssa poistaa taiturikultarinnan mahdollisuuden. Linnussa on kuitenkin kellertävää sävyä ja pään ja nokan voi aistia olevan suht pienet, joten oliivikultarintaa siitä ei saa. Kokoahan on todella vaikea todeta tällaisesta yksittäisestä kuvasta, joten sitä on turha kommentoida. Kyseessä on kuitenkin kotoinen kultarinta (Hippolais icterina). Ensimmäisen kierroksen 3 ja 2 pistettä saaneet: Paul Boijer 3 Vesa Jouhki 3 Petri Lampila 3 Markus Lampinen 3 Tero Toivanen 3 Sami Tuomela 3 Andreas Uppstu 3 Sebastian Andrejeff 2 Kalle Hiekkanen 2 Markus Miettinen 2 Janne Riihimäki 2 Valtteri Salonen 2 Pekka Suhonen 2 Teppo Valle 2 Heikki Vasamies 2 Jorma Vickholm 2 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.

Syysmäärityskisa 2014

01/01/2014

Kilpailun säännöt

Kilpailu alkaa syyskuun 1. päivä 2014 ja päättyy joulukuun viimeinen päivä 2014 (1.9.-31.12). Joka kuukausi on määritettävänä kolme kuvaa, ja kuvat vaihtuvat aina jokaisen kuun alussa. Kilpailuun saavat osallistua Bongariliiton jäsenet poislukien päätoimittaja, kuvaajat ja määritysasiantuntija. Kuvien lajit on tavattu WP:n alueella pinnakelpoisesti. Kilpailussa on vain ns. reilun kaupan kuvia, eli untuvikot, risteymät ja värimuunnokset on jätetty pois. Jos kuvassa on useampi lintuyksilö, ne ovat samaa lajia, ellei erikseen mainita. Jokaisesta oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen, väärästä tai tyhjästä vastauksesta nolla. Vastauksia voi lähettää vain yhden per kilpailija, ja ensimmäiseksi tullut vastaus hyväksytään. Tuomareina toimivat päätoimittaja ja määritysasiantuntija, ja mahdollisia valituksia ei noteerata. Kilpailun voittaja, eli eniten pisteitä kerännyt saa palkinnon, joka julkistetaan myöhemmin. Mikäli kilpailu päättyy tasapisteisiin, voittaja ratkaistaan arvonnalla. Palkintona on yksi paikka Kon-Tiki Toursin lintumatkalle (ks. www.kontiki.fi). Matka on suomalaisen asiantuntijaoppaan (ensisijaisesti Tuomas Seimolan) opastama. Palkinto on voimassa v. 2015–2018. Palkinnon arvo on maksimissaan 4000 euroa. Vastaukset tulee lähettää sähköpostitse osoitteeseen [email protected] aina kunkin kuun viimeiseen päivään mennessä. Sähköpostiviestin aiheeksi Määrityskilpailu.

Ratkaisun hetket

Kisa oli viime metreille kutkuttavan tiukka, ja voitto irtosi niukin naukin. Kuten huomaatte, kärjessä oli tungosta. Luulin, että viimeisen kierroksen kuvat olisivat pahoja, ja hajontaa tapahtuisi loppumetreillä, mutta kyllä tässä sellainen porukka on kisaamassa, että laatijakin on helisemässä… Kuva 10: Kaikki vastaajat olivat oikeassa suvussa, eli sirkkua siinä esitellään. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin kelta- ja harmaapääsirkkua. Yläperän väri ei ole tarpeeksi punaruskea ollakseen keltasirkun. Pyrstösulkien kuviot, siipisulkien kovertumat, viiruinen selkä ja niska sopivat parhaiten pensassirkulle (Emberiza cirlus). Kuvan 11 sukeltaja piti olla se viimeisen kierroksen kova pala, mutta ei tätä jengiä pidättele mikään :) Suurin osa oli päätynyt lajipariin mustakurkku-/mustakaulauikku, vaikka mm. pikkuruokkiakin ehdotettiin. Kuva on eittämättä paha, mutta seuraavilla tuntomerkeillä lajin pitäisi irrota: Lintu näyttää ensinnäkin pikku-uikkumaisen palleromaiselta, ja on ikään kuin korkeaprofiilinen, mikä sopii mustakaulauikulle paremmin, kuin “litteämmälle” mustakurkku-uikulle. Mukurulla on usein selvemmät vaaleat etu- ja takareunukset koivissa, eikä mustakaulauikulla erotu veden alta vaaleaa jaloista, mikä täsmää kuvan linnun kanssa. Näillä eväillä suuri osa vastaajista oli määrittänyt pulahtajan mustakaulauikuksi (Podiceps nigricollis). Kuvan 12 linnun olivat lähes kaikki määrittäneet oikein. Ainoastaan punarinta oli saanut hajaääniä. Tasavärisen ruskea yläpuoli, lyhyt ulottuma, siipisulat joissa neljä kovertumaa, kellertävänruskeat kupeet ja ilmeisen silmäkulmajuovan takaosan värisävy sekä vaaleat (eivät kuitenkaan niin vaaleat kuin schwartzilla) koivet sopivat ruskouunilinnulle (Phylloscopus fuscatus). Syysmäärityskisan voittajaksi selviytyi Andreas Uppstu lähes täydellisellä rivillä 11/12 pistettä. Onnittelut UppAnille! Kiitokset kaikille sinnikkäille osallistujille. Kilpailun kuvat © Roni Väisänen, Tom Lindroos ja Petri Kuhno. Tulokset: Andreas Uppstu 11 Markus Lampinen 10 Markus Miettinen 10 Tero Toivanen 10 Heikki Vasamies 10 Vesa Jouhki 8 Petri Lampila 8 Pekka Suhonen 8 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.

Kierros 3/3, joulukuu

Jännäksi menee. Marraskuun kierroksella oli hajontaa jo reilusti. Kuva 7 määritettiin suurimmassa osassa vastauksia oikein. Oikean lajin lisäksi ehdotettiin rotkopunavarpusta, peltotulkkua, aavikkokiurua ja sarvikiurua. Hyvin kuvioton, pinkin-beigen-sävyinen, isopäinen pikkulintu oli siis hyvin määritetty aavikkotulkuksi (Bucanetes githagineus). Kuva 8 määritettiin kaikissa vastauksissa kiurulajiksi, mutta hajontaa oli kaitanokkakiurusta ylänkökiuruun. Siipeään näyttävä kiuru omaa lajityypilliset tummakeskustaiset keskimmäiset siiven yläpeitinhöyhenet. Tämä yhdistettynä viiruttomalta näyttävään alapuoleen auttaa määrittämään lentävän linnun lyhytvarvaskiuruksi (Calandrella brachydactyla). Kolmas kuva (9) olikin sitten lähes painajainen. Vain yksi vastaaja onnistui tämän arvo-Sylvian kanssa! Epätoivosta ja hermojen menettämisestä kertonee yksi punatulkkuvastaus :) Eniten veikattiin samettipää- ja kaspiankerttua. Lintu ei ole kuvassa kovinkaan näyttävästi esillä, mutta seuraavaa siitä saa kuitenkin irti, jos tahtoo: Selvä valkea viiksijuova, keltaiseen vivahtava punertava jalkojen väri ja ei kovinkaan alas ulottuva musta päähuppu, sekä oikein tarkkaan katsoen aavistus tummaa suttua kurkussa. Samettipääkertulla on usein lihanpunertavat jalat, eikä viiksijuovaa ole ja pään mustan muoto on erimallinen. Mustan hupun muodon vuoksi lienee moni päätynyt kaspiankerttuun… Kyseessä on ad tummapäinen naaras mustakurkkukerttu (Sylvia rueppelli). Kärjessä näyttää viimeiselle kierrokselle lähdettäessä tältä: Andreas Uppstu 8 Vesa Jouhki 7 Markus Lampinen 7 Markus Miettinen 7 Tero Toivanen 7 Heikki Vasamies 7 Paul Boijer 6 Petri Lampila 6 Kalle Hiekkanen 5 Pekka Suhonen 5 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.

Kierros 2: Lokakuu

Kuva 4: Ei tuottanut juurikaan vaikeuksia, oikean vastauksen lisäksi veikattiin sepelrastasta. Alta kokomusta, suht pitkäpyrstöinen lintu, jolla pitkähkö, pikkuisen kaarevanoloinen nokka ja toisesta siivestä juuri ja juuri pilkottava oranssi käsisiiven kuvio paljastavat lajiksi sympaattisen rotkorakkelin (Onycognathus tristramii). Kuva 5: Aiheutti jo pientä hajontaa. Phylloscopus-suvussa pysyivät kaikki, mutta ehdotettuja lajeja löytyi oikean lisäksi kanariantiltaltti, vuoriuunilintu ja iberiantiltaltti. Käsisiiven ulottuma on pitkä, vaikkakin linnun katselukulma on hankala täysin yksiselitteisen kuvan saamiseksi. Kuvan Phyllarin väritys, sekä jalkojen vaalea väri siipikaavion kera viittaavat kuitenkin vahvasti pajulintuun (Phylloscopus trochilus). Kuva 6: …oli paha. Yhdeksän vastaajaa ehdotti peltosirkkua, yksi kivikkosirkkua. Uloimman pyrstösulan kuvio lienee tällä yksilöllä hämäävä (sopii hyvin peltosirkulle), mutta toiseksi uloimman pyrstösulan kuvio näkyy tarkkaan katsoen uloimman läpi, ja sopii paremmin ruostekurkkusirkulle. Kurkun väri on kieltämättä makuasia, mutta sävy ei ole niin keltainen, kuin peltosirkulla, mikä näkyy siinä varjokohdassa, joka ei ole palanut auringossa puhki. Vatsan punerrus on hyvin syvä ja voimakas, mutta näin räikeästi valottuneessa kuvassa se ei ehkä ole kovin luotettava tuntomerkki. Linnulla on myös harmaa rintavyö, mikä sulkee kivikkosirkun ulos. Kuvassa kököttää siis ruostekurkkusirkku (Emberiza caesia). Pistetilanne kärjessä on nyt seuraava: Andreas Uppstu 6 Paul Boijer 5 Vesa Jouhki 5 Markus Lampinen 5 Markus Miettinen 5 Tero Toivanen 5 Heikki Vasamies 5 Sebastian Andrejeff 4 Kalle Hiekkanen 4 Petri Lampila 4 Pekka Suhonen 4 Sami Tuomela 4 Janne Riihimäki 3 Teppo Valle 3 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.

Kierros 1: Syyskuu

Kuten luvattu, helpoilla lähdettiin liikkeelle tässä syyskisassa 2014. Kuvassa 1 kahlailee kahlaaja, jonka pää on piilossa. Kellertävät – eivät kuitenkaan kirkkaankeltaiset – jalat saivat muutaman vastaajan hairahtumaan keltajalkaviklon suuntaan. Myös tundrakurppeloa ehdotettiin kerran ja rämekurppeloa toisen kerran. Kuviointi ja väritys eivät oikein sovi minkäänpukuisiin kurppeloihin. Suurin osa vastaajista päätyi oikeaan lajiin, eli liroon (Tringa glareola). Kakkoskuva oli kierroksen helpoin. Kahta lajia ehdotettiin: kolme etelänsatakieltä, ja loput satakieliä. Satakieltä (Luscinia luscinia) puoltaa kauttaaltaan aika kylmänsävyisen (harmaamman/tummemman) ruskea väritys, sekä tummahkon punaruskea pyrstö. Etelänsatakielen pyrstö on yleensä kirkkaamman ja vaaleamman oranssi. Käsisulkien kärkiä on näkyvissä kahdeksan, mikä on lintukirjoista tuttu tuntomerkki, liekö sitten maastossa kovinkaan luotettava? Lisäksi alaperässä useammin heikkoa kuviointia kuin etelänsatakielellä. Kuva numero 3 osoittautui vaikeammaksi, kuin laatija kuvitteli. Kaikki vastaajat kahta lukuunottamatta pysyivät oikeassa suvussa (1 punaperätasku- ja 1 kaspiankerttuvastaus löytyi), eli kultarinnasta on kyse. Yksi vastaaja veikkasi taiturikultarintaa ja kuusi oliivikultarintaa. Varjoisassa lehvistössä luuraileva Hippolais näyttää vähäväriseltä, ja tertiaalien siipipaneeli on kieltämättä selvä. Pitkä käsisiiven ulottuma vahvan paneelin kanssa poistaa taiturikultarinnan mahdollisuuden. Linnussa on kuitenkin kellertävää sävyä ja pään ja nokan voi aistia olevan suht pienet, joten oliivikultarintaa siitä ei saa. Kokoahan on todella vaikea todeta tällaisesta yksittäisestä kuvasta, joten sitä on turha kommentoida. Kyseessä on kuitenkin kotoinen kultarinta (Hippolais icterina). Ensimmäisen kierroksen 3 ja 2 pistettä saaneet: Paul Boijer 3 Vesa Jouhki 3 Petri Lampila 3 Markus Lampinen 3 Tero Toivanen 3 Sami Tuomela 3 Andreas Uppstu 3 Sebastian Andrejeff 2 Kalle Hiekkanen 2 Markus Miettinen 2 Janne Riihimäki 2 Valtteri Salonen 2 Pekka Suhonen 2 Teppo Valle 2 Heikki Vasamies 2 Jorma Vickholm 2 Kilpailun kummi on Kon-Tiki Tours, ja palkintona max. 4000 € arvoinen Kon-Tiki Toursin lintumatka.